Lappljung och krypljung två rosa sötnosar på kalfjället.

I området runt Hamrafjället och Skarvarna där jag vandrade upp och ner sommaren 2020 finns det någonstans runt 400 växterarter, varav en hel del ovanliga eller unika. Mina favoriter är dock inte rariteterna (ärligt talat är en hel del av dem rätt fula). Istället snöade jag in på midsommarblomster och lappljung. Lappljung är en av de allra vanligaste växterna på kalfjället men den är så näpen med sina rosa klockor. Här sticker den upp ur en matta av krypljung.

Det tog en stund innan formgivare Anneli förstod att lappljung borde ha en prominent plats i Strövtåg i Funäsfjällen men till slut hamnade den på sidan två. Just den bilden är faktiskt fotad under den promenad som resulterade i april månads bild av Livsäterån. Bilden i boken är tagen med ett 35 mm objektiv medan denna bild är fotad med makrot vilket är mitt bästa objektiv för att fånga växter. Klockorna är fotade på midsommarafton och gissningsvis stod jag på knä eller låg ner för detta är som sagt en lågväxande art.

Temat på årets fotokalender är Härjedalen. Tidigare teman har varit Provence, träd samt byggnader vid vatten. Klicka på juni om du vill se vad jag postat andra år. Vill du istället se fler exempel på fjällblommor så klicka på Fler än sju sorters fjällblomster.

Kristina Svensson
Juni 2021: Lappljung och krypljung två sötnosar på kalfjället
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.