Det är dags att avslöja vad jag gör på lördagskvällarna. Det är då jag tar “ledigt” från alla andra måsten och surfar in på wordpress.org/themes och bläddrar igenom utvalda teman, läser betyg och funderar på hur kristinasvensson.se skulle se ut med dem installerade. Var tredje gång kanske jag hittar ett tema som verkar lovande, installerar det och klickar på “preview”. Oftast åker temat ut strax därefter. Några teman har jag installerat på min blogg och faktiskt testat. (Det kan diskuteras hur fiffigt det är att använda bloggen, som har tre gånger så många besökare, som testobjekt).

Skäl till att byta utseende

Det är snart fem år sedan jag skapade Kristina Svenssons officiella webbsida och den har haft ungefär samma syfte och utseende sedan dess. Jag har lagt till och dragit ifrån i sidokolumner och rubriker ibland och gjort en del smärre modifieringar men inget genomgripande. Skälen till att nu göra en ordentlig förändring är följande.

 • Sidan (med temat Atahualpa) är inte responsiv. Det vill säga sidan är bara avpassat för datorer och inte för surfplattor och mobiler. Jag har lite blandade känslor till mobilanpassade sidor. Det argument som övertygat mig om att jag måste byta till en responsiv layout är att Google lär straffa icke mobilvänliga sidor och sänka dem i sökresultaten. Och de vill jag ju inte.
 • Även om sidans syfte är ungefär detsamma; att vara mitt visitkort på nätet, har jag ändrats. Det betyder att de huvudämnen jag en gång skapade inte stämmer något vidare. Ut med IK Stern skidor och HR och in med – ja något annat.
 • Sidan känns inte helt modern, den är lite för plottrig. För att leva som jag lär behöver jag fräscha upp den.

Det som varit bra med sidan

Det är inte fel att lista vad jag gillat med den gamla layouten.

 • En tydlig avsändare. Oavsett hur man kommit till sajten har man mötts av namn, bild och en kort presentation i vänsterspalten.
 • Olika högerspalter på nyhetssidan och på artikelsidorna.
 • Den som har kommit till förstasidan alternativt klickat på nyheter har mötts av en samlingssida med senaste nytt från alla mina flöden. Där har mina postningar i olika sociala medier synts och länkar till de senaste inläggen på olika bloggar där jag skriver regelbundet.
 • Den som istället har kommit till sajten direkt till en artikel har mötts av en annan högerkolumn med senaste inläggen och ämnen. Där fanns även tidigare taggar och senaste kommentarer men de trillade bort i en rensning av plugin som jag genomförde.
 • Jag har hållit huvudmenyn hyfsat kort. En av de mest populära är den som senast tillkom, vilket är om Kristina Svensson.

Detta ska uppdateras

Lika bra att skriva ner vad jag tänkt göra.

 • Ny tagline. Skribent – kommunikatör – inspiratör ska pensioneras och en ny fras väljas.
 • Nya foton. Något som är ett eget kapitel.
 • Uppdatera menyn. Exempelvis saknas en sida för media där jag kan lägga pressbilder. Jag bör också skriva nya beskrivningar av mina kompetensområden (när jag bestämt mig för vilka jag ska lyfta fram).
 • Reviderade ämnesområden. Långa listor har skrivits men detta är nog en av de delar som aldrig blir klart.
 • Ny layout. Den ska vara luftigare och ge ett stilrent intryck. Samtidigt vara lättnavigerad.

Saker jag inte riktigt bestämt mig

 • Webbshop vore inte fel att ha. Men tar tid att fixa så kanske högre prioritet att få klart böcker så jag har något att sälja.
 • En statisk förstasida eller som nu, en där de senaste artiklarna syns?
 • Vilka ämnen ska ha landningssidor det vill säga “förstasidor” med introduktioner i olika ämnen jag skriver i och där sidan mynnar ut i de senaste blogginläggen. Som ett exempel på vad jag menar kan du titta på den här sidan för Mitt Nice på min blogg.
 • Ska sidan vara stilla eller ha en rullande bildvåd, en slider. För några år sedan tyckte jag att de sistnämnda hörde till, idag känns de lite mer daterade.

Förändring inför öppen ridå

Alla ändringarna ovan kommer att ske inför öppen ridå. Det professionella sättet att uppdatera sin sajt på är att göra alla ändringar i en testmiljö och först när den är klar ladda upp den nya sidan på den gamlas plats. Men jag vet inte hur man gör det. En annan variant som jag vet hur man gör är att använda ett plugin som hänger upp en “uppfräschning pågår-skylt” som döljer hela sajten medan jag leker hela havet stormar. Kruxet med sådana är att alla som länkat till något jag skrivit kommer att få ett meddelande om att länken är död och risken är att de då plockar bort dem.

Mitt huvudargument för att bara helt enkelt jobba med sajten live är att jag aldrig någonsin blir färdig med en sajt. Det är ett ständigt småfixande som antagligen kommer sysselsätta mig varenda lördagskväll under överskådlig tid framöver. Och då är det ju bra om ni som läser ändå kan komma åt de senaste blogginläggen, även om menyer och presentationstexter inte är helt perfekta. Härmed ber jag om ursäkt för allt som kommer att se lite halvfärdigt ut den närmaste tiden.

Detta inlägg ingår i en bloggserie om nystarten på mitt författarliv. Jag tar bland annat upp hur jag dammar av och fräschar upp mitt personliga varumärke. För att hitta övriga inlägg använd taggen projekt uppfräschning

PS! Tallarna och hunden har inte så mycket med själva texten att göra mer än att den ger lite färg samtidigt som den visar att jag följer min plan för våren.

Kristina Svensson
Projekt uppfräschning: webben
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.