Då var det dags för mig och Renée Göthberg att återigen plocka på oss slabb- och showhattarna på Teknikklubben. Temat var miljö och kemi och vi hade station vatten. Övriga stationer, jord och luft, höll till i vanliga klassrum medan vi huserade i köket, precis som sist.
Just februari-mars är en tok-hetsig period då visst allt ska hända samtidigt. Därför bröt vi mot regel nummer ett: förbered alltid föredrag. Extra viktigt om ”föredraget” består av laborationer med barn. Nu hade Elisabeth Gårdbäck förberett och skaffat fram allt åt oss. Så när vi väl dök upp (jag lyckades också gå vilse på Chalmers-området – något som mest illustrerar hur tokstressad jag är just nu), var det bara hälla i oss lite kaffe och köra.
Renée hade testat att stoppa ägg i ättika hemma (skalet löses upp och illustrerar alltså svårigheterna för humrar och kräftor – djur med externt skelett – om det blir alltför surt i vattnet) och jag har någon gång för femton år sedan gjort rödkålsindikator tillsammans med samma målgrupp.
Det gick rätt bra, men hade givetvis blivit strået vassare med aningen mer i avdelningen förberedelser.
Rödkål är för övrigt en underskattad grönsak. På Gunnebo Slott serverar de ibland en fantastisk rödkålssallad med korinter. När jag fyllde år senast åt jag wokad rödkål och hjortköttbullar till middag. Rödkål är alltså gott och dessutom är man miljövänlig om man äter kål på vintern. Får man mot förmodan rödkål över så är det bara att koka den och använda spadet för att testa pH. Surt blir skärt, neutralt blå-lila och basiskt grönt. Den gröna färgen är dock inte stabil utan bryts ner till gult efter en kort stund. Alltför kort för min kamera som inte alls vill vara med efter senaste turen till kameradoktorn.
- Ett år runt Antibes december: karusell på fransk julmarknad - 1 december 2024
- Ett år runt Antibes november: soluppgång i Medelhavet - 1 november 2024
- Mina perspektiv på hållbarhet i industri, turism och bokbransch - 27 oktober 2024