Följ med till västra Härjedalen, till de särskilt snösäkra fjällen vid norska gränsen. Kika över min axel när jag knatar upp på fjälltoppar, smyger efter fåglar eller kryper omkring för att fotografera småväxta blommor. Du får följa med på strövtåg bland krigsminnen, randiga kor och gruvor – utan att lämna din favoritfåtölj. Längs vägen kan det hända att du lär dig ett och annat om Härjedalens geologi eller annat med någon koppling till fjällen.

Strövtåg i Funäsfjällen är en reseskildring och samtidigt ett tidsdokument över 2020 från en annan horisont än den som dominerar i media. Jag har släppt lös min inre nörd och verkligen gått loss på kuriosa. Den röda tråden som knyter ihop fakta är återigen personliga anekdoter, ungefär som i min debutbok.

Ellen Rydelius, Bill Bryson och Peter Mayle

Till detta bokprojekt har jag hämtat inspiration från tre giganter inom resegenren: Ellen Rydelius, Bill Bryson och Peter Mayle. De har alla en personlig stil som lyfter texten och gör deras böcker läsvärda oavsett när man läser dem. Det går utmärkt att läsa Rydelius nittio år efter att boken publicerades första gången och man behöver inte vara på resande fot för att ha nöje av de två herrarnas reseskildringar. En annan gemensam nämnare är att författarna är grymt pålästa. Detta är saker jag strävat efter att efterlikna.

Det är kanske väl kaxigt att skriva att jag strävar efter att skriva som dem, men de är mina inspirationskällor. Genom att nämna dem förklarar jag också vad boken inte är. Det är ingen vandringsguide. Det finns redan flera stycken utmärkta vandringsguider till området i olika format så det finns varken någon marknad för en till, eller något intresse från min sida att skriva en. Detta är en bok för läsfåtöljen.

Ett kapitel med krigsminnen från andra världskriget har slunkit med.

Mitt Corona-projekt

Bakgrunden till boken har jag berättat om tidigare. Detta var inte alls en bok jag hade planerat att skriva. Men nu blev det här året verkligen inte som förväntat. Jag tror att när jag ser tillbaka på 2020 kommer att vara extra stolt över att jag ägnade pandemin åt att skriva en bok. Sedan är jag också glad att jag gjorde en Kickstarter-kampanj för att testa av intresset för boken och finansiera (delar av) utgivningen. Utan den kampanjen hade jag kanske nöjt mig med att ge ut texten som e-bok. Nu blev det istället 256 sidor tryckt bok med 290 foton. Själva utformningen är pandemianpassad så tillvida att jag satsat på en billigare tryckning än förra årets Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Därmed har jag också haft möjlighet att sälja den billigare.

Boken anlände till mig för en vecka sedan och tillsammans med mina föräldrar slet jag hårt i tre dagar för att tömma lastpallen och få ut alla förbeställda böcker. Jag har skrivit ett bakom-kulisserna-reportage om Unlastpalling – att tömma en lastpall.

Först följer vi Tännån, därefter Ljusnan med vissa hopp över till Ljungans dalgång.

Boken finns men kan vara svår att hitta

Under helgen släpptes boken i nätbokhandeln. Det gjorde utan någon pompa, ståt eller åthävor. Jag lät den börja säljas så fort som distributören gjorde den tillgänglig. Boken finns på BokusAdlibris och Kartbutiken samt går att beställa överallt där böcker säljs. Det finns dock en liten hake och det är att man behöver söka på mitt namn och skrolla en bit eller använda ISBN (den korta lilla raden 9789198031560 – vem har inte den i huvudet?). Söker man på Strövtåg i Funäsfjällen kommer den inte upp.

Jag bytte titel (från Strövtåg i Härjedalsfjällen) under processens gång och den ändringen har ännu inte slagit igenom. Inte heller har rätt text och detaljer följt med. Jag har såklart uppdaterat denna information för lääääänge sedan men den verkar inte följa med. Jag har såklart även mejlat båda bokhandlarna. Det gjorde jag i oktober eller november någon gång. Den ena svarade att de hade datorproblem, den andra svarade inte alls.

Fotomaterialet lovordas

Med tanke på att de första läsarna fick boken under förra veckan och har tänkt den som julklapp (till sig själv eller till andra) är det inte så många som har hunnit läsa den ännu. Men många har bläddrat i den och skickat positiva omdömen om bilderna. Ett par har också beställt fler böcker vilket är bästa betyget!

Detta är en av mina favoritbilder i boken. Som synes la jag in lite utflyktstips i boken. Det gjorde jag när jag insåg att många verkar förvänta sig en reseguide. För att de inte ska bli besvikna finns det en del fristående utflyktstips här och där med en egen layout. I kartorna på pärmarnas insidor är de utmärkta med ledkryss.
Kristina Svensson
Ny bok: Strövtåg i Funäsfjällen
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

4 reaktion på “Ny bok: Strövtåg i Funäsfjällen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.