För mig personligen var årets upplevelse som natt och dag jämfört med förra året. Om jag förra året höll på att slita ihjäl mig och var urförbannad över bristande organisation och obefintlig ledning, så kunde jag i år “glida” omkring med dubbla kameror i trygg förvissning om att allt flöt. Så otroligt nöjd och glad!!!

Jag basade över den största av IK Sterns tre kontroller i Vasaloppet. IK Stern är år efter år den största klubben i Vasaloppet och en av anledningarna är just servicen (jag gick själv med en gång i tiden för att de hade så trevliga gubbar i kontrollerna). Så förutom att serva över 300 egna åkare på bästa sätt, från elitled till motionär, så är kontrollerna en viktig reklampelare för klubben.

Mer arbete än man kan ana bakom kontrollerna

Skillnaden mellan förra året och i år är arbetet jag lagt ner i förhand. I en ideell förening som IK Stern gäller att vill man ha något gjort, då får man också göra det. Efter förra årets kaos satte jag ihop en manual med allt: körschema, gps-kordinater och bilder. När jag skrev den hade jag väl hoppats överlämna den till någon ny stjärna och åka loppet själv, nu blev det jag själv som fick användning av den och kunde konstatera att den var riktigt bra!

Jag har också raggat frivilliga, planerat och arrangerat möte för alla nya funktionärer till samtliga kontroller. Detta gav resultat. Förra året var vi sex personer i Evertsbergskontrollen, i år elva. Elva var på alla sätt ett mycket mer lämpligt antal för uppgiften. Elva glada frivilliga (eller 22 om man räknar samtliga kontroller) dyker dock inte upp av sig självt, raggning inför nästa års Vasalopp börjar härmed! Så glöm allt jag sagt om att det är slitsammare att stå i kontrollen än åka i spåret och börja anmäl er :-)

Därmed inte sagt att det är en lättsam dag eller att funktionärsrollen är något för den helt otränade. Uppstigning 04.30 och fysisk aktivitet mellan klockan 07 och 15 oavsett väder. Alla i kontrollen måste inte klara av tunga lyft eller att springa med skidåkarna, men det är en klar fördel om majoriteten klarar det. Detta skriver jag inte för att skrämmas, bara för att poängtera att även om det är en fantastiskt rolig dag så är det inte en lång fikaturné (vilket jag ibland får uppfattningen att de som aldrig varit med tror). Nu är en kontroll inte bara funktionärerna, det är också en enorm mängd material (så mycket att både teve och tidning kom förbi för att fota, se bild här).

I Evertsbergskontrollen serverade vi 200 liter varm dryck, 12kg apelsiner, 50 stora kexchoklad och 6 förpackningar med saltgurka.

Toppgäng i Evertsbergskontrollen

Måste sända en stor eloge till de tio som gjorde mig sällskap i Evertsbergskontrollen i år: Aina Illiano, Henrik Jacobsson, Jan Wilderoth, Jerry Lundberg, Jessica Bergström, Johan Hartler, Katariina Pouraskari, Ola Ahlqvist, Thomas Westlund och Ulf Jacobsson – trevligare gäng får man leta efter!

Vädret var också med oss, solen sken och det var rekord i få omvallningar. Det ringa intresset för fästvalla gjorde att jag kunde koncentrera mig på att fotografera – och slå rekord i bilder med motljus. Min ambition var att alla sternare skulle kunna se sig själv på bild efteråt. Insåg när jag kom hem och skulle sortera bilderna att detta var en kass idé. Det tog mig sju svåra år att gå igenom och lägga ut alla bilder av IK Sterns åkare.

Avslutar med att illustrera dagen i kontrollen med bilder. Klicka på bilderna för större storlek och bildtexter.

Kristina Svensson
En dag i en Vasaloppskontroll
Märkt på:

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “En dag i en Vasaloppskontroll

 • 9 mars 2011 kl. 20:40
  Permalänk

  Kul att du hittade till mig också! Byter mer än gärna bok. Om det går enligt min plan så kommer My ut till hösten.

  Svar
  • 9 mars 2011 kl. 20:42
   Permalänk

   Skoj! Vi har en deal.
   Lycka till!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.