Är det bara att konvertera en text som skrivits för pappersbok och ge ut den som e-bok? Eller är de olika produkter som konsumeras olika och därför bör anpassas till användaren på olika sätt? 

E-bok eller inte e-bok, det är frågan

När jag bestämde mig för att ge ut min bok själv, då var frågan inte e-bok eller inte e-bok, utan bara om pocket, ljudbok eller e-bok skulle vara först ut. Min bok skulle minsann finnas i alla format och jag skulle absolut hänga med i det nya. Alternativen för utgivning av e-boken stod mellan recito och göra själv. Jag lusläste Elibs information om att konvertera text till epub och ge ut via eget förlag framlänges och baklänges.

Jag bestämde mig för att börja med pappersutgåvan för det kändes mer “på riktigt”. Sluttampen var rätt intensiv, jag var trött och kräkless på boken när den var tryckt och tänkte att jag väntar några veckor med e-boken. Kanske några stavfel kunde ge sig till känna under tiden?

Konsumeras e-böcker och pappersböcker på samma sätt?

Jag var alltså helt inne på att samma text skulle användas både till tryck och till e-bok. En session om e-böcker på WebCoast 2011 fick mig på andra tankar. Enligt deltagarna konsumeras inte en e-bok på samma sätt som en pappersbok. E-boken läses inte från sidan ett till 282 i ett sträck. Läsaren bläddrar, antecknar, söker, delar med sig av favoritstycken och vill hitta och följa länkar. Mer som en blogg än som en statisk pappersbok alltså.

Detta var en ögonöppnare. Själv har jag inte börjat läsa e-böcker, jag gillar pappersboken som jag kan ta med till stranden utan att vara rädd för att någon stjäl den och aldrig drabbas av batteritorsk. Jag insåg att det inte bara var att konvertera min text till ett nytt format om jag hade ambitionen att göra en riktigt bra e-bok.

Anpassa alltid material till målgruppen

En av mina käpphästar som kommunikationskonsult är att alltid anpassa budskap och metod till målgruppen. Om det så är en teaterpjäs, en jobbannons eller en pocketbok.

Jag är själv storkonsument av böcker, vet precis hur jag vill att de ska se ut. Jag anpassade därför min bok efter en tänkt användare som var väldigt lik mig själv. Jag skrev korta kapitel för att underlätta paus vid spårvagn/tunnelbana/bussbyte. Jag anpassade omfånget på texten för att få en bok av lagom tjocklek, inte för tjock och tung för handväskan, men inte för tunn och kort för att räcka en lång flygresa. Jag lät pendlare provläsa utdrag med olika typsnitt för att hitta billigast möjliga och fungerande layout. Kort sagt, min bok var inte bara ett litterärt verk utan också en konsumtionsprodukt avpassad till en tänkt användare.

Att bara konvertera själva texten till e-bok kändes plötsligt helt fel. Jag började fundera på hur en e-boksversion borde se ut. Kanske basera den på webbversionen av boken snarare än pappersutgåvan? En Walesisk karta med länkar i centrum? Kanske ta med en del av det material som fått stryka på foten för att boken inte skulle överskrida 2 cm tjocklek? Stryka allt “dagboksliknande” som var med för att binda ihop de roliga episoderna. Renodla och bara ta med mina bästa kåserier och roligaste kulturkrockar, de delar jag fått så bra feedback på? Som ni hör pratar vi om rätt radikala omarbetningar. Eller kanske är omarbetning fel ord.

Ska jag göra en e-bok av Jakten på den perfekta puben?

Med arbetsmängden att göra en illustrerad webbversion av boken i färskt minne började jag tveka. Här kom Helena Tauber med en klockren observation: varför ska någon betala för en e-bok när de kan läsa hela din bok gratis som webbbok? Vilket mervärde ger det? Hon besvarade själv en del av frågorna, en e-bok kräver inte bredband för att läsa, det går att anteckna utan att göra publika kommentarer och man slipper reklam.

Sant. Men jag har ett bättre argument: tillgänglighet, att finnas där användaren är. Jag tänker på en god vän som istället för att skriva på sin deckare i ett hyrt hus i Frankrike just nu är sängliggande hemma med blodpropp (en biverkning av cellgifter mot cancer). Hon läser den ena e-boken efter den andra på sin iphone. Böckerna lånar hon från biblioteket. För det är dit, till biblioteket hon, och andra, vänder sig  för att låna en e-bok. De söker inte runt på nätet ifall det skulle finnas en bok utlagd gratis att läsa. Hon läser i listan över senast utkomna böcker, lånar hem allt av intresse och efter 28 dagar förfaller böckerna.

Kanske gör jag allting alltför komplicerat, bara konvertera texten, ut med e-boken och testa?

Vad tycker du? Läser du e-böcker och pappersböcker på olika sätt, är de olika produkter? Ska de skrivas och redigeras på olika sätt? Eller är jag ute och cyklar och borde bara ta och skicka ut e-boken i världen? 

Uppdatering: Jag la till en bild som jag fick från Sophia Lenasdotter. Hon berättar att hon och hennes sambo är storkonsumenter av skönlitterära e-böcker och läser dem från pärm till pärm. Se också hennes kommentar nedan.

Kristina Svensson
Är e-bok och pappersbok olika produkter?
Märkt på:                                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

6 reaktion på “Är e-bok och pappersbok olika produkter?

 • 30 juli 2011 kl. 11:18
  Permalänk

  Hej,
  Jag har haft min Sony Reader i två år nu och använder den nästan dagligen. Jag älskar att ha med över 250 böcker i en liten enhet som inte väger mycket. Visst läser jag vanliga pappersböcker ibland, men inte ofta.
  Jag läser dock skönlitterära böcker på samma sätt, oavsett om det är i pappersform el via elektroniskt bläck, och det är från pärm till pärm.
  Gällande facklitteratur så händer det att jag läser på min padda och då kan jag ofta hoppa runt, men det gör jag med pappersböcker också.
  Mitt råd: ge ut boken i e-boks format utan att krångla till det. Kör samma bok dom i pappersformat :-)
  Lycka till!
  // Sophie

  Svar
  • 30 juli 2011 kl. 11:29
   Permalänk

   Tack Sophie!
   Både för värdefull information och för tips. Nu är jag grymt peppad att följa ditt råd!

   /Kristina

   Svar
 • 29 februari 2012 kl. 09:32
  Permalänk

  Hej Kristina!
  Här ytterligare ett argument till e-bokens fördel och det gäller syn/läsergonomin som är överlägsen vanliga pappersböcker. Oavsett om du använder läsplatta eller en dataskärm kan du välja det typsnitt och typstorlek som passar dina ögon. Jag har själv börjat få skraltig syn och blir lätt trött när jag läser pappersböcker, särskillt svårlästa är finstilta pocketböcker. Därför har jag skaffat en läsplatta och kan nu konstatera att det är en himmelsvid förbättring. Speciellt viktigt för den läshungriga gruppen pesionärer som ökar i antal. Hälsningar Jan

  Svar
  • 29 februari 2012 kl. 09:57
   Permalänk

   Hej Jan,

   Det har du alldeles rätt i! Jag måste säga att jag gillar e-böcker mer och mer. Min första bok tryckte jag i ganska liten och kompakt form, för ja gillar att ha med mig böcker på resa och då får de inte vara för otympliga. Men e- böcker är ju mycket bättre!

   Svar
 • 9 januari 2013 kl. 09:32
  Permalänk

  Så intressant! Är själv en “gammaldags” bokläsare och tycker om att ta i papper och bläddra. Men visst inser jag att en läsplatta kan vara fördel i många fall. Tack för många värdefulla råd inte minst om publicering! Birgitta

  Svar
  • 9 januari 2013 kl. 09:57
   Permalänk

   Tack Birgitta! Jag läser e-böcker ibland och pappersböcker ibland och tycker de passar vid olika tillfällen. Därför är jag också lite inne på att äntligen ta tag i e-bokstillverkningen av min debutbok. Boken finns ju och alltid är det några läsare som vill ha den som e-bok.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.