Det är lika bra att förvarna att den här texten kanske låter väl hård. Det är också möjligt att jag överdriver författarporträttets betydelse, det här med bra bilder är trots allt en av mina käpphästar. Rätt eller fel så tror jag på det jag skriver och jag avrundar artikeln med en anekdot bakom kulisserna. 

Foto av författaren en del av paketeringen av boken

Alla som ger ut böcker vet att bokomslaget är viktigt för att sälja boken och mycket tid och energi läggs runt om i landet på lockande, tydliga och säljande bokomslag. De allra flesta vet också att det handlar lika mycket om att sälja in sig själv som boken. Presumtiva köpare väljer bok lika mycket eller mer efter vem som skrivit den som efter titel.

Om alla är överens om att paketeringen av en bok är viktig och alla vill att sin bok ska se proffsig ut hela vägen, ja då kommer det där med porträttet in. Jag har sett alltför många exempel där denna detalj blivit styvmoderligt behandlad. Där författaren lagt mycket tid på bokomslaget utformning, för att sedan avsluta med en suddig bild av sig själv med grumlig bakgrund. Eller en där författaren inte går att identifiera alternativt inte något porträtt alls.

Jag vill därför föreslå, uppmana, tjata på alla författaraspiranter att anlita en fotograf. Det kostar en slant men hur mycket kostar det inte i tid, pengar och energi att skriva och ge ut en bok? Ett proffsigt porträtt är en liten peng i sammanhanget men den bidrar till det viktiga första intrycket. Sluta slarva med författarporträttet!

Rätt bild = proffsigt foto som matchar bokens innehåll

Jag behöver bara gå till mig själv och min egen debutbok. Det där med bild sköt jag upp tills det var dags att trycka boken. Jag var då milt sagt alltför utarbetad för att vilja agera fotomodell och jag fick därför leta i mitt bildarkiv. Urvalsprocessen är omnämnd i ett långt inlägg om bokomslaget. Nu tycker jag ändå att bilden har vissa poänger. Den passar i varje fall ihop med just den boken. Friluftsutstyret, minen och de gröna kullarna matchar innehållet i Jakten på den perfekta puben och ger den presumtiva köparen en till ledtråd till vad boken handlar om.

Sedan är hattbilden ett självporträtt fotat med en kompaktkamera. En systemkamera med bra objektiv ger skarpare bilder av högre kvalitet. Kanske inte tokviktigt för den lilla bilden på ett bokomslag, men av yttersta vikt om bilden ska användas i större storlek i tryckt material. Jag är exempelvis helt övertygad om att kvalitetsbilder ökar sannolikheten att de blir publicerade i media. Titta t ex på det snygga uppslaget i tidningen Skriva, tror ni att bilden blivit lika stor om den varit fotad med kompaktkamera?

Nu är det inte bara själva fotokvalitén (fotografens hantverk) som är bra i den bilden, utan även kompositionen och själva fotoobjekten. Därför ska jag avslöja att en väl avvägd mängd smink och en professionell ljussättning gör att alla ser vackra och framgångsrika ut. Jag vill särskilt rekommendera hårglans på tub. Vips så ser håret välvårdat ut. Den som inte tror på ljussättningen och kamerans betydelse kan titta på den här bilden hos Joanna Björkqvist (finns nu även längst ner i det här inlägget). Den bilden är tagen på samma personer vid samma tillfälle som bilden som hamnade i Skriva, men med iphone och utan blixtarna. Eller läsa mitt blogginlägg från bakom kulisserna.

Mina råd kan alltså sammanfattas i: anlita en fotograf!

Gör det i god tid innan boken ska tryckas så slipper du sminka över svarta ringar under ögonen och har tid att fundera igenom hur författarporträttet ska se ut till just din bok. Glad/allvarlig, profil/titta in i kameran och så vidare  – allt beror på ämne och innehåll i boken.

Två författare innebär att två bilder ska synkas

Nu över till författarporträtten till nya boken Förverkliga din bokdröm. Lever jag som jag lär? Inte alls. Hela bokomslaget har blivit kraftigt försenat och det där med porträtten sparade vi till allra sist (igen). Ingen ko på isen för både jag och min medförfattare Joanna Björkqvist har varit igenom det här ett varv förut och har bra porträtt (trodde vi). Vad vi inte har, visade sig, var porträtt som passade ihop.

Hela bokomslaget har råkat ut för en kedjereaktion. Vi skrev om baksidestexten så den blev längre, vi bestämde hastigt om oss vad gäller flikar/inga flikar på boken och porträtten flyttades lika raskt från baksidan till en av flikarna. Där behöver fotona vara kvadratiska, passa ihop och helst bör vi titta åt samma håll. Och där sket det sig på alla punkter.

Vårt första alternativ var att använda de enskilda bilder som Johan Gustavsson tog av oss vid samma tillfälle som han tog gruppbilden till Egenutgivarna. Men Joanna och jag tittar åt olika håll och bilderna är avlånga. Joanna tycker dessutom att bilden som hon har på sin debutbok Nära dig bättre speglar hennes personlighet med det vilda håret och silverarmbandet som hon gjort själv och burit varje dag i 20 års tid.

Jag höll med och hade nu i uppdrag att leta efter en bild som passade ihop med Joannas. Ett febrilt letande utbröt. Inte olikt det jag genomförde när jag letade bild till min debutbok. Plötsligt tittade jag åt höger på alla vettiga bilder där inte hela jag var dold bakom hatt och solbrillor. Till slut hittade jag en vänsterbild från fotoserien med den rosa halsduken. Jippi! Inte alls fel ur varumärkessynpunkt att använda en bild som matchar bilden här på webbsajten. Men säg den glädje som varar. Bilden är från en modell-för-en-dag-plåtning och originalbilden ligger på en CD i Mölndal. Jag är i Antibes och boken ska till tryck innan jag hinner hem.

Använda webbversionen av bilden? Det hade funkat, till en annan bok. Men Förverkliga din bokdröm handlar om att marknadsföra, skriva klart, ge ut och sälja böcker på eget förlag och där finns såklart ett helt kapitel om författarporträtt. Hur skulle det då se ut med en bild av halvtaskig kvalité?

Lösningen? Vi bestämde att vi ska ha varsin flik. Jag den främre och Joanna den bakre. Då kan vi båda se in i boken och som bonus får vi mer plats att bre ut oss i våra författarpresentationer. Joanna kan ha sin favoritbild och jag den här turkosa bilden som jag använder som profilbild i många sociala medier. Måtte nu bara flikarnas bakgrundsfärg funkar ihop med de bilder vi valt!

Vill du läsa mer om foton så har jag just publicerat ett blogginlägg om att ta bättre semesterporträtt. Eller varför inte läsa mina 5 tips för att ta bra CV-bilder.

Tillagt 1 augusti 2012: För tydlighetens skull har jag satt ihop de två varianterna av samma bild som jag pratar om i texten ovan. Den övre versionen är fotad med iphone och den nedre versionen med porträttfotoutrustning av en fotograf. Samma motiv fotad vid samma tillfälle men med olika utrustning. 

Kristina Svensson
Slarva inte med ditt författarporträtt!

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

8 reaktion på “Slarva inte med ditt författarporträtt!

 • 31 juli 2012 kl. 14:20
  Permalänk

  Instämmer till fullo. Jag vet att du inte är helt förtjust i mina uniformsbilder :) men de letade sig även in på bokens framsidan förutom ena fliken. Extra bonus.

  Svar
 • 31 juli 2012 kl. 14:23
  Permalänk

  Tack Kaj! Men vad är detta – jag gillar ju verkligen dina uniformsbilder. Har t o m tagit upp dem som bra exempel i boken. Det jag tror jag sagt om dem är att jag gillar att du både har uniformsbilder och de andra bilderna för de ger en bra mix. Tycker du anlitat en bra fotograf.

  Svar
 • 31 juli 2012 kl. 14:30
  Permalänk

  Aha, då missförstod jag tidigare. Tack!

  Svar
  • 31 juli 2012 kl. 14:35
   Permalänk

   Kan varit jag som uttryckte mig lite otydligt också. Hur som helst verkar vi nu helt överens i fotofrågan.

   Svar
 • 31 juli 2012 kl. 15:13
  Permalänk

  Kunniga och generösa råd, Kristina! Så fint att du delar med dig!!!

  Svar
  • 31 juli 2012 kl. 16:26
   Permalänk

   Stort tack Birgitta för dina snälla ord! Jag försöker att alltid dela med mig av sådant jag lärt mig så slipper andra göra samma misstag som jag :-).

   Svar
 • Pingback:Rätt författarbild till rätt bok - exempel ur Förverkliga din bokdröm

 • Pingback:Djäklar vad snygg jag är! - Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.