Livsäterån är en kort grund å som bjuder på en serie med pittoreska vattenfall när den rinner ner från Flåten mot Funäsdalssjön. Åns källa är Livsäteråtjärnen, en liten pöl vid skidspåret till Malmbäcksstugan. Det är våffelstugan som hukar vid foten av Lill-Skarven. Livsäteråtjärnen har jag passerat över många gånger i frusen form men själva ån upptäckt jag först sommaren 2020. Det började med att jag såg fina bilder av de små vattenfallen på en blogg. Finns det vattenfall så måste det givetvis fotograferas, det vet ju alla.

En solig dag gav jag mig av i jakt på Livsäterån. Jag fick pulsa en hel del och när jag kom fram var själva vattenfallet gömt av snö. Detta är ett foto från den turen. Det är tagen en bit uppströms den 16 juni 2020. Men snösmältningen var ovanligt sen 2020 vilket gör att detta är mer en majvy. Jag var tillbaka till Livsäterån flera gånger på höstkanten. Bilden på sid 208 i Strövtåg i Funäsfjällen är från en av dessa turer. Den är tagen en bit längre nedströms. Denna bild är tagen med stativ, 35 mm objektiv och 4 sekunders slutartid.

Populär guldtur till Livsäterån

Det finns en populär guldtur till Livsäterån med start vid parkeringen i Hållan. När man når ån så är detta foto taget sisådär hundra meter uppströms, medan fotot i boken är taget ett par hundra meter nedströms. Går man uppströms är det en fördel med gummistövlar för det är ganska sankt. Nedströms kan man klara sig med gympadojor om vattenståndet i ån är lågt. Det varierar nämligen snabbt. Jag var där tre gånger inom loppet av ett par veckor och första gången var vadstället helt torrt, andra gången kom jag över med gummistövlar och tredje så kom jag inte över alls.

Årets tema är Härjedalen och det finns fler fotokalendrar än tidigare år eftersom jag erbjöd alla läsare som förbeställde Strövtåg i Funäsfjällen att även lägga vantarna på en kalender. En och annan av bokens 290 bilder har faktiskt varit med i tidigare års fotokalendrar. Mest vinterbilder eftersom jag tidigare mest hängt i fjällen vintertid. Vill du se vad jag har skrivit om tidigare maj klickar du på den etiketten.

Kristina Svensson
Maj 2021: Livstäterån med Skarvarna i bakgrunden i Funäsfjällen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.