På franska Rivieran börjar varje ort att hänga upp girlanger och annat julpynt medan det fortfarande är badbart, men de tänder det inte förrän strax före jul. De är sedan lika snabba med att släcka det direkt efter trettonhelgen. Det gör att julfirandet blir mer koncentrerat och inte är utspritt över hela hösten. Det gör i sin tur att jag får mer julkänsla och verkligen vill passa på och besöka julmarknaderna medan de är öppna.

Julmarknader med lite olika inriktningar finns det i varje ort med självaktning. I en del byar är utställningar med santons ett viktigt inslag. I andra är det pariserhjul eller olika barnaktiviteter. Ett år byggdes exempelvis en plastskidbana på ett torg i Antibes. Ett viktigt inslag är förstås försäljning av mat och dryck som rostade kastanjer och vin chaud.

När det gäller julpynt är Nice i en klass för sig. Det är alltid lika roligt att åka in och titta på det i skymningen tycker jag. I år blir det dock svensk jul. Vad det blir för tema i nästa års kalender vet jag inte för jag har ännu inte beställt dem (och börjar få ordentlig tidsbrist). Kanske säkrast att öppna upp fotoarkivet direkt?

Kristina Svensson
Månadens bild: jul på Place Masséna i Nice
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.