Det är dags att presentera en av mina kommande böcker. Mitt Nice är en personlig guidebok till franska Rivierans huvudort Nice som jag skrivit åt Karavan förlag. Boken är rikt illustrerad med kartor och bilder – de sistnämnda är mina (och fina om jag får säga det själv :-)).

Releasen för Mitt Nice är i början av april men boken går sedan ett par månader tillbaka att bevaka hos Bokus och Adlibris. Kanske kan vara något om du planerar en resa till franska Rivieran?

Karavan bad mig skriva boken

Karavan som ger ut Mitt Nice är ett imprint till Historiska media i Lund. Det vill säga de är ett förlagsnamn inom förlaget, ett sätt att skilja böcker med vitt skilda inriktningar åt. Under varumärket Karavan ger förlaget ut en populär serie med reseguider. Varje bok har samma format och upplägg, staden är uppdelad i mindre områden och i dessa listas restauranger, sevärdheter, shopping och kuriosa. Tonvikten varierar något beroende på författarens intresse (det är exempelvis mer kuriosa och noll nattklubbar i min stad :-)). Alla titlar är skrivna av personer med lokalkännedom, ofta någon som bor eller har bott på orten. Förlaget hittade mig via min blogg. Det finns fler bloggar från Nice och franska Rivieran men förläggaren gillade mitt sätt att skriva.

Jag kände mig förstås både glad och hedrad när jag fick frågan men jag funderade ett varv innan jag tackade ja. Det fanns flera skäl till att jag gjorde det, exempelvis att bokens ämne och förlagets varumärke passar in i mina långsiktiga ambitioner. Sedan tyckte jag det var en bra med tanke på mina övriga uppdrag att skaffa mig förstahands-erfarenhet av att vara författare på ett etablerat förlag. En av de saker jag uppskattat mest hittills har varit samarbetet med min redaktör Christina Sejte. Hon har både lyft texten och varit ett trevligt bollplank.

För- och nackdelar med att skriva en uppdragsbok

Att skriva en beställd bok har för- och nackdelar. En uppenbar fördel är förstås att man vet när man skriver ungefär hur utgivningsplanen ser ut samt målgrupp. Mitt stad-böckerna har alla samma upplägg och jag fick en mall med hur boken skulle vara uppbyggd inklusive hur många tecken varje stycke borde vara. Det var både en begränsning och en befrielse. Jag kanske inte alltid höll med om allt, hade jag varit förläggare hade boken sett annorlunda ut, men å andra sidan var det enkelt att någon annan bestämt förutsättningarna och att jag “bara” skulle fylla i text och bilder. Det sparade mycket tid jämfört med mina egna projekt.

Att Mitt Nice är en del i en serie har sina fördelar. Bilden med orange kanter är Karavans annons i branschtidningen Svensk Bokhandels katalog Vårens böcker. Vi som skrivit de tre titlar som fyller på serien med reseguider under våren får inte särskilt mycket rampljus men i gengäld marknadsförs hela serien mot bokhandeln kontinuerligt. Utan att vara bokhandlare känns det som sunt förnuft att den som köper in reseguider kommer att handla hela serien oavsett vilken säsong titlarna getts ut (i varje fall så länge de kontinuerligt uppdateras). Det vill säga min bok får en längre livslängd än den skulle haft annars.

Hittills har Mitt Nice varit ett riktigt roligt sidoprojekt som jag sysslat med under en lååång period. Det känns som det är evigheter mellan det att jag blev tillfrågad tills boken finns ute i handeln.

En kul grej var den här överraskande konversationen på Instagram med användaren Bokdetektiven, en person som jag inte känner. Jag är ju van vid att ha örnkoll på vartenda steg i bokutgivningen antingen som förläggare eller egenutgivare, men för den här boken är många av de som jobbar med den anonyma initialer i en projektplan.

Mitt Nice

Är du nyfiken på att veta mer om boken, titta in på tomatsallad.nu/mitt-nice. Där har jag gjort en samlingssida med länkar till alla nyheter och uppdateringar i olika medier. Jag hoppas också kunna publicera tips från läsarna samt deras instagrambilder.

Kristina Svensson
Ny bok: reseguiden Mitt Nice
Märkt på:                                    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.