Vad sägs om fyra dagars skrivkurs på en vacker ö i Stockholms skärgård? Dagar med föreläsningar samt individuell coaching och härliga brittsommarkvällar med promenader och samtal – kan det bli bättre? Jag tycker i varje fall att det låter otroligt lockande och ser verkligen fram emot september.

Ämnet är att skriva en bok om sitt liv och jag är en av två lärare. Den andra är skrivpedagogen Ingrid Hedman som driver företaget Skrivarresor. Kursen genomförs i samarbete med DN och blev fullbokad på ett dygn . Därför skapade vi en extra kurs, den är nästan fullbokad den också. Kursen presenteras i detalj på Skrivarresor men här nedan kommer de viktigaste punkterna.

Så här såg det ut i DNs nyhetsbrev (kursen var också med i papperstidningen). Denna bild avslöjar att när vi började planera kursen var tanken att hålla den i maj. Men du-vet-vad kom som bekant emellan.

Skriv ditt liv – kurs med Ingrid Hedman & Kristina Svensson

Alla människor bär på en unik historia. Att skriva en självbiografisk berättelse kan fungera som terapi för att bearbeta minnen och händelser. En bok om ditt liv kan också bli en fin gåva till dina barn eller barnbarn. Vill du lära dig att dokumentera ditt liv, eller delar av det, i novellform eller kanske en hel bok? Samt vill ha tips på hur du kan publicera den? Vi välkomnar alla, oavsett tidigare bakgrund och ambitioner med skrivandet, till vår kurs!

När: 13-16 september 2021 (måndag-torsdag) eller 20-23 september 2021 (extrainsatt kurs).

Var: Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem

Kursens innehåll

 • Alla har en historia värd att skriva ner – vilken historia bär jag på?
 • I vilken form jag kan berätta min historia – självbiografi, roman, autofiktion?
 • Hur min berättelse blir levandegjord i text och gör den intressant för utomstående
 • Hur mycket ”kan” jag skriva – vilken hänsyn ska jag ta till andra?
 • Att fullfölja – hur gör jag för att inte tappa sugen?
 • Hur jag avgränsar historierna och sållar i den skattkista av berättelser som är ett liv
 • Research – hur jag använder mig av fotoalbum, brev, dagböcker, intervjuer i mitt skrivande
 • Vad vi kan lära oss av etablerade författare – vi läser och diskuterar andras självbiografier
 • Att ge och ta emot textrespons
 • Hur jag förbereder boken för utgivning
 • Skrivövningar

Praktiskt information

Vi bor på fräscha och bekväma Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem. I priset ingår boende i enkelrum med toalett samt dusch i korridoren. Dusch på rummet kan fås mot extra kostnad. Alla måltider utom restaurangmiddagen sista kvällen ingår i priset. Läs gärna mer om Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem.

Svartsö ligger i den mellersta delen av Stockholms skärgård och är en av de större öarna i området. Här möter du öppna jordbrukslandskap. Ön är cirka 1 mil lång och 2,5 km bred. Grusvägarna på ön är lämpliga för löpning, vandring eller en cykeltur. I de två stora, klara insjöarna huserar både storlommen och bäver. Rådjuren syns ofta beta och ibland bor det älg på ön.

Resan till Svarsö tar cirka två timmar med Waxholmsbåt från Strömkajen i Stockholm. Antalet deltagare är begränsat och vi planerar att förlägga delar av kursen utomhus om vädret tillåter. Sedan förutsätter vi att alla deltagare är vaccinerade.

Kristina Svensson & Ingrid Hedman

Kristina Svensson, född 1971 är vetenskapskommunikatör och reseskribent som skrivit sju handböcker för författare. Den senaste, ett samarbete med Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson, heter Din självbiografi och är en inspirerande manual som hjälper läsaren att komma igång och bli klar med sina memoarer. Kristina har även skrivit en rad populära reseguider till franska rivieran och Provence. Den senaste titeln är en den rikt illustrerade Strövtåg i Funäsfjällen.

Ingrid Hedman, född 1972, är journalist, redaktör och certifierad skrivpedagog. Hon har drivit två skärgårdstidningar och frilansat för en rad olika tidningar och magasin. Hon har även fått två böcker utgivna; antologin Tjejerna mot strömmen samt Hela världen på min soffa, om Sverige som turistland, socialt resande och mångkulturella möten. Sedan 2014 arrangerar Ingrid skrivarkurser i spanska Sitges och i Stockholms skärgård.

Mer information och bokning: skrivarresor@gmail.com

Ingrid & Kristina (bakgrundsbilden är från en annan Stockholmsö)

Vill du vara med på väntelistan?

Kursen blev som sagt fullbokad på ett kick. Jag hann inte ens publicera detta inlägg (som jag hade förberett men inte visste vilken dag jag skulle publicera). Vi skapade därför en väntelista och en extra kurs. Verkligen roligt för det är så roligt att föreläsa live och det har varit lite ont om sådant på sistone.

Vill också nämna att jag har publicerat en hel del tips på hur du kan skriva dina memoarer. Det finns också en bok. Den kommer alla som går kursen att få.

Uppdatering: Det blir en extra kurs 20-23 september

Jag har skrivit om texten, från början pratade om om väntelista men nu har vi alltså dubblerat antalet platser. Det finns någon enstaka plats kvar på nummer två.

Kristina Svensson
Kurs: “Skriv ditt liv” på Svartsö i Stockholms skärgård
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.