Detta är min första unconference och jag listar därför några sätt som WebCoast skiljer sig från andra konferenser. Urvalet beror mest på vad jag råkat fotografera och ska inte ses som någon absolut sanning.

1) högre aktivitetsnivå

Först och främst så är det deltagarna som står för programmet. Schemat fylls på efterhand och saknar man sitt favoritämne får man göra som @medieteknik som ville tala om e-bok, inte hittade någon session om det och skapade en. Den största (?) fördelen med unconference-konceptet är att deltagarna själva är mycket mer aktiva, detta är inget korvstoppningstillfälle.

Borde såklart illustrerat detta med en bild av griden, det stora schemat, men har inte kommit åt att ta en bild ännu. Får smita dit tidigt/sent och göra det. Det blir istället en bild som visar att vi faktiskt är några som fortfarande antecknar på papper. På bilden Charlotte Björk.

2) det är ok att ha mobilen på

Jag är van vid att mobil och datorn, de förvarar man i väskan, här är det tvärtom. Det är inget tecken på ointresse eller oengagemang, det betyder att deltagarna gillar din session så mycket att de måste delge världen detta med hashtaggen #webcoast.

3) avgjort fler elkontakter

4) mer kontakt före och efter konferensen

Temat är kommunikation och nätverkande och det är mycket mer av den varan, både före, efter och under WebCoast. Deltagarlistor publicerades i förväg, det skapades twitterlistor och twittrades friskt. Under konferensen finns matchmaking och detta passioncloud (som är avgjort mer välfyllt nu än när jag tog bilden vid lunchtid).

5) nya sätt presentera sitt visitkort

Inför WebCoast kom ett erbjudande att trycka upp visitkort med texten “Vi sågs på WebCoast”. Jag nappade och har nu 200 visitkort att distribuera till lika många deltagare. Andra kör med andra visitkort, som @Dr_PO nedan.

6) allt går att uppleva i efterhand

Med upp till nio parallella sessioner så är det helt omöjligt att vara på allt. Då är det så fiffigt att det finns möjlighet att titta på det man missade i efterhand.

7) högre ipadtäthet

Jag drabbas av ett otroligt habegär av alla ipads! Vill också ha!

(Tack till @heltunik vars hand poserar i bilden.)

8) ståndsmässiga transporter (not)

WebCoast sker i fantastiska lokaler (fast i morse muttrades det om att brandväggen stoppade streamning från riktig utrustning, däremot funkade det från mobilerna). Dessutom kan man i teorin anlända ståndmässigt med båt. Men det är bara i teorin. Första älvsnabben går 09.30, medan programmet började (med frukost) 07.30. #FAIL.

9) ruskigt god mat

Ok, det brukar det ju faktiskt vara på konferenser, men den här kändes också nyttig och man drabbades inte av total paltkoma efteråt.

10) läsbara namnskyltar

Äntligen namnskyltarna med tillräckligt stort typsnitt för att det ska finnas en chans att läsa var där står utan att invadera människors privata sfär. Istället för företagsnamn står det twitternamn under tilltalsnamn.

Till sist, idéen med gröna naglar visade sig vara lysande. Alla verkar ha sett dem. De skulle också matcha bineros surfbräda tycker jag. Så jag är med och tävlar om Bineros grymma “surfplatta”.

Kristina Svensson
10 saker som skiljer WebCoast från andra konferenser
Märkt på:

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

15 reaktion på “10 saker som skiljer WebCoast från andra konferenser

 • 19 mars 2011 kl. 19:26
  Permalänk

  Hej!

  Bra inlägg! Jag återanvände bilden på mig i ett eget inlägg om Webcoast, hoppas det är OK.

  /P.O. (@Dr_PO)

  Svar
  • 19 mars 2011 kl. 19:31
   Permalänk

   Tack! Självklart får du använda bilden. La du en länk blev jag extra glad.:-)

   Svar
 • Pingback:World Wide Webcoast | Per Olof Arnäs

  • 20 mars 2011 kl. 14:35
   Permalänk

   Tackar! Ska bli urskoj! Watch this space för info om när det blir. Enligt Göran Sivertsson är det redan sju grader i vattnet och de har varit igång och surfat i ett par veckor. Själv associerar jag vattenaktiviteter till sommarmånaderna (möjligen aningen klent av mig).

   Svar
 • Pingback:We have a winner! #Webcoast | Binero blogg

 • Pingback:Crowdsurfad summering: Det här hände på WebCoast! | Binero blogg

 • Pingback:Bra länkar – 21 mars, 2011 | Per Olof Arnäs

 • 22 mars 2011 kl. 18:26
  Permalänk

  Bra uppspaltning av allt det underbara.
  Det var RIKTIGT kul att just du van surfbrädan som matchade dina naglar.

  Svar
  • 27 mars 2011 kl. 19:39
   Permalänk

   Tack så mycket!

   Svar
 • 23 mars 2011 kl. 21:54
  Permalänk

  Kul att du noterade tanken med den stooora typgraden på namnskyltarna.
  Fantastiskt bra 10 saker som beskriver en unconferens eller nu mer Knytkonferens. Kommer förutom nagelbildernakommer att använda detta inlägg i min examenspresentation imorgon då det handlar om mitt arbete med logotypen och jag ska förklara vad WebCoast är.

  Svar
  • 23 mars 2011 kl. 22:19
   Permalänk

   Vad roligt! Både med naglarna och att du gillade mitt inlägg.
   När det gäller typgraden så blir jag lika förvånad varenda gång jag går på en konferens och jag får en namnskylt skriven med typ Times 12pt. Hallå, det där har vi väl provat en gång? Funkade inte för tio år sedan, funkar inte nu heller??

   Svar
 • 24 mars 2011 kl. 14:31
  Permalänk

  Se där, hade helt missat länkningen till min sida, tack! Generande att fångas så analogt i det här sammanhanget kan man tycka förstås… :)

  Svar
  • 24 mars 2011 kl. 14:49
   Permalänk

   Haha ;-) Jag antecknade också på papper, glad se någon mer… Snart är vi trendiga igen ska du se!

   Svar
 • Pingback:Surfresan på Webcoast 2012 har fått en vinnare! | Binero blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.