Kollegor, vänner, bekanta och helt okända. De närmaste månaderna kommer att bli tuffa. Då tänker jag inte först och främst på att många av oss kommer att vara sjuka, utan på allting runt omkring med ovisshet och ekonomi. Men om vi uppehåller oss runt viruset en aning. Vi vet att det sprider sig och att det inte finns några botemedel eller vaccin just nu.

Experterna gissar att när 60% av befolkningen haft sjukdomen kommer smittspridningen att avta på grund av flockimmunitet. Utifrån ren matematik måste vi sprida ut insjuknandet, för annars har vi inte vårdplatser så att det räcker, även om bara ett pyttelitet antal av de sjuka behöver intensivvård. Ingen vill att vården ska behöva sortera ut vilka patienter de ska rädda livet på. Därför måste alla hjälpas åt. Alla som kan behöver bli digitala.

Många blir utan jobb eller inkomst

Samtidigt som alla inom sjukvården jobbar järnet så kommer många andra att stå utan jobb eller med kraftigt minskade intäkter. En effekt av arbetet med att minska smittspridningen är att stora delar av landet med rese- och besöksnäringen i spetsen i princip stängt igen.

Många som jobbar på hotell och restauranger är redan varslade. Alla idrottsföreningar och föreläsare tappar publikintäkter och uppdrag. Många småföretagare kommer att få kraftigt reducerade intäkter. De som inte har sparade pengar tvingas i konkurs.

Författare är lyckligt lottade

Även författare kommer att drabbas. Jag försökte ta upp detta på min blogg för författare häromveckan men jag var för tidigt ute. De som kommenterade i sociala medier såg ungefär så långt som till nästippen. En vecka med börsfall, stängda gränser och toalettpappershamstring senare kanske de har vaknat?

I varje fall har Författarförbundet vaknat och vädjar till regeringen att ta fram ett åtgärdspaket. Kul att de bryr sig om medlemmarnas ekonomi (de brukar mest bara kampanja för författare som är fängslade utomlands), men varför ska ryggmärgsreflexen alltid vara att kräva statliga insatser? Staten är ju vi alla, vi kanske ska börja med att se vad vi kan göra själva?

I min text Alla pratar om Corona men ingen köper böcker försöker jag vara konstruktiv och ge tips på hur man bäst kan agera. Trots allt tycker jag att författaryrket är ett av de yrken som har relativt goda förutsättningar (även om en del drabbas hårt). Stora delar av vårt arbete sker ändå i ensamhet framför datorn. Vi behöver planera om, tänka nytt och kanske hitta nya intäkter, men jämfört med många andra är vi faktiskt lyckligt lottade (håller du inte med, tänk att du ägde ett flygbolag, restaurang eller resebyrå …)

Utnyttja tiden istället för att slösa bort den

Så vad kan man ägna sig åt som småföretagare utan kunder, permitterad löntagare eller hemmajobbare som utövar social distans? Ja man kan ju hänga i sociala medier och sprida konspirationsteorier, diverse lustigheter och hat.

Men det gör ju inte så där värst mycket nytta. När epidemin har klingat av och det är dags att återgå till verkligheten igen, vad har man då åstadkommit? Piskat upp drev i sociala medier? Krattat manegen för extremister? Fått musarm? Vad har man för nytta av det? Noll och intet.

Det är ju bättre att förbereda sig för tiden som kommer efteråt. Jag har samlat ett gäng idéer. En del passar för alla, en del är mest för egna företagare.

Vill du se fler bilder från Marstrand? Då kilar du över och läser mitt blogginlägg och får också reda på vad Oskar II riktade sin kikare mot.

1) Skriv en bok

Har du länge drömt om att skriva en bok? Eller har du ett påbörjat manus som du aldrig får tid att skriva klart? Tjatar dina barnbarn om att du borde skriva dina memoarer? Eller har du ibland tänkt att du borde skriva en bok om ditt expertområde för att stärka ditt varumärke (eller för att de andra böckerna i ditt område är dåliga)? Nu är den perfekta tiden för att förverkliga denna plan!

Köp hem kaffe, släck ner sociala medier, ta din dator och skriv för glatta livet.

Händelsevis har jag samlat en massa tips för dig som vill bli författare. Jag vill särskilt nämna denna resurs för att skriva din självbiografi. (Och om du tittar in här om någon vecka eller två så kommer du att få ännu mer hjälp med din självbiografi).

2) Dagliga långpromenader

Bra kondition har aldrig någon fått för mycket av. Listan på de hälsosamma effekterna av att ta långa dagliga promenader är lång som en arm. Att vistas i skog är tydligen ännu bättre. Även fjäll eller hav funkar. För extra mys medtag något av följande: kaffetermos, hund eller kamera.

Vill du ha något att göra? Notera vårtecken och posta i sociala medier (lite vårtecken vore uppskattat som omväxling till mycket som delas där just nu). Ett annat tips är att titta in på Riksantikvarieämbetets fornsök och leta upp fornminnen i ditt område. Det finns fler än man tror och många kan vara lite pyssliga att hitta.

3) Ta tag i bokföringen

Man måste inte spara bokföring, bokslut, deklaration och allt annat administrativt till sista minuten har jag hört.

En del är mer nyttigt än roligt

4) Skype-fika

Trodde du att det sociala livet var satt på paus? Icke. Det har bara flyttat och blivit digitalt. Ta kontakt med vänner du inte träffat på ett tag, eller människor du inte känner men vill träffa och boka in “Skype-fika”. Alltså sätt er med varsin kaffe hemma i soffan och snacka en stund över video. Detta är också ett guldtips för alla som blir beordrade att jobba hemifrån.. Du behöver det där småsnacket runt kaffemaskinen utan fast agenda. Boka in en kvart om dagen med kollegorna.

Man måste inte hålla sig till kaffe. Jag har kört vinprovning via video. Vi var två vinnördar i varsitt land. Först gjorde vi upp om vilka druvor vi skulle prova och försökte hitta så lika viner som möjligt. Sedan satt vi där med våra glas, sniffade och yrade om karaktären på druvorna. Med tre flaskor var så hade vi att göra flera kvällar i rad.

OBS! Skype är sedan Microsoft tog över att betrakta som ett datavirus. Så håll er till Zoom, Facetime eller något liknande.

Kaffe med sällskap smakar bättre. Men sällskapet kan sitta i ett annat land.

5) Fixa klart din webbsajt

Har du en webbsajt (vilket vartenda företag behöver idag) saknar du aldrig sysselsättning. Tror du mig inte så läs allt om SEO och börja implementera. Jag lovar att du kommer att ha sysselsättning genom flera pandemier. Du kommer kanske slita ditt hår så att du blir skallig, men du kommer inte att vara sysslolös.

Skulle du redan vara skallig så är det bara att fortsätta med din grafiska profil, sociala medier och reklamblad. Planera en annonskampanj… Du har att göra. Det är bra att få gjort.

Löntagarens motsvarighet är att uppdatera sitt CV.

Vill du veta hur du gör sådana här? Då klickar du på Har du upptäckt mallarna i Canva ännu?

6) Läs böcker och bokcirkla

Nu har du chansen att ta dig igenom den där högen med reafynd du gjorde 2008. Eller lyssna på en hel hop med konstiga böcker från nya författare du aldrig hört talas om tidigare.

Om du dessutom passar på och köper lite nya böcker så gör du en insats för de författare som känner av alla inställda skolbesök och litteraturfestivaler. Hör du till de som fortfarande har jobb och inkomst kan du med fördel se över om du kan handla soffbiljett till ditt idrottslag eller presentkort för att stötta din lokala butik.

Frågar du mig så skulle jag skippa dystopier, verkligheten har en tendens att överträffa dikten. Mitt tips är att istället använda böcker för att resa i fantasin till alla de där länderna vi just nu inte kan besöka. Jag har ett och annat lämpligt boktips på min reseblogg med fokus på böcker som utspelar sig i Frankrike. Många oberoende bokhandlare har också gått ut med att de erbjuder både boktips och hemleverans i sitt lokala område.

Bonusvariant: boka in bokcirkel med vänner, samlas framför datorn och diskutera. Se punkt 4 fika med videomöte.

Så här glad ser jag ut när jag får signera böcker.

7) Lär dig allt om ett ämne via YouTube

På YouTube finns allt och lite till. Jag har precis haft jätteroligt åt Crash Course Literature. Se den serien du också (här kan du exempelvis börja med Romeo och Julia). Vill du kan du lämna lite dricks på vägen ut via deras Patreon-sida.

Passa också på och konsumera kultur. Det går utmärkt att göra hemifrån. Malmö operan sänder en del av sina föreställningar både på YouTube och Facebook. I lördags hade de till exempel allsång med Rickard Söderberg. Kungliga operan i Stockholm är på gång att fylla på med fler föreställningar på sin Opera Play. Digitaltmuseum har 5,4 miljoner föremål varav de flesta är äldre fotografier. Många museer har virtuella utställningar idag.

8) Gör en digital dödstädning

Inte för att du ska dö nu utan för att det är ett tillfälle lika bra som något annat att ta tag i den digitala röjningen. För författare innebär det också att göra en inventering av sina IP. (Läs här). Har du utrymme att lagra högar är det inte fel att ta tag i fysisk röjning också. Rensa ut gamla papper och kläder du inte använder. Dock är det inte läge att ge sig av till återvinningen just nu så kläderna kanske hänger bäst kvar längst in i garderoben.

Sortera, sortera och sortera. Fira att du är duktig genom att unna dig att bläddra i gamla fotoalbum.

9) Se över ditt elavtal

Skämtar bara. Fast bara lite. Har du något som du länge tänkt göra när du får tid över, gör det nu oavsett om det är jämföra elavtal eller lära dig spela gitarr. Eller sätt dig på en stubbe i skogen och meditera.

10) Utmana dig själv på plankan

I skrivande stund är lite oklart om beach 2020 också blir inställd men det kommer en beach 2021 eller 2022. Hela konceptet med utseende-hets är förstås helt bängt, men alla somrar och vintrar framöver blir roligare utan värk, artros och diverse andra åkommor som kan hållas borta med styrketräning.

Utmana dig själv eller en kompis på plankan. Hur stor förbättring kan ni klara av på tre månader? Du kan lika gärna göra lite armhävningar och benböj när du ändå är igång. Behöver du mer träningstips så se punkt 7.

Magrutor bättre än panik

Summa summarum. När kalendern på en dryg vecka tömdes på möten, resor, konserter, restaurangbesök, sportevenemang och en massa annat så blev det tid över för alla. För en hel del människor försvann även jobb, uppdrag och kunder :-(.

Utnyttja den frigjorda tiden. Allting som du kan göra digitalt hemifrån är perfekt att kasta sig över. Med ett mer välorganiserat hem, en bättre webbsajt, ett nytt manus, nya kunskaper och bättre kondition är du väl rustad att ta dig an nya utmaningar.

Annorlunda uttryckt: du kommer ha mer nytta av magrutor än av att få panik. Man kan få farligt högt blodtryck genom att läsa en del av det som delas i sociala medier så det gäller att ransonera den konsumtionen. Du får förstås gärna följa mig om du vill. Senaste nytt i alla kanaler hittar du alltid under nypublicerat.

Det här är exempelvis en förlängning av en text jag först skrev på Instagram. Den blev så populär att jag flyttat den hit och förlängt den.

Har du fler tips och förslag? Skriv en rad nedan!

Uppföljning ett halvår senare: hur följde jag mina egna råd?

Kristina Svensson
10 saker du kan passa på och göra under Coronaepidemin
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “10 saker du kan passa på och göra under Coronaepidemin

  • 17 mars 2020 kl. 04:23
    Permalänk

    Tack för användbara tips, de behövs. Samtliga uppdrag de kommande månaderna har ställts in =ingen inkomst. Då behövs nya tag för att göra det bästa av tiden!

    Svar
    • 17 mars 2020 kl. 08:51
      Permalänk

      Tack Maria,
      Ja det är verkligen bistra tider för många framöver!
      Vi som skapar verk som kan upplevas digitalt har det ändå det lite bättre förspänt än de som kör taxi eller serverar kaffe. För vi kan dels passa på och skapa (även om det inte ger intäkter nu så ger det intäkter på sikt) och så kan vi jobba på att få mer intäkter den digitala vägen. Det vill säga, vi behöver sälja mer e-böcker, fler online-föreläsningar och färre saker som kräver att vi träffas. Det är en tuff omställning men den går att göra. Hoppas jag i alla fall!

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.