Till slut är den långa underbara vårvintern över trots att vintern kan göra come-back flera gånger i maj. Årstiden jag kallar för vårfloden tar vid. Den är en kort och intensiv förberedelse inför sommaren. Alla djur och växter har bråttom-bråttom för växtsäsongen är kort i fjällen. Men vissa saker tar tid, som att smälta den sista snöhögen och så ska alla stigar hinna torka också innan fjällvandrarna anländer.

Den här bilden är tagen 1 juni 2020 på väg till de berömda hällmålningarna vid Ruändan. Det var kanske inte så roligt då men blev en rolig berättelse till boken Strövtåg i Funäsfjällen. Jag rekommenderar för övrigt varmt att besöka denna Härjedalen. Förutom hällmålningarna kan man på samma vandring uppleva de två maffigaste gravarna, ett härjedalskt ord för kanjoner. Sedan är de bättre senare på sommaren. Förr började sommarsäsongen i fjällen tidigast vid midsommar men nu tycker jag det verkar som allt fler längtar upp under pingsten.

Det finns saker att göra då också. Det är en perfekt tid att kika på vattenfall, utforska Valmåsen och leta efter purpurbräcka på Hamrafjället. Samt stå vid en sjö på kvällskvisten och lyssna på fåglar.

Kristina Svensson
Juni 2023: Det tar tid innan sista snöhögen smält
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.