Den här bilden talar inte alls till mig. Det är bara en skär gris i en björk. Tråkig komposition, tråkiga färger, tråkig beskärning = tråkig bild helt enkelt. Även om grisen är lite kul i sig. För ett år sedan valde jag ut bilden, tillsammans med övriga bilder i månadens bild-serien, till årets fotokalender. Precis innan kalendrarna gick till tryck plockade jag bort grisen och ersatte den med en äldre bild från julskyltning på Carnaby Street i London. Nu när jag har bilderna bredvid varandra, den ena på datorn och den andra på väggen, är jag glad att jag bytte! Borde byta här också men London-bilden finns inte på datorn utan djupt nere i något arkiv.

Detta påminner mig om att det är säsong för att utöka mitt lager av juliga bilder till framtida julkort, fotokalendrar och julhälsningar. Grisen är fotad för två år sedan när jag hängde upp allehanda julpynt och tomtar i träd och fotograferade. Det var faktiskt en större utmaning än jag först hade förstått. Dels är julgranskulor ganska ömtåliga och kräver noggrann packning för att överleva en skidtur i jakt på ett lämpligt träd. När jag väl hittade något så gällde det att hänga upp pyntet utan att krascha rimfrosten. Förutsatt att jag nådde upp alltså. Det var en dryg meter lös snö och de grenar jag sett ut hamnade raskt utom räckhåll när jag sjönk ner i snön. När jag väl fått upp allting, ja då var fingrarna stelfrusna och solen på väg att försvinna.

Av detta har jag dragit slutsatser och har gjort denna lista till mig själv.

1) Håll koll på väderprognosen. Sannolikheten för rimfrost ökar vid väderomslag, från varmt och fuktigt till svinkallt.
2) Rimfrost är skör. Om möjligt, häng upp pyntet i förväg och invänta rimfrosten.
3) Julröda kulor blir större färgkontrast och snyggare (juligare) bilder än vita, blå eller rosa.
4) Glaskulor är opraktiskt. Plast, tyg eller ull mycket tåligare.
5) Med stege kan man kanske nå upp till grenarna man tänkt sig (dock lite osäker på hur det är pulsa runt i meterdjup snö med en stege men värt prova).
6) Hasta ut när solen går upp, den är inte uppe många timmar.
7) Experimentera med udda vinklar och beskärningar.

Bara ut och testa. Om jag någonsin får se så här fin rimfrost, med flera centimeter stora isflingor är tveksamt men fina bilder ska jag försöka ta.

Eh, det sägs också att det är någon form av högtid som ska firas den här månaden och att jag borde stressa runt som en iller i julklappsjakt, inte sitta i godan ro och planera fotosessioner. Men stress kan omöjligt vara hälsosamt.

Kristina Svensson
Månadens bild – december 2011
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Månadens bild – december 2011

 • 1 december 2011 kl. 11:57
  Permalänk

  Dessa herrar tillverkar stickade julgranskulor, kanske något att ta med på skidturen nästa gång? :-) De har också givit ut en bok i konsten att tillverka sina egna kulor, finns även i svenska bokhandlar.

  http://www.arne-carlos.com/

  Svar
  • 1 december 2011 kl. 12:04
   Permalänk

   Ja! Det är såklart sådana jag ska ta med mig :-)

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.