Det var mycket lämplig tajming att lyssna på entreprenören Alexanders Hars morgonen efter Global Forum, som bitvis innehöll för mycket fluff och för få konkreta exempel för min smak. Alexander berättade om sin resa från Munkedal via Chalmers till eget IT-bolag ihop med sin mångåriga kompanjon Lars Karlsson. De slet, de hade tur, de sålde bolaget och blev IT-miljonärer. Tyvärr svängde konjunkturen, kontoret i Göteborg lades ner och både Lars och Alexander flyttades till Silicon Valley. I två år satt de i conference calls med fem-sex personer där “två talade och fyra inte kunde göra något annat”. Idag är de åter i Sverige där de startat upp Let’s Deal som var först ut i Sverige i sitt slag.

Det var i största allmänhet inspirerande lyssna på Alexander. Jag tänker lyfta fram några saker som jag särskilt tar med mig hem från hans föredrag.

Vikten av inkubatorer, tur och anställa “rätt” personer

Vikten av tur för att lyckas. Man måste jobba stenhårt, men man kan jobba stenhårt utan att det går vägen, ifall tur saknas.

Vikten av att tidigt presentera sin produkt för kunder och få feedback. I sitt första bolag hade de sitt första kundmöte efter en vecka. De hade inte en rad kod att visa upp, det var en ren pappersprodukt i det läget men de fejkade ihop något för att visa hur produkten var tänkt att fungera. AH menar att för många sitter hemma på kammaren och filar på sina produkter för länge.

Vikten av inkubatorer/riskkapital. Deras första start-up möjliggjordes av 6 månader i Chalmers Innovation och räddades senare av Chalmers Innovation och Innovationsbron.

Vikten av rätt affärsmodell. Något som tog dem lång tid i sitt första bolag var att hitta rätt affärsmodell. De hade tuffa tunga konkurrenter och provade många affärsmodeller innan de hittade rätt. Vilket i deras fall var hem-PC-marknaden (inte storföretag eller återförsäljare som var några de testade längs vägen).

Vikten av kontaktytor mellan småbolag och Chalmers. Till sitt första bolag rekryterade de samtliga medarbetare från Chalmers, de var själva nyutexaminerade och hade kontakter in. Idag saknar de kontaktytorna in på Chalmers, något de saknar.

Vikten av rätt anställda. AH trivs uppenbart med start-up-bolag även om det inte alltid är så glamoröst, ena dagen städning, andra dagen styrelsemöte som han uttryckte det. I början viktigt anställa personer med rätt driv och som är allround och kan hoppa in där det behövs. När företaget växt kan man anställa specialister inom olika områden.

Vikten av förebilder. I frågestunden framkom det att AHs pappa också är egen företagare. AH är Chalmersalumn och föreläser ofta för Chalmerister. Jag tror det är riktigt bra att han gör det. Förutom att han är en inspiration att lyssna på så ger han hela spektret, från att de gick ett halvår utan lön, till att de blev miljonärer genom att sälja sitt första bolag. Det gäller att ha is i magen som Miku-Maria brukar säga i sina föreläsningar.

Vikten av att ha roligt. Detta var inte något som AH specifikt tog upp. Men han visade ett par bilder från kontoret och deras omtalade radiostyrda haj. Vem kan undvika att ha kul på jobbet på det kontoret :-).

“Göteborg för Entrepenörer” dagens rubrik

Frukostmötet inleddes med att Mats Berg presenterade de ambitiösa planerna på utveckling av Johannesberg Science Park. Till 2015 ska 5000 personer arbeta där anställda i olika bolag (från 1000 idag), av dessa ska 40% vara sysselsatta av storföretag (mot 10 % idag). En annan utmaning är att området redan idag är tättbebyggt, när Lindholmen science park byggdes utgick de från en stump asfalt.

Ska bli intressant följa och jag ska hålla koll på kommande frukostmöten arrangerade av Connect Väst. Nu ska jag gå in och se vad som finns under Dagens Deal idag.

Kristina Svensson
Inspirerande morgon med Alexander Hars på Connect Väst
Märkt på:                            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

En reaktion på “Inspirerande morgon med Alexander Hars på Connect Väst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.