Ett bokomslag ska inte bara vara säljande, det ska också ge den potentiella köparen en idé om vilken typ av bok det är. Läs vilka bokomslag som inspirerade mig och på vilket sätt Jakten på den perfekta puben påminner om en Hollywoodsuccé.

När jag började leta tryckeri ingick hjälp med bokomslag i min kravspec. Jag fick snabbt lägga ner det kravet, de jag frågade svarade att för 5-600 kronor kunde de montera en bild och en rubrik. Jag såg framför mig en torr myndighetsrapport med en 10 x 15 bild i mitten – och det var absolut inte det jag menade när jag tänkte på bokomslag.

I dyra Recitos paket ingår förvisso bokomslag men “utifrån dina idéer”. Jag ville att någon skulle säga “för en bok som din är det trendigt att göra bokomslaget så här”. Den typen av kunskap är dock en egen specialitet och de som besitter den konsten tar betalt därefter. En kostnad som är omöjligt att få in på en begränsad ge-ut-egen-bok-budget. Återstod att göra själv.

Alla vampyrböcker har svart-vit-röda omslag

Efter timmars stirrande på bokomslag på akademibokhandeln och pocketshop kunde jag konstatera att, ifall jag hade skrivit en vampyrroman, så skulle svart, vitt och rött varit helt rätt. Historiska romaner går däremot ofta i smaragdgrönt, guld och gula toner medan dimma verkar gångbart på deckare. Populära böcker verkar få massvis med efterföljare, både till innehåll och utsida, jag såg dussintals med Da Vinci kod-kopior. Men min bok är varken vampyrbok, historisk kärleksroman eller religiös kodgåtebok.

Tillbaka till ruta ett. Jag plockade fram de fyra böcker som jag tycker mest liknar min bok i jakt på de gemensamma nämnare som jag skulle kunna använda för att ge potentiella köpare av min bok rätt signaler. Jag visade även listan för Eva Heljesten och har tagit med hennes kommentarer nedan.

Bioaktuella Eat, Pray, Love av Elisabeth Gilbert

Den här boken har jag fått så jag har inte fattat köpbeslutet själv (men med tanke på hur den parkerat på topplistor skulle jag antagligen köpt den förr eller senare). För er som missat både boken och filmen med Julia Roberts: den handlar om en livskrisande amerikanska som spenderar ett år med att äta i Italien, meditera i Indien och bli kär i Indonesien. Jag tycker att det finns stora likheter mellan min bok och Gilberts, både resandet, det självbiografiska inslaget och önskan att leva ett annat liv än det som “förväntas”. Men när jag berättade det för en kompis (som iofs inte har läst min bok) avfärdade hon jämförelsen, för enligt henne handlar Gilberts bok om andlighet. Själv är jag inte så inne på andlighet utan vad jag framförallt minns av Gilberts bok är världens bästa pizza, som jag blev väldigt sugen på att åka till Italien och provsmaka. (Och en kommentar jag fått av läsare av min bok är: “nu vill jag åka till Wales och prova öl”). Hur som helst, efter att ha läst Lyckan, kärleken och meningen med livet, skrev jag om inledningen på min bok. Det som nu är kapitel 1 låg tidigare på sidan 70.

Inspiration till mitt bokomslag?
Jag:
tycker att framsidan är snygg men det finns inget särskilt signum som jag kan kopiera.
Eva
: omslaget ger ett intryck att handla primärt om kärlek.
Jag: ytterligare ett skäl till varför det inte är lämpligt att kopiera. Men kärlek säljer nog.

Notes From a Small Island av ikonen inom reselitteratur Bill Bryson

Den här boken har jag faktiskt inte läst klart. Jag började nämligen direkt jämföra anekdoter och ville inte känna att jag måste pressa in alla brittiska egenheter som Bryson hade hittat, och la undan den. En skillnad mellan Brysons bok och min är att vi har olika perspektiv och målgrupper. Bryson har (tror jag i alla fall) skrivit för en brittisk publik, hans målgrupp är framförallt engelsmän som vill se vad den utomstående amerikanen har skrivit om dem. Jag har däremot skrivit en bok med en svensk målgrupp i tankarna, så jag har fokuserat på vad andra svenskar skrattar åt i Storbritannien.

Inspiration?
Jag
: Omslaget är trist och jag köpte boken bara för att jag kände till författaren och var intresserad av ämnet.
Eva:
Jag gillade det omslaget :-) även om jag tycker att skeden ligger onaturligt felvänd på fatet. Den skulle jag ha kunnat plockat upp i en bokhandel.
Sedan gillar jag renheten och tycker de valt en snygg font till författarnamnet.
Jag
: Du har en poäng, det är stilrent och te associerar vi med engelsmän. Har sett andra varianter på denna bok som är värre.

The Road to McCarthy av Pete McCarthy

Boken på bilden är uppföljaren, föregångaren, McCarthy’s Bar, var det en ren slump att jag läste. Hittade den hos en kompis när jag bodde i Wales, den såg inte ut att vara något för mig men jag var pank så gratis läsning var välkommet. Började läsa och upptäckte att det var en urrolig histora om en engelsman som åkte till Irland i jakt på sina irländska rötter. Han åkte runt, drack ljummen Guiness och pratade med en lång rad udda människor. Jag blev väldigt inspirerad (om det nu, sex år och många omskrivningar senare, fortfarande finns något släktskap mellan min bok och McCarthys vette sjutton). I uppföljaren reser han istället till Tunisien i jakt på sin klanhövding.

Men jag tänker verkligen inte inspireras av omslaget som är rent förskräckligt (sämsta biten med hela boken).
Eva
: Omslaget är väl inte en höjdare, men jag tilltalas av titeln. Och har man läst titeln är även mannen och huset lite intresseväckande, på nåt kuriosasätt.

Jag
: Titeln är bra och boken är kul men för mig är framsidan alldeles för plottrig och “gammal” (även baksidan är ful).
Eva: Plottrig är den verkligen och för mer tankarna till nån amerikansk småstad. Och vad gör nunnan där, förresten?

Raw Spirit med undertiteln In Search of the Perfect Dram av Iain Banks

En till bok där en känd britt (skotte) reser runt och provar ädla drycker, denna gång whiskey. Det här är den enda bok av de fyra som jag köpt bara på grund av att jag gillade omslaget (kände inte till författaren Iain Banks och gillar inte whisky). Bilden på omslaget är verkligen ursnygg! Den är såklart från Skottland men skulle kunna varit från Wales. En kul detalj: min titel, Jakten på den perfekta puben, är lik undertiteln på Raw Spirit! Vilket jag upptäckte först när jag skulle göra den här jämförelsen och tolkar som ett tecken på att jag valt en bra titel (boken hette något helt annat ända tills jag skulle göra en webbsida och behövde en lämplig domänadress).

Eva: Bilden är snygg. Om man är ute efter en reseskildring om hedlandskap. Men jag fattar faktiskt inte varför en whisky-älskare skulle plocka upp boken så där spontant. Och det var väl de som var målgruppen? Borde det inte funnits nåt litet destilleri åtminstone i bakgrunden? Hur var boken då?
Jag
: Jo boken var trevlig och jag tror faktiskt den vita byggnaden är ett destilleri? Inbunden hade boken en bil på framsidan (den versionen hade jag inte köpt).

Eva
: Aha. Ser mer ut som en vanlig bondgård i mina ögon.

Så vilka slutsatser drog jag då av denna långa genomgång. Inga alls. Jo att ett snyggt omslag säljer :-).

Vad tycker ni läsare? Vilken av böckerna ovan skulle ni plocka upp i bokhandeln?

Läs också hur mitt bokomslag blev till.

Mer läsning om bokomslag

Ovanstående text skrev jag när jag jobbade med min debutbok. Sedan dess har jag gett ut ett antal böcker. Jag har också skrivit en text med tips på hur man beställer ett proffsigt bokomslag utan kostsamma misstag.
[Editino, sista stycket tillagt 2019]

Kristina Svensson
Rätt bokomslag till rätt bok
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

En reaktion på “Rätt bokomslag till rätt bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.