Hösten är här; regnet hänger i luften, stearinljussäsongen har börjat och det är långbyxväder. Det känns extra svalt för mig som just återvänt till Sverige efter en månad i Antibes.

Egentligen är september min favoritmånad. Det finns förutsättningar för landskapsfoton med morgondimma utan att hurta upp i ottan. Mornarna följs av höga klara höstdagar med fantastiska färger. Ovanpå allt detta finns Bokmässan att se fram emot.

Månaden kunde dock ha börjat bättre i år.

Överdos av datorstrul

Mitt mål var att komma hem från Antibes med ett färdigt bokmanus. Det målet havererade rätt rejält när min tämligen nya (men inte så nya att garantin gäller) dator bestämde sig för att krascha. Inget särskilt ovanligt för den datormodellen tydligen. Tyvärr visade det sig när en god vän öppnade den att den saknar hårddisk så de bokmanus och andra dokument jag inte har back-up på är med stor sannolikhet borta.

Hur mycket jag förlorat har jag inte ens orkat summera ännu. Min dos av strulacceptans var redan fylld med råge. En stor andel av de 4000 bilderna på min rese- och fotoblogg är ersatta med texten “image not found” efter en uppdatering av ett plugin. Hade det inte varit så irriterande hade det varit en intressant studie i krishantering att se hur företaget som tagit över NextGen hanterar problemen.

Nämnde jag att just bilder är det senaste i en lång rad med problem efter att egenutgivarna.se flyttades till ett eget konto på Binero?

Radiotjänsthaverist

Som tröst i bedrövelsen att vara utan arbetsredskap och troligtvis även månaders arbete bestämde jag mig för att i alla fall passa på och säga upp min tv-licens. Och gjorde en snabb tidsresa tillbaka till 1950-talet. Så länge tv-mottagaren finns kvar i hemmet eller hos reparatör skulle tv-licens erläggas. Nu fanns datorn varken hemma eller hos reparatör utan i Frankrike svarade jag. Ja men jag hade ju Internet och telefon – alltså fortfarande tv-ägare svarade nästa person. Ja, jag äger en mobil. Jag äger också tändstickor som man potentiellt skulle kunna använda för att tända en brasa för att skicka röksignaler med och jag har ett par vinflaskor som jag skulle kunna göra flaskpost av. Jag äger alltså flera kommunikationsmetoder men ingen av dem går att se på svensk tv med.

Till sist skrev jag mig hos mina föräldrar för att undkomma att delfinansiera lönen på de jag kommunicerat med hos Radiotjänst. Däremellan skrev jag ett tweet som under en dryg timme retweetades ett 30-tal gånger. Det var första gången detta hände mig och det var en surrealistisk känsla sitta och titta på telefonen hur de tickade in.

Stockholmsbo

För september månad har jag valt (och som tur var laddat upp innan datorhaveriet) en bild på Svartsjö slott på Färingsö i Mälaren. När jag passerade det i höstas undrade jag varför jag aldrig besökt det tidigare. För sisådär 25 år sedan hade jag nämligen ett projekt att varje helg besöka ett slott i Stockholmsområdet.

Hade jag glömt att jag varit på Svartsjö slott eller hann jag aldrig dit? Google erbjöd en möjlig förklaring. På den tiden var Svartsjö ett förfallet tidigare fängelse. Fängelsemurarna är idag borta, slottet restaurerat och där serveras tårtbuffé på helgerna. Jag får kanske göra ett till besök.

Jag och Hemingway

För övrigt är jag inte ensam om att förlora bokmanus. Ernest Hemingway förlorade vartenda ord han hade skrivit vid ett tillfälle. En episod jag läste om i en bok jag bloggat om.

Uppdatering 2020: När jag håller på och återställer foton som försvunnit när ett plug-in uppdaterats så upptäcker jag att denna bild även blivit månadens bild i november 2020

Kristina Svensson
Månadens bild september 2013
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.