Förgyll resan mellan Sveriges två största städer genom att vika av från motorvägen. Följ med till Tygriket och de romantiska gårdarna runt sjön. Fika i Äppledalen och beundra Vättern. Fortsätt med upptäcktsfärder bland gårdsbutiker på östgötaslätten och pampiga sörmländska slott.

Denna vägvisare serverar inspirerande nedslag i kultur- och naturhistoria sida vid sida med tips på genuina kaffestugor. Du får reda på varför polkagrisen uppfanns, vad som gör Kolmårdsmarmor grön och var du hittar den godaste pistageglassen.

Presentboken för kulturintresserade resenärer

Formgivningen och fotona tillsammans med texterna gör boken. Anneli Petterson heter kvinnan som sett till att boken har det lilla extra. Alla som bläddrar i registret kommer att se vad jag menar :-).

Ge bort boken till:

  • Grannen som regelbundet kör till Stockholm (eller Göteborg) och behöver omväxling i kosthållningen. Boken lockar de mest hårdhudade "vi-kliver-ur-först-när-vi-är-framme"-resenärer att vika av motorvägen.
  • Svärföräldrarna som bor i Mellansverige och behöver en knuff för att komma iväg ut och uppleva smultronställen runt knuten.
  • Som uppvaktning till kollegan du inte känner så väl, men unnar semesterkänsla.
  • Grannen som vattnat blommorna och redan har allt.
  • Till dig själv, för att bläddra i hemma i soffan och drömma efter att uppleva nya vyer, ta ett dopp och äta hemgjord glass.

 

Sagt om boken

Trots att jag under många år kört fram och tillbaka mellan Göteborg/Stockholm har jag helt missat alla dessa guldkorn. Är så glad att det äntligen finns en bok som visar på alla Smultronställen som annars skulle ha förblivit dolda för alla som ofta kör denna väg. Efter att ha läst boken fick jag en helt annan syn på resan mellan Göteborg/Stockholm. Istället för att bara vilja komma fram, blir resan ett enda stort äventyr. Älskar boken!

Författaren Kim M. Kimselius

Boken är som en liten karamell - massor av härliga bilder och fina tips på utflykter. Man blir glad av den! Perfekt att planera utflykter med, eller bara njuta hemma i soffan. En riktigt fin presentbok, inte bara en reseguide.

Läsaromdöme av signaturen Maria

Avstickare från väg 40 och E4

De 47 milen mellan Göteborg och Stockholm är indelade i sex delsträckor som är mellan sex och tio mil vardera om du kör raka spåret. I varje del får du förslag på en eller flera avstickare. De går i en båge där vi lämnar och återvänder till motorvägen på olika platser. Däremellan snirklar vi oss fram på småvägar i resans generella riktning. Förutom trevliga ställen att äta på har jag vävt in historia, geologi och annat som passar längs vägen.

Smakprov ur boken

En hel del av mina researchresor finns beskrivna som blogginlägg ordnade från Stockholm till Göteborg. Tack vare den sammanställningen har många människor hittat till nya caféer. Här är ett par favoriter:

Eller bläddra i några sidor av boken på sidan Smakprov.

Boken är skapad tillsammans med läsare

Korv på macken i all ära. Det blir lätt tjatigt att äta samma sak och se samma träd. Därför började jag 2013 göra avstickare från motorvägen varje gång jag körde bil mellan Stockholm och Göteborg. Ibland hamnade jag mitt ute i ingenstans och ibland gjorde jag fynd. Ibland hittade jag ställen att äta på, ibland fick jag nöjda mig med en bild på en vacker utsikt.

En del av mina fynd (och vedermödor) delade jag med mig av på min reseblogg, taggade #mellanGbgochSthlm på Instagram eller på Facebooksidan. Dessa inlägg har både gjort att de ställen jag skrivit om har fått fler besök, och att jag fått många förslag på nya pärlor att besöka. Jag har rest och spridit vidare. Vi kan säga att jag har varit sambandscentralen som gjort mitt bästa för att förgylla människors resor. Nu finns det också en bok att bläddra i för att få inspiration inför färden. Eller ge bort.

För jag har satt ihop en bok - den bok jag själv skulle vilja ha. Jag är oförbätterlig när det gäller en sak, jag blandar in allt jag är fascinerad av. Så den som tänker sig en lista med fikaställen rakt upp och ner kommer att bli överraskad av att möta historiska figurer, blommor och lite annat smått och gott. Dessa detaljer är insprängda mellan gårdsbutiker och kaffeställen, eller kanske tvärtom.

Har du förslag till kommande upplagor?

Har du tips på ställen jag borde ta med i nästa upplaga eller andra titlar? Gårdsbutiker, vingårdar eller goda glassar? Udda sevärdheter och historier från förr? Jag uppskattar en rad i så fall. Många ställen som är med i denna och andra böcker har jag besökt efter tips från läsare.

 

Bokfakta

ISBN: 978 91 980315 4 6
Antal sidor: 200
Storlek: 26 cm hög, 21 cm bred
Vikt: 1 kg
Text & bild: Kristina Svensson
Bokomslag och form: Amala + Kamala
Karta: Lönegård & Co
Tryck: Bulls Graphics
Förlag: KS förlag
Utgivning: juli 2019

Här finns boken

Bokus & Adlibris
Beställningsvara hos din lokala bokhandlare.
Akademibokhandeln, Femmanhuset i Göteborg
Karins lada, Strängsered
Hemma på Källebacka, Marbäck
Gyllene Uttern
Väderstads centralkonditori
Ladugård 206, Vadstena
Boställets vedugnsbageri
Turistinformationen i Mjölby kommun, Skänninge
Stavsjö krog
Butik Inneberga
Björnlunda Resto
Runnvikens pensionat
Skottvångs gruva
Kartbutiken, Stockholm

Med reservation för slutförsäljning hos någon. 

Info för återförsäljare

Boken ligger lagrad hos en extern distributör av böcker, Stjärndistribution. Har du konto hos Bokinfo, beställ den vägen. I annat fall går det bra att skapa återförsäljarkonto hos Stjärndistribution.
F-pris 250 kr.
Mängdrabatt och skylt-ex går att ordna. Jag signerar gärna boken på olika event. Är en van föreläsare.

 

Högupplösta pressbilder på Kristina Svensson

Pressbilder

Högupplösta bilder på Kristina Svensson som är fria att använda, förutsatt att fotografens namn anges.

Läs mer