Min debutbok Jakten på den perfekta puben är en humoristisk reseberättelse som är löst baserad på min tid som vetenskapskommunikatör i Wales. Jag började skriva den för att “sluta snacka, börja göra!” – och sedan var jag så envis att jag inte gav upp, trots att det tog mycket längre tid än jag kunnat drömma om. 

Jakten på den perfekta puben

Kristina tittade på den perfekt v-formade ryggtavlan som cyklade framför och undrade hur den såg ut au naturel. Hon borde kanske snarare funderat över vad hon egentligen gjorde vinglandes i Cardiff mitt i natten. Men man ska ju leva i nuet, och detta var ett gyllene tillfälle att börja leva efter den devisen.

Efter att ha blivit utmobbad från sitt jobb emigrerade Kristina till Wales. Följ med på en underhållande jakt på varmvatten, drömyrket och en klassisk pub bland byråkrater, cirkusdirektörer, kolbaroner, kung Arthur och Jabba de Hutts vänsterhand.

Jakten på den perfekta puben, eller Ales & Males – 67 äventyr i Wales som den länge hette, är en kåserande reseberättelse full av värdelöst vetande. Jag gillar udda fakta och mitt mål var att skriva en lättsam bok som underhåller pendlaren. På bokens webbsida kan du läsa hela webbversionen alldeles gratis, handla den tryckta utgåvan, läsa recensioner och titta på bilder från Wales.

Skriva en bok mer svett än inspiration

Var tredje svensk drömmer om att ge ut en bok så jag är i gott sällskap! När jag började skriva trodde jag att skriva en bok var ungefär som att skriva en artikel, bara lite längre. Det är det kanske också. Men då man i en artikel kan ha allt i huvudet och låta textens fokus växa fram allteftersom, var samma arbetssätt sagolikt tidsödande när det gällde att skriva en bok. En bok är dessutom så lång att man hinner bli duktigt less och tvivla många gånger på den inriktning eller stil man valt. Jag bytte flera gånger fokus på boken, något som ökade på skrivtiden ordentligt.

I början skrev jag parallellt med heltidsjobb och då var det särskilt hopplöst att hålla allt i huvudet. Jag ville exempelvis få med alla klassiska brittiska egenheter (som heltäckningsmattorna på badrummet, tron att de bor på en stor ö mm). Jag hade en anteckningsbok där jag skrev upp alla saker jag kom på att jag skulle ha med och sedan letade jag reda på ställen i historien där jag kunde skriva in dem. Men det var lite si och så med att kryssa för vad jag hade skrivit och dessutom hade jag flera anteckningsböcker… Så när jag läste igenom hela manuset, ja då hittade jag samma sak på tre-fyra ställen.

Jag berättar mer om skrivprocessen i den här intervjun.

Ge ut en bok själv

När väl manuset var “good enough” var det dags att försöka få ut boken. I första steget sponsrade jag posten och pappersindustrin genom att skicka tjocka manusbibbar till några förlag. Förlagen hade jag valt ut noggrant efter omfattande studier. Efter månaders väntan fick jag det klassiska standardbrevet, “tack men nej tack”. Det sved, trots att jag läst att “alla” blir refuserade. Jag hade så gärna varit undantaget som bekräftar regeln!

Självklart kunde jag fortsatt och hoppats på lite tur, men det är inte min grej att sitta och vänta, jag agerar hellre. Därför bestämde jag mig för att ge ut boken själv. Jag satte inte upp några resultatmål mer än att i möjligaste mån undvika att gå back. Under processen att ge ut boken har jag skrivit/skriver en del inlägg med prisjämförelser av tryckerier (en djungel), hur jag mätte upp det optimala formatet, valde typsnitt, formgav framsidan, marknadsförde och sålde boken samt annat smått och gått. Samtliga dessa inlägg hittar du via taggen ge ut bok. Hoppas du hittar något som kan inspirera dig på din resa.

Och du, “gilla” gärna min bok på Facebook.

Fyra år senare…

Ovanstående skrev jag för drygt fyra år sedan. Rubriken då var “min bok”, en rubrik som jag senare ändrade till “min debutbok”. Jag hade knappast kunna ana då att utgivningen av Jakten på den perfekta puben skulle bli starten på en ny karriär. Är du nyfiken på att veta mer om mina lärdomar av utgivningen av debutboken så delar jag med mig av både framgångar och misstag i Förverkliga din bokdröm.

Fler böcker är på gång. Missa dem inte genom att få ett mejl när nästa bok är klar.

2 reaktion på “Min debutbok

  • 5 december 2012 kl. 10:51
    Permalänk

    Jag har några gånger tryckt upp enstaka “böcker” hos http://www.lulu.com. Hur enkelt och billigt som helst. Jag sänder bara över pdf-filen och får tillbaka tryckta paperbacks efter ungefär 15 dagar. Nyligen tryckte jag en bok i två exemplar. Den omfattade 170 sidor och trycktes i A5 och som paperback. Jag designade själv omslaget med hjälp av de mallar som finns hos Lulu. Kostnaden per bok var ca. 55 kr och med frakt gick de två “böckerna” på ca. 140 kr. Perfekt om man vill trycka upp sånghäften eller liknande och ge bort som middagspresent i stället för blommor. Man kan ju ha en pdf-fil liggande med dikter och sånger. Sedan sätter man bara in en första dikt ägnade åt kävllens värdparet i “boken” och trycker den i ett exemplar. Men man måste ha god framförhållning….tre veckor måste man nog ha.

    Svar
    • 5 december 2012 kl. 11:30
      Permalänk

      Hej Thorulf och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Bra tips det där med sånghäfte!

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.