Hurra! En milstolpe är nådd – manuset till Förverkliga din bokdröm har gått iväg till testläsarna. Inte som fyra 250-sidiga pappersbuntar, utan som filer i mejl, vilket på alla sätt är mer praktiskt men aningen mer svårfotat. Ett par sidor av manuset skymtar bakom vinglaset. Jag och Joanna Björkqvist passade på och skålade (på var sin sida Skype) igår kväll för att fira att vi har nått hit. Att ha en kollega att fira med är en av många fördelar med att skriva bok ihop.

Vi har skickat manuset till fyra mycket kompetenta personer som ur olika perspektiv ska nagelfara vårt manus, Anna Ljungdahl, Annika Bengtsson, Elin Holmerin och Karin Lundberg. Vi har bett om deras hjälp för att göra boken bättre och det blir den bara om de pekar ut var luckorna är, var vi upprepar oss och vad som är svamligt eller ologiskt. Å andra sidan så är det nervöst: tänk om de totalsågar just mina favoritavsnitt?

Det är läskigt men nödvändigt med testläsare, manuset behöver nya fräscha ögon. Det har varit milt sagt intensivt den senaste månaden, det känns som jag suttit framför dator i princip varje vaken minut. Och om det inte var intensivt innan så har den senaste veckan varit helt galen. Joanna har korrat alla mina texter och jag har varit fullständigt bombarderad med mejl. Det har bara varit att huka sig och försöka beta av dem i tur och ordning. Jag i min tur har kortat och flyttat runt texter och till slut blir det överbelastning i hjärnan. “Jag har bestämt läst något liknande tidigare”, men var det i en text som numera är bortplockad eller en som är kvar i manuset? “Och vad nu då, hade jag inte redan skrivit om den här texten och i vilken version då?”

Jag hade kunnat fila vidare på manuset i en vecka (månad) till om vi inte hade satt en deadline för oss själva, men då hade jag bara fortsatt framåt i samma hjulspår. Med testläsarna ombord så har boken chansen att lyfta mot nya höjder.

Kristina Svensson
Förverkliga din bokdröm är skickad till testläsarna

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

15 reaktion på “Förverkliga din bokdröm är skickad till testläsarna

  • 16 juni 2012 kl. 11:16
   Permalänk

   Javisst! Nervöst men roligt. Och lite skönt göra något annat ett tag.

   Svar
  • 16 juni 2012 kl. 11:24
   Permalänk

   Tack Birgitta! Det ska bli spännande höra vad de säger om manuset.

   Svar
 • 16 juni 2012 kl. 11:26
  Permalänk

  Tack för detta inlägg!

  Jag ska försöka att avsluta mitt bokprojekt som löpt över snart fem år. Att läsa om dina tankar, om din process och om dina utmaningar, det ger mig styrka att fortsätta.

  Om möjligt i skapandets hetta hade jag gärna fått input om hur du gjorde för att sätta upp din deadline? Hur rensade du i ditt schema? Vilka åtgärder vidtog du för att kunna skriva? Hur har du gjort för att hålla disciplinen?

  Sedan tycker jag att det är spännande hur du tänkte när du gjorde urvalet av testläsare?

  Tacksam för svar!

  Vänligen,

  Gustav

  Svar
  • 16 juni 2012 kl. 11:36
   Permalänk

   Hej Gustav och tack för din kommentar, det är sådana som gör att det känns inspirerande och meningsfullt att skriva inlägg om skrivandet.

   När det gäller deadline så bestämde jag och Joanna när vi började att vi skulle ha boken klar till bokmässan och sedan räknade vi baklänges när vi måste vara klara med vissa steg. Och så var det bara att börja jobba. Vi har turen att vi båda är frilansare så vi såg helt enkelt till att inte sälja in några uppdrag, då hade vi kalendern fri och sedan har det bara varit att skriva. Våra vänner och familjer har kanske inte sett så mycket av oss i perioder. Genom att vi är två så vet vi hela tiden att någon väntar i andra änden och det har hjälpt upp arbetsdisciplinen.

   När det gäller testläsarna så valde vi två som gett ut flera böcker själva och kan ämnet mycket väl och två som skriver böcker men inte gett dem ännu. På så sätt hoppas vi både få expertperspektivet (har vi fått något om bakfoten) och nyböjarperspektivet (har vi missat att förklara något på ett begripligt sett?).

   Lycka till med ditt bokprojekt! Mitt första höll jag på och filade på i sju år och idag tänker jag att det hade kanske varit bättre att få ut den någon gång och börja på nästa.

   Hälsar

   Kristina

   Svar
 • 16 juni 2012 kl. 12:05
  Permalänk

  Dessa rader kommer att ta mig dagar att landa i till fullo. Ert sätt att lägga upp deadline var mycket klokt utifrån era förutsättningar.

  Sedan tror jag inte på tur. Ni har valt att lägga upp er tillvaro för att kunna möjliggöra det ni vill. Vad kan vara mer meningsfullt än att nyttja det till sådana här projekt?

  Belastningen för familj och närstående kan jag se framför mig. Det är en röd tråd för många som skriver har jag förstått :) Samtidigt skapar det sociala nätverket en positiv input i den mån att man förhåller sig till det på ett bra sätt, där arbetsdisciplinen kan hamna i fokus. Just nyttan blev mer uppenbar för mig när jag skrev dessa rader.

  I mitt fall handlar det om att skriva klart mitt synopsis och inledning/avslut på varje av de tretton kapitlen. Detta som bedömningsgrund för förlagen som visat intresse. Att jag sedan har kommit längre än det är bara en bonus. Överlag handlar det för mig om att ta ner alltsammans på jorden; att inte göra projektet för stort.

  Det ligger oerhört mycket i det du säger om att det inte ska behöva ta eoner av tid att färdigställa ett första manus. Det är vad frustrationen kring missade deadlines handlar om för min del – jag vill bli klar, men prioriterar annat.

  Jag ska tillfråga personer att sparra en sista gång och konkretisera vad som ska göras.

  Tack, Kristina!

  Vänligen,

  Gustav

  Svar
  • 16 juni 2012 kl. 15:58
   Permalänk

   Hej igen Gustav,

   Du har rätt, det är inte så mycket “tur” bakom, det är ett medvetet val. Vi hade aldrig börjat skriva på boken med den tajta tidsplanen, om vi inte båda visste att vi kunde lägga ner den tid som krävs. Därmed inte sagt att man måste skriva på heltid, men då behöver man ha mer tid på sig.

   Jag hoppas du ska bli klar med din bok. I efterhand pillade jag lite för länge med debutboken, å andra sidan har jag pratat med andra som ångrar att de hetsade fram en produkt som, visade det sig, var full av korrekturfel.

   Lagom är som alltid bäst, men det är inte alltid lätt veta vad som är lagom.

   Hälsar

   Kristina

   Svar
 • 16 juni 2012 kl. 12:36
  Permalänk

  Grattis Kristina och Joanna! Ser fram emot att läsa boken och önskar er lycka till.
  Kram :)

  Svar
  • 16 juni 2012 kl. 15:54
   Permalänk

   Tack Tanja och tack för ditt bidrag till boken.
   Nu väntar vi med spänning på vad kollegorna tycker och sedan skriver vi klart boken.

   Svar
 • 17 juni 2012 kl. 14:34
  Permalänk

  Ni har verkligen varit jätteduktiga som ångat på i detta tempo! Jag tror verkligen att det finns en stor marknad för den.

  Svar
  • 17 juni 2012 kl. 18:18
   Permalänk

   Tack Hanna, vi känner oss faktiskt lite duktiga för att vi hållit det här tempot (och aningen matta i pälsen). Hoppas du har rätt vad gäller marknaden!

   Svar
 • 20 juni 2012 kl. 22:45
  Permalänk

  Stort grattis! Vad spännande, jag hoppas att jag snart får läsa den.

  Svar
  • 24 juni 2012 kl. 12:05
   Permalänk

   Det hoppas vi också Anneli! Vi jobbar på att den ska bli klar så fort som möjligt. Allra senast ska den vara klar till bokmässan i slutet av september.

   Svar
 • Pingback:Sicket jönsigt påhitt att betala för lektörsutlåtande - eller? - Lava Förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.