Igår var jag på ett frukostmöte om generationsväxling arrangerat av Ekan och HandelsConsulting. Där presenterades resultatet av två undersökningar de har gjort ihop och som uppmärksammats i bl a GP.  Dels har de undersökt hur väl förberedda västsvenska företag är på den kommande generationsväxlingen, dels har de undersökt vad studenter på Handels värderar mest hos sina blivande arbetsgivare.

Resultaten presenteras här. Sammanfattningsvis ansåg 64% av de tillfrågade organisationerna sig vara förberedda för generationsväxlingen men vid en närmare anblick på några av de troligtvis viktiga framtida frågorna så såg svaren helt annorlunda ut. Är det en skillnad mellan hur förberedda organisationer anser sig vara och hur förberedda man egentligen är?

Både unga och äldre vill känna delaktighet och påverka sin arbetsplats

Högst upp på 80-talisternas önskelista är delaktighet, att kunna påverka organisationens utvecklingen. För det första tycker jag att det är glädjande att detta kommer högt upp! Men jag tror inte att det bara är 80-talister som vill kunna påverka sin arbetsplats. Nova Pro genomförde för några år sedan exitintervjuer på chefer och specialister som lämnat ett visst stort läkemedelsbolag. Företaget hade åren innan genomfört ett antal stora omorganisationer och intervjuerna gjordes 3-6 månader efter att personerna lämnat företaget. En av de vanligare orsakerna till varför de slutat var just att de saknade möjlighet att påverka. Jag minns särskilt ett öppet svar i stil med: “jag har jobbat i femton år på företaget men är ingen gammal stelbent gubbe som inte vill förändras för det. Jag är öppen för massor av idéer men jag blev aldrig tillfrågad.”

Det ligger kanske mer än ett gott skratt bakom det som Christian Sandblom, Processledare för Framtidens ledare på Göteborgsregionens kommunalförbund GR, sa i den efterföljande paneldiskussionen igår. “Den genetiska skillnaden mellan människan och schimpans är 99.8% och jag är övertygad om att skillnaden mellan 40-talister och 80-talister inte är större”.

Framtidens ledare ger mycket feedback, men vilken feedback får ledarna?

På andra plats i Handelsstudenternas önskelista på arbetsplatser finns feedback. Att få feedback på sitt arbete och bli sedd av sin chef är något som både 80-talister och äldre kan ha nytta av. Feedback är dessutom alldeles gratis, men det kostar tid och energi av cheferna. Därför är följdfrågan: hur ska framtidens chefer mätas och belönas? Ska den chef som lägger mycket tid på att ge sina medarbetare feedback få bättre lön än den chef som inte gör det? Det var en fråga som diskuterades i ett nystartat nätverk efter frukostmötet.

Så den stora utmaningen är kanske inte att identifiera skillnaderna mellan 40- och 80-talisterna utan att förändra vissa strukturer i arbetslivet för att attrahera både 60-talister och 80-talister samt få dem att utvecklas och prestera på bästa sätt.

Kristina Svensson
Fler likheter än skillnader på 40- och 80-talister
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.