Kl 20.00 öppnades griden och deltagarna rusade fram och började klistra upp sina programpunkter. Själv satt jag lugnt kvar på min barstol. Jag älskar barstolar, man kommer upp en bit, får bra överblick och kan dingla med benen. Där satt jag och tittade på när folk armbågade sig fram för att få en bra slot, eller för att läsa vad andra skulle tala om.

Detta är min allra första unconference så jag satt lugnt kvar, jag är här för att se och lära. Sedan kom @VictoriaINP förbi och sa att jag måste föreläsa om mina erfarenheter av ideella föreningar. Jag protesterade, jag kan väl inte föreläsa bara för att jag råkade skriva några roliga tweets när jag var arg. Jodå det kunde jag visst och förresten så skulle hon och hennes kompanjon absolut komma och lyssna. Ok, två åhörare är ju en bra start men aningen mer planerat än några arga tweets samt ett par snygga naglar vore ändå käckt.

Jag vägrade alltså. Samtidigt älskar jag verkligen att föreläsa och när nu fröet var sått. Lapparna lockade. Så jag plockade åt mig en 20-minuters lapp i akt och mening att skriva “sover på saken” i ämnesraden, sätta upp den på söndag och skjuta upp problemet. Funderade också på en slot med partytrick (science busking) sent på lördagen men insåg att jag inte var beredd offra nattsömn på att leta fram rekvisita.

Efter lite bollande med mina bordsgrannar @gravadersdagar, @sciencekarin och @aselundblad så snickrade jag ihop en inbjudan till en workshop. (Om vadå? Läs vidare nedan.) Hade tänkt skriva även om den men igår somnade jag ifrån med datorn i sängen och nu måste jag rusa till en buss (tyvärr börjar inte båtarna gå förrän alltför sent så det går inte att anlända ståndsmässigt).

Fortsättning, skriven på en barstol i Lindholmen

Nu ska jag presentera min plan för min workshop söndag förmiddag. Finessen med detta är att det tvingar mig att tänka ut en plan (och inte skjuta upp det till söndag morgon och drabbas av total ångest) . På vägen hit kom jag på tre alternativ.

Alternativ 1 – det avslappnade varianten

Om alla tre deltagarna, inklusive jag själv, mest är trötta och sega efter en lång konferens och ett flitigt nätverkande på festen kvällen före då kör vi den avslappnade varianten.

Högläsning ur bok. Eventuellt lite oseriös diskussion om favoritpubar (pub-appar?). Kanske snack om hur man ger ut en bok själv. Eller resor man gjort. Eller vad som helst som faller mig in. Visst kaffepimplande kan med fördel ingå.

Alternativ 2 – sharing best practise

Alla är pigga, alla peppade att prata om marknadsföring av sina egna produkter i sociala medier.

Den mest ambitiösa planen. Ett rum fullt med folk som alla har egna produkter (måste inte vara böcker eller texter) som de försöker marknadsföra och tjäna pengar på. Då jämför vi idéer och erfarenheter. Delar med oss av vad som funkat, vad som inte funkat och kul idéer vi hört talas om. Jag leder diskussionen, deltagarna bidrar med kunskapen.

Alternativ 3 – case hur sälja Jakten på den perfekta puben

Alternativ till varianten ovan, vi talar om min bok som ett specifikt fall

Ett mellanting mellan ettan och tvåan. Vi koncentrerar oss på just min bok snarare än produkter i allmänhet. Jag berättar vad jag gjort för att marknadsföra min bok (eller möjligen vad jag tänkt göra, har ju inte hunnit så långt ännu) och så öppnar jag upp diskussion om vad deltagarna tycker jag gjort/tänkt rätt, vad jag borde göra istället eller också.

Kan bli en diskussion som iaf jag får ut mycket av :-)

Hinner nog ändra mig.

Sådär. Det känns ju som jag har kontroll (möjligen en falsk känsla pga att det är ett dygn kvar). Men nu ska jag gå på en massa pass, bli inspirerad och utveckla min egen workshop (och möjligen ändå drabbas av ångest innan söndag kl 10). 

 

Kristina Svensson
Inte höll jag mig borta från griden inte
Märkt på:

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.