Jag tror att alla författare som läser 10 misstag författare gör kommer att dra på munnen. Ibland av igenkänning, ibland åt “det där har jag också retat mig på – när andra gör” och ibland för att skratta tillsammans med oss åt våra galna tabbar. I nya boken 10 misstag författare gör delar jag, Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson med oss av egna och andras misstag. Det var en kul bok att skriva och jag skrattade högt åt ett ett par av mina kollegors texter. Alla texter är inte tokroliga ska jag lägga till, en del är mer matnyttiga för boken har givetvis en allvarlig sida. Vi vill underlätta för författare att undvika onödiga misstag.

Boken kompletterar seminarium på Bokmässan

Vi har skrivit boken med anledning av att vi ska ha ett seminarium med samma titel på Bok & Bibliotek i år. Förra årets gemensamma seminarium med titeln Din egenutgivning – 3 skrivproffs ger dig tips gav sådan mersmak att vi knåpade ihop ett nytt förslag till mässan i vintras. Om jag inte minns helt fel skrev vi det samma dag som det var deadline. Glädjen var stor när vi fick reda på att vi blivit utvalda i år igen.

När vi ändå skulle sätta ihop ett seminarium kunde vi lika gärna ge ut materialet som en bok också. Då kan fler ta del av det och vi får större utväxling på vårt arbete. Ett seminarium på bokmässan är roligt och ger prestige, men det kostar pengar att arrangera. Att skriva en bok kostar tid och att ge ut den kostar pengar, men förhoppningsvis kan vi också få in en del pengar på bokförsäljningen. Dessutom kan vi på 200 boksidor få med mer och utveckla resonemangen bättre än vad vi hinner under ett kort seminarium. Fördelen för de som kommer på seminariet är att de kan ställa frågor till oss och lyssna på andras frågor. Kombinationen bok och seminarium känns helt enkelt rätt.

Betydligt fler än tio misstag

Boken heter 10 misstag författare gör eftersom det är titeln på seminariet. Men givetvis har vi många fler i boken. 123 stycken närmare bestämt. De är sorterade i följande huvudrubriker.

  1. Lägger tid på fel saker
  2. Väljer en usel bokidé
  3. Faller i vanliga skrivfällor
  4. Är rädd för kritik
  5. Samarbetar med idioter
  6. Skriker “kom och köp”
  7. Missar att böcker är både konst och kommers
  8. Vågar inte ge ut själv
  9. Lyssnar på självutnämnda experter
  10. Ger upp!

Är det någon i listan som känns bekant? Baksidestexten utlovar följande.

Misstag kan vara dyra, onödiga, roliga eller en förutsättning för att man ska lära sig.
Under det gemensamma namnet ”Tre hattar” delar författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson med sig av sina och andras värsta och bästa grodor för att du ska kunna undvika åtminstone några av misstagen.

Vem av oss blev blåst på ersättningen för sin första bok? Vem tappade underbyxorna på väg till en intervju på bokmässan? Vem är sådan perfektionist att boken aldrig blir klar?

Tillsammans har bokens författare 34 års erfarenhet från bokbranschen.

Sagt om Kim: ”Kim är en ambassadör för läslusten, glädjen och för det skrivna ordet.”
Sagt om Kristina: ”Kristina är en pärla; erfaren, trevlig och dessutom mycket rolig.”
Sagt om Lennart: ”Lennart skriver lättläst, underhållande och initierat om ämnet.”

Good enough-bok är bra träning för perfektionisten

Trogna läsare har redan identifierat vilket av misstagen nämnda i baksidestexten som är mitt. I annat fall påminner jag om mitt manus Strövtåg runt Antibes som varit “nästan klart” sedan 2011. Det finns flera skäl till att denna presentbok ännu inte är tryckt. Ett av dem är att jag är perfektionist. Jag vill att mitt opus ska vara den snyggaste, bästa och mest intressanta boken som världen någonsin skådat. Den ska dessutom innehåll all kunskap som existerar. Med denna målbild är det lätt att pilla i all evighet utan att boken når ut till en enda läsare. Jag har lagt mer tid att fundera på vilket papper Strövtåg runt Antibes ska tryckas på, än jag lagt på att skriva min del av 10 misstag författare gör.

Innan någon tänker att “ja men det är ju fint att lägga ner sin själ i sin bok” med följdtanken att det är slarvigt och dåligt att skriva en bok snabbt, så vill jag bara nämna orden: budget, pengar, försörjning, kostnadseffektivitet och timpenning. Ponera att överskottet från en bok är 20 000 kronor. Jämför “boken tog sju år att skriva” med “boken tog en månad att skriva”. Fundera sedan på hur många år man orkar med sjudagarsveckor året runt utan vila. Det här med att vara perfektionist funkar bra om man har sitt bokskrivande som hobby, men är ingen långsiktigt hållbar strategi om böckerna är ett jobb.

Ur detta perspektiv är detta bokprojekt en intressant övning för min del. Ledstjärnan för denna bok har varit good enough, en läsvärd bok utan att överredigera eller trycka tre olika varianter av boken med olika bokomslag (vilket gjordes med #författarboken). Vi har heller inte försökt knöla in allt vi kan utan vi ser detta som Tre Hattars första bok. Vi vill ge läsarna värde för pengarna och det tycker jag att vi gör. Det ska nu bli intressant att höra vad läsarna tycker. Förhoppningsvis vill de (du?) ha mer för vi har redan börjat på nästa gemensamma projekt. Jag ska inte avslöja arbetstiteln ännu men om du tycker att denna text var tankeväckande kommer du gilla nästa års bok….

Läs 10 misstag författare gör som e-bok eller pappersbok

10 misstag författare gör finns som e-bok och pappersbok i nätbokhandeln. Vi ser gärna att den sprids på biblioteken så finns den inte på ditt bibliotek ännu be dem gärna att ta in den. Här kommer direktlänkar för köp.

Pappersbok Adlibris, pappersbok Bokus, e-bok Adlibris och e-bok Bokus.

PS! Missa inte att jag som en del av lanseringen av boken kör en bloggserie med misstag på dinbokdrom.se. Det blir ett nytt inlägg varje söndag under hösten.

Kristina Svensson
Ny bok: 10 misstag författare gör
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Ny bok: 10 misstag författare gör

  • 12 september 2016 kl. 15:43
    Permalänk

    Grattis till nya boken – jag är mycket nyfiken på den! Så roligt att läsa om dina helt olika arbetssätt med den här boken och Antibes-boken. Jag tror att det kan vara ett bra sätt att jobba i längden – några mycket genomarbetade böcker och några good enough-böcker, lite beroende på vad de olika böckerna har för syfte och målgrupp.

    Svar
    • 12 september 2016 kl. 15:49
      Permalänk

      Tack! Kul att vi gjort dig nyfiken på boken.
      Jag tror också att variation är bra. Jag har insett att det finns olika typer av böcker. Beroende på vilken målgrupp och syfte man har med boken är det olika format, pris och stil som är “rätt” för just det bokprojektet. Ibland är det e-bok, ibland ljudbok och ibland pappersbok. Ibland är det viktigast att boken är aktuell och billig, ibland får den vara ett hantverk. Sedan får man anpassa sig därefter. De böcker som behöver vara billiga kan man inte lägga ner lika mycket tid på som de som man kan ta ut ett högre pris för. Det kan nog krävas en del experimenterande med olika varianter… Som tur var går det fortare när man är tre och då hinner man med fler experiment.

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.