Nu är den här, min allra första kaffebordsbok och den är faktiskt så snygg att jag nästan blev svimfärdig av glädje när jag öppnade första kartongen. Detta är något jag drömt om länge. Att skriva rena textböcker är en sak och behändiga reseguider är jätteroligt, men i många år har jag drömt om en riktigt praktfull presentbok med mitt namn på ryggen. Jag är nämligen svag för sådana, faller för dem om och om igen i bokhandeln. När jag kommer hem blir jag förvisso ofta frustrerad över att en snygg design fått mig att handla en bok som är tunn på innehåll. Mina favoriter kan jag å andra sidan återvända till om och om igen.

Att detta ögonblick dröjt, och att jag skrivit så många andra böcker på vägen, beror på att det har tagit åtskilliga års gnetande att spara ihop till kostnaderna. Sedan behövde jag också skaffa självförtroende att tro att jag kan avyttra alla böcker. Jag har mer än en gång under våren funderat på om jag är komplett galen som ger mig på det här projektet. Men nu är det ingen återvändo, den är här!

Ge bort den i present (till dig själv)

Du som läser detta kan avgöra om du tycker att jag är galen som trycker en bok när jag kunde köpt en bil eller rest jorden runt istället. Eller om jag är klok som förverkligar mina drömmar, samtidigt som jag ger massor av människor chansen att få en roligare resa. Hör du till dem som tycker att jag är klok kan du bidra till att vågskålen tippar över på “klok”. Det gör du genom att hjälpa mig sprida bokens existens. Bästa sättet är att handla så många exemplar du har råd med och ge bort i presenter. Om det ligger utanför din budget, blir jag också glad om du ber ditt lokala bibliotek köpa in den och lånar den många gånger. Det går förstås utmärkt att tipsa andra människor om boken i eller utanför sociala medier.

En bok för bilister och hemestrare

Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm är utformad för att fungera som presentbok. Därför har den hårda pärmar, är ganska stor och jag bytte till ett dyrare papper på sluttampen. Först och främst passar boken som present till alla som ska köra bil mellan Stockholm och Göteborg eller omvänt. Jag har testat den på ett par hårdhudade “vi-kliver-ur-först-när-vi-är-framme” och även de har blivit lockade att vika av motorvägen för att testa nya fikaställen. Vilket de också gjort, något som förgyllt deras resa.

Boken är heller inte dum för alla utflyktssugna som bor längs Vättern eller någonstans i Östergötland. Det är lätt att bli hemmablind, boka en flygbiljett någonstans och där bli förtjust över alla charmiga gårdsbutiker. Dessa finns även i Sverige, kanske precis runt knuten. Med den här boken som inspiration kan alla semestra på hemmaplan, vilket är perfekt när kronan är svag. Miljövänligt är det också. Många av gårdsbutikerna har sitt allra bästa utbud i början av hösten, vilket gör att boken kan användas för att bevara semesterkänslan genom helgutflykter på höstkanten.

Man behöver inte ens ha körkort för att ha behållning av boken. Förutom fikaställen får läsaren följa med på en resa genom historien och träffa några av de människor som format landskapet. Denna del av boken kan alla som är nyfikna av sig ha glädje av. Kort sagt tror jag att boken kan fungera fint som present till många människor. Förutsatt förstås att de gillar samma saker som jag. De som tycker att det är viktigare att glassen är billig än god, kanske ska leta en annan bok.

Finns i nätbokhandeln och hos en del butiker längs vägen

Vill du lägga beslag på boken har du flera alternativ. Boken finns i nätbokhandeln som Bokus och Adlibris (Bokus är bättre på att leverera). Din lokala bokhandel kan enkelt beställa hem den om du ber dem. Sedan hoppas jag att den kommer att finnas på en del caféer och gårdsbutiker längs vägen. Jag har inte riktigt hunnit med att berätta för alla om bokens existens och erbjuda dem att ta in den i sortimentet (drabbades ju av en viss tidsbrist i och med vårens andra bokprojekt). Därför är jag extra tacksam för alla som kan ge boken lite hjälp på vägen.

Boken är ett samarbetsprojekt

Jag kan inte be om hjälp utan att samtidigt nämna vilken otrolig hjälp jag haft under arbetet med att skapa boken. Många läsare har genom åren gett mig tips på ställen att besöka samt faktagranskat delar av manuset. Stort tack!

Det finns en person som har hjälpt till mer än alla andra. Det är Anneli Petterson på Amala + Kamala. Boken skulle inte varit hälften så snygg om det inte vore för henne. Hon har lagt ner otroligt mycket tid på formgivningen av boken. Idéerna med vägskyltar på framsidan och på kapitelsidorna är hennes. Det är också alla roliga ikoner i registret. Det har varit underbart att ha någon att diskutera utformningen av boken med. Vi har också hjälpts åt med val av bilder. Jag har tagit fram bildalternativ och sedan har Anneli valt bland dessa. Det har varit riktigt roligt att se vilka bilder hon valt. Samtliga bilder på en viss hund kom med, bara det gör ju boken fantastisk!

Kristina Svensson
Min första presentbok: Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.