Förgyll resan mellan Sveriges två största städer genom att vika av från motorvägen. Följ med till Tygriket och de romantiska gårdarna runt sjön. Fika i Äppledalen och beundra Vättern. Fortsätt med upptäcktsfärder bland gårdsbutiker på östgötaslätten och pampiga sörmländska slott.

Denna vägvisare serverar inspirerande nedslag i kultur- och naturhistoria sida vid sida med tips på genuina kaffestugor. Du får reda på varför polkagrisen uppfanns, vad som gör Kolmårdsmarmor grön och var du hittar den godaste pistageglassen.

Utflyktsboken jag själv ville ha

Korv på macken i all ära. Det blir lätt tjatigt att äta samma sak och se samma träd. Därför började jag 2013 göra avstickare från motorvägen varje gång jag körde bil mellan Stockholm och Göteborg. Ibland hamnade jag mitt ute i ingenstans och ibland gjorde jag fynd. Ibland hittade jag ställen att äta på, ibland fick jag nöjda mig med en bild på en vacker utsikt.

En del av mina fynd (och vedermödor) delade jag med mig av på min reseblogg, taggade #mellanGbgochSthlm på Instagram eller på Facebooksidan. Dessa inlägg har både gjort att de ställen jag skrivit om har fått fler besök, och att jag fått många förslag på nya pärlor att besöka. Jag har rest och spridit vidare. Vi kan säga att jag har varit sambandscentralen som gjort mitt bästa för att förgylla människors resor. Nu finns det också en bok att bläddra i för att få inspiration inför färden. Eller ge bort.

För jag har satt ihop en bok - den bok jag själv skulle vilja ha. Jag är oförbätterlig när det gäller en sak, jag blandar in allt jag är fascinerad av. Så den som tänker sig en lista med fikaställen rakt upp och ner kommer att bli överraskad av att möta historiska figurer, blommor och lite annat smått och gott. Dessa detaljer är insprängda mellan gårdsbutiker och kaffeställen, eller kanske tvärtom.

Avstickare från väg 40 och E4

De 47 milen mellan Göteborg och Stockholm är indelade i sex delsträckor som är mellan sex och tio mil vardera om du kör raka spåret på riksväg 40. I varje del ger jag förslag på en eller flera avstickare. De går i en båge där vi lämnar och återvänder till motorvägen på olika platser. Däremellan snirklar vi oss fram på småvägar i resans generella riktning. Förutom trevliga ställen att äta på har jag vävt in en del historia, geologi och annat som passar längs vägen.

Sagt om boken

Trots att jag under många år kört fram och tillbaka mellan Göteborg/Stockholm har jag helt missat alla dessa guldkorn. Är så glad att det äntligen finns en bok som visar på alla Smultronställen som annars skulle ha förblivit dolda för alla som ofta kör denna väg. Efter att ha läst boken fick jag en helt annan syn på resan mellan Göteborg/Stockholm. Istället för att bara vilja komma fram, blir resan ett enda stort äventyr. Älskar boken!

Författaren Kim M. Kimselius

Boken är som en liten karamell - massor av härliga bilder och fina tips på utflykter. Man blir glad av den! Perfekt att planera utflykter med, eller bara njuta hemma i soffan. En riktigt fin presentbok, inte bara en reseguide.

Läsaromdöme av signaturen Maria

Smakprov ur boken

Sedan jag började arbeta med boken 2013 har jag delat med mig av blogginlägg från mina researchresor. Det finns en sammanställning av alla blogginlägg från Stockholm till Göteborg (omvänt jämfört med boken). Den sidan har år ut och år in varit min mest besökta sida på bloggen. Många av caféerna längs vägen har fått besök tack vare att gästerna hittat dem via min blogg. Här är ett par smakprov från min blogg.

Eller bläddra i några sidor av boken på sidan Smakprov.

Stor presentbok för alla kulturintresserade människor

Boken är rikt illustrerad och vackert formgiven av Anneli Petterson på Amala + Kamala. Hon har sett till att boken har det lilla extra. Alla som läser registret kommer att se vad jag menar. Boken är en perfekt present. Till exempel till:

  • Alla som kör sträckan ofta och vill ha omväxling i kosthållningen. Kanske vet de inte ens om att de vill ha variation. Jag har testat boken på ett par hårdhudade "vi-kliver-ur-först-när-vi-är-framme"-resenärer och även de har blivit lockade att vika av motorvägen för att testa nya fikaställen.
  • Människor som färdas sträckan sällan och vill att semesterkänslan ska infinna sig direkt när de sätter sig i bilen. De vill uppleva nya vyer, ta ett dopp och äta hemgjord glass.
  • Folk som bor i Västergötland, Småland, Östergötland eller Södermanland, är utflyktssugna men har blivit hemmablinda och behöver en knuff för att komma iväg ut och uppleva allt vackert som finns runt knuten.
  • De där som är svåra att hitta på en present till, svärmor som har allt, grannen som vattnat blommorna eller avtackningen på jobbet. Är de bara någorlunda intresserade av att bläddra bland snygga bilder så är detta boken för dem. Man behöver inte ens ha bil för att uppskatta boken.

Har du förslag till kommande upplagor eller andra böcker?

Har du tips på ställen jag borde ta med i nästa upplaga eller kommande böcker? Gårdsbutiker, vingårdar eller goda glassar? Udda sevärdheter och historier från förr? Jag uppskattar en rad i så fall. Många ställen som är med i denna och andra böcker har jag besökt efter tips från läsare.

Eftersom boken är så stor och tung kostar den en smärre förmögenhet att skicka med vanlig post. Därför skickar jag inga signerade exemplar utan hänvisar till återförsäljarna (som har mycket bättre fraktavtal). Men jag kommer gärna på olika event runt om i landet!

ISBN: 978-91-980315-4-6
Antal sidor: 200
Storlek: 26 cm hög, 21 cm bred.
Vikt: 1 kg
Bokomslag och form: Amala + Kamala
Karta: Lönegård & Co
Tryck: Bulls Graphics
Text & bild: Kristina Svensson
Förlag: KS förlag
Utgivning: juli 2019

Här finns boken

Bokus & Adlibris
Beställningsvara hos din lokala bokhandlare.
Akademibokhandeln, Femmanhuset i Göteborg
Karins lada, Strängsered
Hemma på Källebacka, Marbäck
Gyllene Uttern
Väderstads centralkonditori
Ladugård 206, Vadstena
Boställets vedugnsbageri
Turistinformationen i Mjölby kommun, Skänninge
Stavsjö krog
Butik Inneberga
Björnlunda Resto
Runnvikens pensionat
Skottvångs gruva
Kartbutiken, Stockholm

Med reservation för slutförsäljning hos någon. 

Info för återförsäljare

Boken finns hos Stjärndistribution. Har ni inte konto hos Bokinfo kan ni skapa återförsäljarkonto hos Stjärndistribution.
F-pris 250 kr.
Mängdrabatt och skylt-ex går att ordna.
Jag signerar gärna boken om ni har något event.

 

Högupplösta pressbilder på Kristina Svensson

Pressbilder

Högupplösta bilder på Kristina Svensson som är fria att använda, förutsatt att fotografens namn anges.

Läs mer