När jag hittade Rue des Teinturiers, eller målarnas gata, i Avignon blev jag entusiastisk. Gatan visade sig vara ännu finare än den bild jag skapat utifrån de beskrivningar jag hade läst. Det som gör gatan så speciell är att halva är väg och halva är vattendrag med många vattenhjul. Däremellan växer lummiga plataner. Det är också gott om pittoreska gångbroar varav flera går till kyrkor, kapell och privata bostäder på vattensidan.

Vattendraget är Sourgue som kommer från en källa i Fontaine de Vaucluse precis nedanför Luberonbergen. Det finns en litterär koppling mellan Fontaine de Vaucluse och Rue des Teinturiers. 1300-talspoeten Petrarca bodde i den lilla byn när han skrev delar av de dikter som han tillägnade Laura. Ingen vet säkert vem Laura var men en kandidat var begravd på den kyrkogård som ligger i Avignon precis där Sourgue försvinner i tunnlar.

Gatan ligger en aning mer österut i centrala Avignon jämfört med påvepalatset och den kända brostumpen i Rhône. Jag hittade gatan när jag var i Avignon för att göra research till boken Mitt Provence. Numera tycker jag bättre om en annan bild jag tog av gatan. Den finns i en text jag skrivit om en researchdag i en reseguideförfattares liv.

Kristina Svensson
Månadens bild: Avignon
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.