Traditionen bjuder att jag ska skriva något om min upplevelse av årets bokmässa. Det har jag gjort varje år sedan jag ställde ut första gången 2011 (även om jag varierat lite vilken webbsajt jag publicerat texten på).

Jag tror att jag inleder med att upprepa samma sak som jag sagt i ett par år nu: denna branschkonferens blir bättre för varje år som jag verkar i bokbranschen. För varje år känner jag något fler personer som jag vill passa på och träffa. Eller personer som vill träffa mig av olika skäl: diskutera potentiella och pågående projekt, eller för att sondera mitt intresse eller åsikt om ett eller annat. För varje år blir jag en aning mer etablerad och min karriär når nya milstolpar. Jag får också allt fler läsare som uppskattar att träffa mig och vill berätta vad de tyckte om förra boken (när folk lägger ut selfies och skriver att de är starstrucked av att träffa mig – det är häftigt!)

Årets höjdpunkter (av de jag kan berätta om idag) är seminariet och att vi sålde slut på alla exemplar av 10 misstag författare gör som var med till mässan, även de ex som var planerat att jag och Lennart skulle ha med oss hem (om du inte fick tag i något ex så finns den nästan lika billigt hos Bokus). Mindre bra var att jag slog rekord i antal personer jag missade på årets mässa. En del har hört av sig via sociala medier – sorry, hoppas att vi ses nästa år istället. Att jag missade så många hänger ihop med att jag var på plats rekordfå timmar. Söndag var jag inte alls där och på torsdagen var jag bara där under minglet.

Fullt fokus på Bokmässan nästa år

Jag skrev inför mässan att jag hade planerat att dra ner på närvaron på grund av andra åtaganden. Då tänkte jag främst på betalda uppdrag och diverse manus (Mitt Provence ska exempelvis in till förlaget denna vecka). Nu blev det annat som kom emellan, saker som gjorde att jag vissa dagar eller tider varken kom till mässan, sov eller betade av något på min betalda att-göra-lista. Lärdomen till nästa år är att mitt fokus måste vara till 100% på min mässa. Bokmässan är som jul kombinerad med midsommar och en stor tenta. Det är då vi författare ska visa upp årets böcker för läsare, kollegor och förlag från andra länder samt säkra kommande projekt. Mässan har alltför stor betydelse för att slarvas bort. Eftersom det är totalt syretomt, en hysterisk ljudnivå och fullständigt invaderat av förkylningsvirus är mässan också ganska uttröttande. Så om man inte lägger fokus på sig själv riskerar man att sitta där som en död sill veckan efter. Något som inte är någon vidare bra start på en höst som innehåller en stor deadline, ett nytt långtidsuppdrag och en hel del annat smått och gott. Detta ovanpå en sommar som innehöll en hel del tuffa händelser men ingen ledighet.

Saker jag inte ska göra om under Bokmässan

Lägenhetsfix. I år skulle jag både passa ett besök av en ventilationskille och tömma en fullbelamrad balkong. Min en gång frodiga odling, min stora stolthet och passion har efter först några år som byggflykting och därefter olika uppdrag på annan ort förvandlats till en rostig hög med ogräs. Denna förvandling uppskattades ej av grannarna och jag fick i våras påbud från styrelsen att jag måste röja. Detta var första gången jag var på hemma…

Bokmässan kombineras med fördel med ny frisyr, nymålade naglar och nya klänningar, och mindre väl med att släpa tunga krukor tvärs över en större gård i trasiga jeans.

Sorg. Onsdag eftermiddag fick jag dödsbud att en nära släkting avlidit någon timme tidigare. Eftersom jag vet att denna person önskade mig all framgång valde jag att fullfölja mässan (nästan) som planerat.

Bed & Breakfast. Har man en lägenhet tio minuter från Bokmässan får man många förfrågningar om boende. Jag brukar svara nej men i år har jag både hyrt föreningens uthyrningslägenhet samt haft nattgäst i soffan.

Det betyder att jag har åkt ner till Mölndal i förväg för att kunna hämta nyckel till övernattningslägenhet, jag har lånat ihop kontanter för deposition, mött upp och visat vägen till lägenheten. Jag har väckts mitt i natten för att svara på frågor om brandvarnare.

Jag har sanerat min lägenhet för att hjälpligt förvandla den från lagerlokal-där-jag-packar-om-resväskor-ibland till en plats där man möjligen kan släppa in utomstående. Jag har burit väskor i trappor, lagat mat och diskat. Jag har bäddat och ska nu släpa lakan och handdukar till Stockholm för att tvätta upp. Jag har även stått utanför min lägenhet en kväll och ringt runt till alla hotell i närheten för att få tag i ett hotellrum åt mig själv, när jag inte kom in i lägenheten då nattgästen hade enda nyckeln och mobilen på ljudlöst.

Att säga nej till folk är trist. Jag vet ju själv hur tufft det är när kassan är skral (minns år när jag cyklat till mässan för att jag inte haft råd med spårvagn). Jag vill gärna hjälpa andra. Men mässan är en del av mitt jobb och jag behöver prioritera för att kunna göra mitt jobb på bästa sätt. Kanske ska jag helt enkelt hyra mig ett enkelrum på Gothia nästa år? Då får jag alla måltider serverade och ingen disk att ta hand om efteråt. Och så kan jag koncentrera mig på att (fylla hotellrummet med kassar med köpta böcker och lägga min tid på att) träffa folk på Bokmässan. Låter inte det som en lysande plan? Hoppas att vi ses då!

Avrundar med en bild på årets bokmässefrisyr. Bilden är från Heaven 23 där jag spontant hamnade en kväll (måste komma ihåg att detta är ytterligare ett skäl till att bo själv under mässan – då kan man spontant följa med på middagar).

PS! Om jag bara tar mig tid kommer jag att publicera en del mingelbilder från mässan på dinbokdrom.se endera dagen och skriva lite om Bokmässan ur ett generellt perspektiv.

Edit: Här är inlägget med mingelbilder och en del mutter om årets snackisar på Bokmässan.

Kristina Svensson
Reflektioner från Bokmässan 2016
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Reflektioner från Bokmässan 2016

 • Pingback:Mingelbilder från Bokmässan | Förverkliga din bokdröm

 • 27 september 2016 kl. 10:52
  Permalänk

  Men hjälp, vilken mässvecka du verkar ha haft! Så tungt med mer sorg för dig :-( Hoppas att du är okej! Stort grattis till att 10 misstag som författare gör blev en sådan succé! Det låter klokt att fokusera 100 procent på mässan nästa år – oavsett hur mycket eller lite tid du faktiskt lägger på att vara där så tar den ju minst 100 procent av energin. Kram!

  Svar
  • 27 september 2016 kl. 11:17
   Permalänk

   Tack Jenny! Onsdag kväll funderade jag på att packa in och skippa mässan helt i år men jag har haft god hjälp av mina kollegor Lennart och Kim – de är 100% stöttande – även när de har mer än fullt upp med sina mässaktiviteter.

   Jag är i stort sett okej. Sliten och ledsen såklart – och förbannad på mig själv för att jag satte mig i den här sitsen när jag vet hur små mina marginaler var redan före mässan. Men jag lär mig och gör inte om det.

   Kram!

   Svar
 • 27 september 2016 kl. 15:11
  Permalänk

  1. Beklagar sorgen!
  2. Snygg frissa!
  3. Jag röstar hundra procent för enkelrummet med plats för bokkassarna nästa år!
  4. Talk to you soon at the job that pays your bill for enkelrummet :)

  Svar
  • 27 september 2016 kl. 15:19
   Permalänk

   1-2 Tack!
   3-4 :D Yes!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.