Jag har precis publicerat min första e-bok och medan jag har processen i färskt minne passar jag på och skriver ner de 7 steg jag gjorde (i den ordning jag borde gjort dem) till gagn för andra som ger sig i kast med samma sak (eller mig själv om jag får för mig att göra om det). 

1) Köa för avtal med Elib (eller vänta på annan distributör)

Det lånas fler e-böcker än det köps i Sverige. När detta skrivs är Elib den enda distributören till biblioteken men en hel radda leverantörer står i startgroparna för att bryta deras monopol. Vilket är bra på flera sätt, bland annat för att det är milt sagt segt att skapa en affärsrelation med Elib. Första steget är att mejla dem förlagets uppgifter för att få ett pappersavtal, sedan skicka in detta och invänta inloggningsuppgifter. Detta verkar i snitt ta några månader. Jag har hittills väntat 1,5.

Som jämförelse kan jag nämna att för att göra samma sak hos Publit räcker det med att fylla i ett formulär på nätet och bekräfta sin e-postadress. Publit ska enligt sitt senaste nyhetsbrev börja distribuera e-böcker till biblioteken under kvartal ett. Därför har jag lagt min bok där och så får vi se vad som inträffar först, att jag får ett avtal med Elib eller att jag inte behöver något.

Det ska också bli intressant att se vad jag får betalt för varje bibliotekslån. I dagsläget kostar varje utlån biblioteken 20 kr varav Elib behåller hälften och den andra tian går till förlaget (vilket innebär författaren i de fall författaren driver förlaget). Det är i stort sett samma peng som vid en försäljning av en billig e-bok. För varje ex av Mina krönikor i Mölndals-Posten 2012 som säljs hos Dito för 29 kr tjänar jag 13,50 kr. Men från och med nyår ska Elib istället basera sin ersättning på procent av f-priset (vilket i det aktuella fallet är 15 kr).

Lite synd för mig för från mina kollegor i Egenutgivarna har jag fått intrycket att biblioteksutlåningen av e-böcker under de gångna åren gett större intäkter än försäljningen.

2) Välja ett kort övningsmanus

Redan för två år sedan fundera jag på att göra e-bok av min debutbok Jakten på den perfekta puben men tvekade. Jag läste själv inte e-böcker, funderade på om e-bok och pappersbok var olika produkter – skulle jag basera e-boken på den tryckta versionen eller den illustrerade nätversionen av samma bok? Interaktiva kartor och bilder kändes alltför komplicerat och e-bokspremiären sköts upp.

Sedan dess har jag själv blivit övertygad om e-böckernas förträfflighet och har sett fler och fler av mina kollegor i Egenutgivarna ge ut e-böcker. Jag tror att e-böcker kan se ut på många olika sätt där den rena textboken är en variant.

Som testprojekt valde jag att göra e-bok av årets krönikor i Mölndals-Posten. Jag tänkte att det var enklare att börja med ett kort manus. Det fanns absolut en poäng i det eftersom jag fick göra om allt från början ett par gånger innan det funkade. Och efter att ha gått igenom och städat koden i hela boken ett par gånger så är jag tacksam att det var elva krönikor och inte flera hundra boksidor.

Jag är inte ensam om att ge ut en kortare textmassa som e-bok, det verkar vara trendigt med e-noveller. Själv blir jag lite sur om jag köpt en e-bok som jag tror är en roman och den visar sig vara över efter några sidor så det är viktigt med korrekt förpackning och beskrivning tycker jag. HOI gör detta föredömligt genom att skriva novell med stora bokstäver på framsidan av de noveller ger ut.

3) Förbereda manuset i Word

För min del är detta ett enkelt steg då jag alltid formaterar mina texter på ett ur e-boksperspektiv korrekt sätt. Det vill säga att all formatering görs via formatmallarna utan tabbar, extra mellanslag eller blankrader. De ord som ska stå högst upp på en sida kallar jag för rubrik och resten för normal.

Med krönikorna var det extra enkelt eftersom detta inte var något manus som tidigare formaterats för tryck. Inga sidnummer, avstavningar eller sidbrytningar att plocka bort. Jag tog helt enkelt alla mina krönikor och la dem i kronologisk ordning i ett dokument. Jag skrev ihop en kort inledning och ett par korta avsnitt med info om tidningen, mig och ett smakprov ur en av mina böcker. Dubbelkollade att dubbla mellanslag saknades.

Sedan sparade jag manuset precis som vanligt (utan å, ä eller ö i filnamnet) och öppnade det glad i hågen i programmet som skulle konvertera det till epub. Fel! Dubbla fel faktiskt.

 • Det får inte vara mellanslag i filnamn (eller i namn på bilder).
 • Manuset ska sparas i Word som filtrerad html och inget annat.

Detta visste inte jag. Jag öppnade först mitt .docx-dokument i epubprogrammet och konstaterade att mina formateringar och länkar försvunnit. Googlade lite, sparade om manuset i Word som html, öppnade den versionen och jobbade i ett par dagar med den. Till sist gav jag upp och började om från början med att spara texten om igen i Word – denna gång som filtrerad html. Detta tillsammans med en del annat rensande fick ner filstorleken från 3,5MB till mer hanterliga 750kb. Dessutom minskade “sidantalet” i den färdiga e-boken från 99 till 18.

4) Välja en epub redigerare/konverterare

Vill man ut på Amazon ska boken vara i mobi-format men annars är det epub som gäller. Det finns en uppsjö program för att konvertera sin text till epub och jag har sett många långa diskussioner om vad som är bäst. InDesign lär vara ett sätt. Teuvo Lahtinen i Egenutgivarna är en varm förespråkare för LibreOffice Writer ihop med Writer2Epub och har skrivit en handbok i hur man använder dessa för att göra eböcker.

Nu råkar jag ha en viss aversion mot OpenOffice. Joanna Björkqvist använde det när vi skrev Förverkliga din bokdröm och eftersom OpenOffice inte kommunicerar särskilt väl med Microsoft Word fick jag klippa in varje textsnutt eller korrekturrad som Joanna mejlade mig för hand (istället för att hon skrev rakt in i manuset med “markera ändringar” påslaget). Och med tanke på att det inte finns ett enda stycke i Förverkliga din bokdröm som vi inte bollat fram och tillbaka flera gånger så har jag spenderat alltför stor del av mitt liv på manuellt klipp och klistrande för att vara vänligt inställd till OpenOffice. Jag kom så långt att jag laddade ner alltihop. Sedan laddade jag även ner Sigil, ett annat gratisprogram som en annan kollega använder.

Utan att på något sätt ha trängt djupare in i e-böckernas mysterier så tror jag att Sigil är mer av en e-bokskodsredigerare. Nu har jag ägnat ganska mycket tid åt att titta på e-bokskod innan e-boken blev klar så det kanske var ett bra val.

5) Rensa i koden innan styckeindelning

En av finesserna med e-böcker är att det är läsaren som bestämmer utseendet. Oavsett om boken läses på stor datorskärm eller liten mobildito anpassar sig raderna. Det är användaren som väljer typsnitt och storlek på bokstäverna, förutsatt att det inte finns en massa “hjälpsam information” från Word typ att “texten är satt i Garamond 11 pt”. Allt sådant bör rensas bort. Det gör man lämpligen innan man gör något annat i Sigil. Om man exempelvis delar upp boken i ett avsnitt för varje krönika så bryter man också upp koden i lika många stycken och så måste man rensa koden på varje ställe…

Hur ska man veta vad man ska rensa? Ja där är inte jag någon direkt expert men tack vare allt övande på mina webbsajter kan jag nuförtiden åtminstone stava till hakparantes(<).

Bilden visar Sigils split view. I den övre rutan kan man se hur boken kommer se ut för läsaren och i den nedre hur koden som skapar boken ser ut. Bilden visar en tidig version av boken med flera hundra rader med grönfärgad kod där det mesta var skräp. Skräp gör filen onödigt stor och riskerar att ställa till det i någon kinkig eboksläsare så därför är det bra rensa väck den.

Längre ner finns själva texterna (svart färg) och även dessa gick jag igenom rad för rad och rensade bort all kod jag inte förstod vad den var bra för (och hann bli rätt tacksam över att texten var kort). Jag strök en bit, sparade och så öppnade jag epubfilen i Adobe Digital Edition och kollade om den såg vettigt ut. Funkade det så fortsatte jag och raderade en till bit kod. Funkade det inte la jag tillbaka. Jag hittade en del bra råd i den här artikeln.

Jag skickade också ett par versioner till andra personer som fick testa boken i andra läsare.

6) Korrekturläsa bokomslaget

Jag läste någonstans att det var bra att kalla sin omslagsbild för cover.jpg, att 590×750 pixlar var lagom storlek och att det fanns någon poäng (som jag missade alternativt har glömt) att använda den här koden.

“<h1 id=”heading_id_2″ title=”Bokomslag”><img alt=”” src=”../Images/cover.jpg” /></h1>”

Jag gjorde bokomslaget i gratisprogrammet GIMP. Fotograferade av en bit ur en krönika i Mölndals-Posten och la ett färgat band med namn och titel ovanpå. Ja, jag tog såklart en hel massa foton och spenderade en hel del tid på olika collage innan jag till slut fastnade för enklast möjliga lösning. Så här i efterhand tänker jag att namn och titel kunde varit ännu större. Ett e-bokomslag ska framför allt fungera som en liten ikon och då kan det inte vara lika mycket pluttiga detaljer och finlir som på en tryckt bok.

När jag började bli klar (less) skickade jag bokomslaget till min svägerska för synpunkter. Hon tyckte att jag skulle satsa på att stava mitt namn rätt…

6) Lägga till metadata och snygga till layouten

Metadata är en av de lättaste sakerna att lägga till. Det finns i menyn under tools. Under add basic finns allt jag kunde komma på att lägga in och mer därtill. Jag la in titel, författare, ISBN, förlag, utgivningsdag samt en kort beskrivning (“baksidestext”). Det fungerade att använda å, ä och ö här (något jag har för mig att kollegor haft problem med).

Från början fyllde min text ut hela e-boksläsaren vilket gjorde att en del text hamnade ute bland sidnumren. Lagom snyggt. Jag googlade en del och hittade lite olika varianter på lösningar. Det som funkade bäst för mig var att lägga till “body {padding: 3%;}” (utan fnuttar) i den gröna delen av koden. Det är viktigt att avstånd anges i relativa enheter som % och inte i exakta enheter som px.

Något jag aldrig fick till var att få bilder att variera i storlek. Jag ville att de skulle ligga med text runt omkring sig, anpassa storleken efter e-boksläsaren och ha lite marginal mellan bilden och texten. Lyckades bara få till det första och eftersom det inte blev snyggt utan vitt utrymme runt tog jag bort det. Istället la jag dem i ganska liten storlek och hoppas på det bästa. De ligger hur som helst sist i boken så själva krönikorna ska gå att läsa ändå.

Det sista jag gjorde var att styckeindela manuset.

7) Validera innan man ropar hej

Jag trodde jag var färdig många gånger. Bland annat när jag bestämde mig för att sluta fila på inledningstexten och presentationen av mig själv och ladda upp filen hos Publit. Tji fick jag (igen).  Fick felmeddelande, fick gå till valideringsverktyg och lärde mig att det inte får vara mellanslag i filnamn…

Till slut kunde jag trycka på publicera. Då var jag framme vid version 37. Sedan dess har jag gjort lite ändringar och har nu version nummer 38 liggande på datorn för framtida användning. Det tog inte lång stund innan boken fanns till försäljning och efter ytterligare ett par timmar hade bokomslaget kommit med.

Anstormningen att köpa boken har uteblivit men det var heller inte främsta anledningen till att publicera den. När jag började skriva krönikor i Mölndals-Posten var det flera av mina vänner som uttryckte att de var nyfikna på att läsa dessa men som inte kunde göra det för att de bor utanför tidningens räckvidd. Nu har de möjlighet!

När julstressen väl har lagt sig hoppas jag att några tar chansen. Och alldeles oavsett hur många som köper (och så småningom lånar) Mina krönikor i Mölndals-Posten 2012 så har jag nu gjort e-boksdebut! Förhoppningsvis kan nästa e-bok göras lite snabbare och kanske publiceras redan i tjugoförsta versionen.

Har du tips på ämnen du tycker jag ska skriva om i nästa e-bok eller sätt att snabba upp processen hoppas jag du skriver en rad!

 

Kristina Svensson
7 steg för att ge ut en e-bok
Märkt på:                            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

23 reaktion på “7 steg för att ge ut en e-bok

  • 2 januari 2013 kl. 17:43
   Permalänk

   Oupps, det gjorde jag inte. Jag lånade bilden från Aftonbladet – typexempel på kass källa…

   Svar
  • 28 maj 2020 kl. 17:38
   Permalänk

   Hej! Tack så mycket för att du lade ut din information. Så härligt med folk som delar med sig?. Ha det så underbart ?☀️

   Svar
   • 31 maj 2020 kl. 10:49
    Permalänk

    Tack!

    Svar
  • 17 oktober 2017 kl. 22:53
   Permalänk

   Tack Marcus! Kollade länken och det var precis vad jag behövde -tror jag för jag har inte gått igenom allt än :-)
   /Jan

   Svar
 • 19 november 2014 kl. 18:32
  Permalänk

  Intressant och ett gott skratt Kristna Svensson. Tänker så småningom ge ut min bok i E-bok-form och läser allt jag kan komma över i ämnet för att göra det lite lättare för mig. Säkert fler som läst din artikel än de som kommenterat och tackat för din information. Hälsn. Micke.

  Svar
  • 20 november 2014 kl. 14:21
   Permalänk

   Stort tack för att DU lämnar en kommentar. Du har helt rätt i att det är för få som gör sådant nuförtiden. Tror iofs det finns nyare och bättre genomgångar idag. Lycka till med din bok. Kristina

   Svar
   • 15 februari 2016 kl. 14:37
    Permalänk

    Hej. Intressant. Har man ISBNnr på eböcker. Sänds ngt ex till KB?

    Svar
    • 16 februari 2016 kl. 08:54
     Permalänk

     Hej Kaj,

     Ja, e-böcker ska ha egna ISBN jämfört med eventuell tryckt upplaga, ljudbok eller liknande.och ja, KB ska numera även spara e-böcker, något som är nytt för i år.

     Lycka till med din bok!

     Kristina

     Svar
     • 30 mars 2016 kl. 07:47
      Permalänk

      Tack för svar. Läser just nu EPUB from the Ground Up av J.W. Buse, – en alldeles förträfflig bok om man vill förstå epub från grunden. Prisvärd.

 • 30 mars 2016 kl. 08:25
  Permalänk

  Tack för boktipset Kaj.

  Svar
 • 16 september 2016 kl. 13:31
  Permalänk

  Tack för bra info och ett riktigt gott skratt! Nu ska jag försöka följa dina anvisningar så jag kan skapa min första E-bok. Min första fysiska kom ut 2012 och har just lämnat in manus på nummer två till förlaget, men detta är nytt för mig:-) Tack för att du tagit dig tiden att dela med dig! Trevlig helg/Lili

  Svar
  • 16 september 2016 kl. 15:41
   Permalänk

   Hej Lili,
   Vad kul att du ska ge ut en e-bok!
   Det finns nyare info att hitta, det är ett tag sedan jag skrev ovanstående. Kolla om du inte kan hitta en bok av Tina Back på biblioteket. Trevlig helg och lycka till/Kristina

   Svar
 • 1 september 2017 kl. 01:06
  Permalänk

  Letar efter tips och muntra tillrop. Även jag vill publicera i e-boksform. Förutom ett par böcker tänkte jag lägga ut ett kompendium eller två som skall vara gratis. (riktade)
  Dumt nog fastnade jag i Apples ibooksfälla. Där ligger det halvfärdiga projektet.
  Har laddat ner en del gratisprogram så nu är det till att prova mig fram som andra gjort. Vad passar mig och mitt sätt att arbeta.
  Stort tack Kristina för att du visar vägen och underlättar för mig.
  Hälsar Torsten

  Svar
  • 1 september 2017 kl. 08:04
   Permalänk

   Hej Torsten,
   Vad roligt att du hittat hit och jag hoppas att jag kan bidra med muntra tillrop! Vill du ha fler kollegor så gå med i föreningen Egenutgivarna för pepp. Min artikel har några år på nacken och det har kommit nya bättre program numera. Och två handböcker skrivna av kollegor till mig. Lennart Guldbrandsson har skrivit en som är utgiven och Tina Back kommer ut med en vilken dag som helst.

   Hälsar
   Kristina

   Svar
 • 17 oktober 2017 kl. 22:46
  Permalänk

  Tack för trevliga tips! Mycket intressant. Jag labbar lite med noveller i formatet epub och testar på en Sony -läsare.
  Skriver i Libre write, sparar i html och gör e-boken i Calibre.
  Eh… glömde berätta att jag kör Linux, inte Windows eller Mac.
  Har inte publicerat ännu, bara hållit mig till en snäv krets. För att ge ut i vida världen får jag nog läsa din artikel ett par varv till och testa de verktyg som du nämner.

  Bästa hälsningar från
  Jan i mitten av Skåne

  Svar
  • 18 oktober 2017 kl. 09:44
   Permalänk

   Hej Jan i mitten av Skåne,
   Vad roligt att du har nytta av mina tips. Jag är dock rädd att en del av dem börjar bli lite ålderstigna. Det finns två bra böcker om att göra e-böcker. De har lite olika inriktningar och är skrivna av mina kollegor Tina Back respektive Lennart Guldbrandsson.

   Lycka till med att nå ut med dina böcker (det däremot har jag skrivit en del om).

   Hälsar
   Kristina

   Svar
   • 18 oktober 2017 kl. 18:30
    Permalänk

    Hej Kristina!
    Jag glömmer alltför ofta de små detaljerna, som att kolla ur gamla inlägg är…
    Hur som helst, jag har hittat mycket intressant att bläddra bland här :-)
    /Jan

    Svar
    • 19 oktober 2017 kl. 07:56
     Permalänk

     Hej igen Jan,

     Bra att du hittat intressant läsning! Har du sett dinbokdrom.se också? Där finns också en del användbart.

     När det gäller ålder på inlägg så skyller jag på Googles algoritmer. Just om e-böcker har jag inte skrivit något mer men i andra ämnen har jag skrivit flera artiklar men Google visar alltid den äldsta i sökresultatet. Mycket irriterande när jag skrivit nyare och mer uppdaterade inlägg i samma ämne. Jag orkar inte riktigt gå tillbaka och lägga in länkar “se nyare inlägg”.

     Svar
     • 8 oktober 2020 kl. 15:57
      Permalänk

      Hej Kristina

      Jag är ny här, Skulle vilja veta lite mer om e-böcker
      Hur skriver man en e-bok?

      Mvh Krister

 • 8 oktober 2020 kl. 15:36
  Permalänk

  Hej!
  Jag heter Krister o bor i Stockholm
  Skulle vilja lära mig hur man skriver e-böcker :)
  /krister

  Svar
  • 9 oktober 2020 kl. 06:53
   Permalänk

   Hej Krister!
   Kul att du hittat hit. Nu har jag redan svarat dig via andra vägar men jag skriver ner svaren här också, som hjälp för andra som kanske också undrar.
   Själva skrivandet av en e-bok är inte alltför olikt att skriva en bok som ska publiceras tryckt. Det handlar om att hitta en idé, planera sin bok och sedan skriva den. Alla författare har olika sätt att skriva, en del börjar med ett tomt ark och en vag idé och sedan låter de boken växa fram. Andra gör en detaljerad plan där de i förväg skriver ner vad som ska finnas i varje kapitel. Det är bara att prova sig fram vad som passar dig bäst. Vill du ha hjälp med denna del finns det många skrivarkurser att välja på. Det kan också vara bra att läsa andra böcker och fundera på hur de är uppbyggda och om du vill att din bok ska vara likadan eller ej.
   När själva manuset börjar bli klart vidtar redigering och korrekturläsning. Därefter är det dags att förvandla den till e-bok och publicera den. Tina Back har skrivit ett par handböcker om du vill göra det själv. Annars finns det många företag som kan hjälpa till att förvandla manuset till en e-bok och publicera det.
   Jag har skrivit en del om biten att ge ut, dessa tips hittar du på min författartipssajt.
   Lycka till!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.