– Vilka suveräna vågor, bästa dagen!
– Det var helt magiskt när solen gick upp bakom bergen!
– Idag kom jag för första gången ut till grönvattnet!

En efter en droppade surfarna in på surfcampen, den ena gladare än den andra med berättelser om strålande förhållanden och vidunderliga vyer. Jag blev bara surare och surare. Jag hade inte försovit mig, det var inte ens den blå foten som stoppade mig, nej jag var helt däckad. Jag vaknade klockan 03 med halsont och frossa. Inga febernedsättande piller med mig och helt omöjligt somna om. Efter några timmar lyckades jag med nöd och näppe packa ihop och baxa ner min väska till undervåningen. Där tog mina krafter slut och jag kollapsade i soffan. Ingen surfning och inga foton på Hoddevik badande i morgonsol. Sur avslutning!

Lättsamt på surfcampen

Jag trodde att surfcampet skulle vara ungefär som ett franskt UCPA-center: enkel inkvartering och fullt med sociala sportnördar. Lapoint surfcamp visade sig vara mindre och mer välstädat men mitt i prick vad gäller människorna. På övervåningen i det röda huset var det små rum med en blandad kollektion av sängar (hälften vånings, hälften vanliga). På bottenvåningen kök, toalett och vardagsrum med jättesoffa. I intilliggande hus fanns omklädningsrum med duschar.

Maten var det enda (förutom själva vågorna och vattnet) som jag oroade mig för i förväg. Man hör ju skräckhistorier om prisnivån på käk i Norge och jag kände ingen att bilda matlag med. Det visade sig att hela gruppen var ett enda stort matlag. Emil och Douglas handlade mat i Sverige som de lagade till. Väldigt uppskattat! (Detta kostade 300 kr, fast jag behövde ej betala då jag vunnit resan).

Sedan att lunchen emellanåt var aningens sen (fem-tiden) och middagen följdaktligen ännu senare (vid tio) är en annan femma :-). Jag fick användning för mitt nöd-knäckebröd jag packat med.

Förutom sista dagen då alla som fortfarande var hela var uppe och i vattnet vid 06 så åt vi frukost vid niotiden. Vid tio hade vi teorigenomgång. Fick lära oss att Hoddevik har beach break dvs vågorna bryts över sand medan det i Ervik finns ett vrak som bör undvikas vid lågvatten. Vi fick också lära oss var strömmarna går i Hoddevik samt att undvika drop in och sneak (sno andras vågor) och lite annan surfetikett.

Vid elva ombyte till våtdräkt. Efter att Katja lärt mig att använda en plastpåse tog detta moment halva tiden. (Trä en plastpåse över fot/arm så glider våtdräkten på istället för det vanliga drag och slit-övningen) . Vid två-tre-tiden var vi tillbaka, drog av oss våtdräkterna, duschade mer eller mindre varmt och softade (i mitt fall bloggade). Lunch och sedan iväg till Ervik för yoga-pass. På kvällen lite öldrickande, surfande eller fotoutflyktande beroende på intresse. Samt middag. Fredag kväll var det fest. Men jag tror att generellt var vi en ganska städad grupp.

Nedan en del bilder från lapoints surfcamp och surfsessionerna. Värt att notera är de sista bilderna samt de två bilderna ovan. Det är jag som tagit med kameran ut i vattnet. Plötsligt hade jag glömt allt om att vara rädd för vågorna för nu skulle de fotas.

Jag vann en surfbräda och en surfresa med Lapoint till Norge av Binero på WebCoast. För att se alla inlägg från resan, klicka här.

Kristina Svensson
Livet och folket på surfcampen
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Livet och folket på surfcampen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.