Idag var det dags igen för ett telefonsamtal arrangerat av Johanna Wistrand. Huvudperson var Desirée Fredlund som gett ut boken Refuserad på Duo Dito förlag och strax kommer ut med romanen My på sitt eget Giggi Hill förlag. Desirée har kämpat i många många år med My och det är utgångspunkten för Refuserad.

Desirées kamp för att marknadsföra sig själv på bokmässan förra året uppmärksammades nämligen av Helena Dahlstrand som driver Duo Dito. Helena beställde helt enkelt boken Refuserad – från amatör till proffs i den ädla konsten att inte bli publicerad författare av Desirée. Tiden från idé till utgivning var rekordsnabb, oktober till maj, men Desirée hade många råtexter att utgå ifrån. Kanske ska tillägga att idén visserligen dök upp på bokmässan förra året men att Helena och Desirée känner varandra sedan tidigare via Kapitel 1 och olika skrivkurser där Helena varit Desirées skrivcoach.

Desirée nämner Kapitel 1, sin blogg och Facebook flera gånger. Det är där hon hittat sina skrivkompisar, det är därigenom hon fick uppdraget skriva Refuserad och det är där hon bäddat för My.

Egenutgivning – ett sätt att få ett avslut

Romanen My har alltså blivit refuserad en och annan gång, den har lästs av lektörer och skrivits om många många gånger. För att få ett avslut har Desirée bestämt sig för att trycka upp en exklusiv upplaga av 200 inbundna böcker. Dessa kommer hon att dela ut till skrivvänner och vinnare i olika tävlingar (bland annat hade hon en mycket rolig idé för några veckor sedan, köp en My-t-shirt, bär den på bokmässan och få en bok gratis). Blir det intresse av en andra upplaga så kan det bli aktuellt med Print on Demand. Att Desirée väljer denna väg är för att hon vill ha en riktig bok och för henne är det en inbunden bok med omslag.

Tryckeri blir Isabergs förlag och jag tror vi kan förvänta oss ett och annat spännande marknadsföringsupplägg från Desirée framöver. Hon fick blodad tand efter att stora DN recenserade Refuserad. Desirée berättar om denna händelse på ett färgstarkt sätt som gör mig rätt övertygad om att jag kommer gilla hennes böcker. Bakgrunden var att hon mejlade ut förfrågningar till alla stora och små tidningar om de var intresserade av recensionsexemplar. DN svarade och publicerade sedan en notis. Desirée bor ute i skogen så det var hennes mamma som bevakade DN, men mamma blev så stolt att hon inte klarade av läsa upp vad som stod utan Desirée fick slänga sig i bilen och köra 2,5 mil till Jönköping och handla en tidning. Den pryder nu första sidan i hennes klippbok.

Nu ser jag alltså mycket fram emot att läsa Refuserad. Beställde den inför det här mötet men en nackdel med Print on demand är ju att det tar ett tag innan man får boken i sin hand. Där har ju e-boken en finess men Refuserad finns inte som e-bok ännu. De har diskuterat men är inte säkra på om formatet är rätt för just den här boken.

Desirée kommer vara på bokmässan under lördagen i Vildsints monter – vi ses!

Kristina Svensson
Inspiration: författaren Desirée Fredlund
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Inspiration: författaren Desirée Fredlund

 • 13 september 2011 kl. 17:17
  Permalänk

  Hon är dessutom en varm o fin människa :). Korrekturläste My för läääängesen o den då skrivna versionen var grymt bra.

  Svar
  • 13 september 2011 kl. 17:26
   Permalänk

   Världen är liten alltså :-)
   Men vad roligt höra, boken har säkert inte blivit ett dugg sämre sedan dess.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.