I söndags skrev DN en kort blänkare om att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Visserligen var undersökningen gjord av något av alla företag som erbjuder sig att hjälpa till att förverkliga författardrömmen, vilket föranleder en nypa salt att plockas fram ur skafferiet. Men ändå. Visst är det många som drömmer om ett liv som författare, att sitta under en palm och skapa den odödliga romanen. Däremellan göra gästspel i tevesofforna och invänta att Hollywood ringer… :D

Åtminstone är följande en vanlig reaktion jag fått när jag berättat att jag skriver på en bok: “å, jag vill också skriva en bok”. Alternativt: “skriver du, vad kul, det gör jag också”. Lite beroende på vem det är önskar jag lycka till eller föreslår att vi ska utbyta texter. Men några föranleder ett snett leende inombords och ett tyst “skit du har ingen aning om vad du pratar om”. Nu ska jag vara den första att erkänna att jag inte direkt är någon etablerad författare. Men jag har med en gigantisk portion envishet (strax) rott ett bokmanus i hamn. Suttit ensam och stirrat på datorn i månader i sträck. Skrivit och skrivit om. Men det är en annan historia.

Det jag tänkte skriva var att blänkaren omedelbart attraherade en massa kommentarer och blogginlägg. Ett av de första jag läste var ett riktigt intressant inlägg från Stefan Stenudd (som har fördelen att han vet vad han talar om). Jag väntade några dagar och hoppades att det skulle dyka upp lite fler initierade synpunkter. Icke. En massa korta inlägg om att artikeln existerade (om man nu kan kalla åtta rader en artikel). Rekordet innehas nog av en bloggare som helt enkelt bara hade titel och en länk (nej jag tänker inte bjuda denna person på en länk).

Om någon hittat hit till denna text samma väg, och tycker att detta var väl mest blahaj och att jag är elak (vilket jag inte vill vara, det är bra att människor har drömmar och strävar efter att förverkliga dem) så vill jag nämna att på den här sajten finns i alla fall en genomgång av vad det kostar att realisera författardrömmen, när man väl skrivit klart själva texten.

Kristina Svensson
Tufft att realisera författardrömmar
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.