Hade jag gett ut En liten bok om upphovsrätt för dig som skriver och ger ut hade den snarare hetat en liten skrift eller broschyr om upphovsrätt för den är 31 sidor tunn. Gränsen för vad som brukar räknas som en bok går vid 49 sidor. Å andra sidan är det en fördel att den inte är så tjock för en lunta med vartenda undantag hade inte lockat att sätta tänderna i.

Nu bläddrade jag igenom den till frukost och konstaterade att En liten bok om upphovsrätt är en lättläst och lättillgänglig introduktion till ämnet. Om du redan har lite grundläggande koll kanske den inte är nödvändig men för andra kan den räknas som obligatorisk läsning. Med lite koll menar jag att aldrig använda bilder, teckningar eller citat ur sånger eller böcker om du inte skrivit dem själv, upphovspersonen varit död i minst 70 år eller du har skriftligt tillstånd. Skriftligt tillstånd kan för foton betyda att du köpt bilden eller att den har rätt Creative Commons-licens för det ändamål du vill använda den till.

Boken ska säljas till ett rabatterat pris till Författarförbundets medlemmar. (Jag fick dock en faktura på originalpriset).

Kristina Svensson
Liten skrift om upphovsrätt av Göran Fagerström
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

7 reaktion på “Liten skrift om upphovsrätt av Göran Fagerström

  • 26 maj 2014 kl. 12:27
    Permalänk

    Intressant det där med fakturan… En sådan liten tunn bok kan väl inte kosta så mycket, eller?
    Kram Kim

    Svar
  • 26 maj 2014 kl. 17:47
    Permalänk

    Närå, om jag minns rätt var det 115 kr på min faktura men 55 kr hos Författarförbundet. Men jag kan minnas fel. Hur som helst är det inga stora pengar vi talar om. Dock är den dyr per sida jämfört med andra böcker.

    Svar
  • 26 maj 2014 kl. 17:55
    Permalänk

    Ja, det är den verkligen, även om det inte är några större pengar som du skriver.
    Alltid intressant att läsa sådana skrifter.
    Hur går det med strövtågen? Börjar du snart bli klar?

    Svar
    • 10 juni 2014 kl. 05:59
      Permalänk

      Tyvärr Kim ligger strövtågen lite i isfacket just nu för jag har några andra projekt som fått prioritet före. Men de är snart klara hoppas jag och då blir det full fart med strövtågen igen.

      Svar
  • 9 juni 2014 kl. 21:07
    Permalänk

    Inte värderar ni böcker efter sidantalet? :-) Kan berätta att jag ville få rum med den på 32 sidor som är ett tryckark och började därför inte varje nytt kapitel på ny sida med nedryck. Och vidtog en del andra åtgärder när jag formgav den.

    Det folk har särskilt gillat är att den översätter juridiskt språk till begriplig svenska utan att ge avkall på korrekthetskravet. Och har många exempel.

    Svar
    • 10 juni 2014 kl. 05:57
      Permalänk

      Nädå :-). Det är en fördel när en skrift om något som de flesta av oss inte tycker är så upphetsande inte är alltför tjock. Då hade det nog taget emot att läsa den. Men om definitionen av en bok är ett tryckt alster på 49 sidor så faller den utanför :-). Kommer just nu inte ihåg var jag fått den definitionen ifrån dock.

      Håller helt med i att den är lättläst och fler borde läsa den. Lycka till med spridningen!

      Svar
  • Pingback:9 boktips till alla med författardrömmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.