Igår var det tema vatten på Teknikklubben. Teknikklubbens syfte är att stimulera intresset för teknik och det görs med experimentträffar på Chalmers för barn 6-14 år. Det var första träffen jag var med på men jag har deltagit i en del planeringsmöten sedan jag svarade på ett upprop om att fler voluntärer behövdes.

Varför jag gick med? Jag jobbade en massa år med sådant här (fast det är ett tag sedan) och tänkte det kunde vara roligt att ha en stortå kvar i den världen. Det känns på något sätt vettigt att dela med mig av min erfarenhet.

I den övergripande planeringen kände jag att jag verkligen kunde bidra, jag minns vilka ämnen det är lätt att hitta roliga experiment inom och vilka som är svåra. Jag minns också en hel del experiment och vilka vetenskapliga principer de illustrerar eller förklarar. Men när vi kom till detaljplaneringen så insåg jag hur länge sedan det är jag gjorde detta på en daglig basis.

Jag kallade raskt in hjälp i form av Renée Göthberg som precis som jag är utbildad vetenskapskommunikatör (fast hon har examen från Dalarna medan jag har från Wales). Framför allt ansvarade Renée så sent som i våras för Experimentverkstaden på Vetenskapsfestivalen. Tillsammans fick vi rätt snabbt ihop och testat ett gäng enkla experiment. Runt dessa la vi upp en enkel show där vi tävlade mot varandra, smågnabbades och hela tiden engagerade deltagarna med frågor och dialog.

Vi hade urkul!!! Och av döma av den feedback vi fick (“suveränt suveränt suveränt”) så var vårt framträdande uppskattat. Någon förälder muttrade att nu skulle det bli ännu mer slabbande hemma i köket men han såg både stolt och glad ut när han sa det. Jag blev riktigt peppad och ser fram emot att vara med fler gånger. Inte för att jag vill göra detta fem dagar i veckan igen, men några gånger per år är superkul!

Majoriteten av bilderna är från förberedelserna, det är inte helt trivialt att fota och experimentera samtidigt.

I dagsljus ser tonic water och vanligt flaskvatten precis likadant ut men i UV-ljus är skillnaden desto större. 

Renée testar hur många torkade ärtor man får plats med i ett fullt glas vatten. Förvånansvärt många faktiskt! (Sisådär 50 stycken.)

Vi klippte sönder en sådan där självlysande stav för att visa att det är en glasampull inuti och vad som händer när de två vätskorna (den i glasampullen och den utanför) hälls ihop. 

På bilden överst syns en russinhiss, russinen får flytväst av koldioxidbubblorna i det kolsyrade vattnet. Vuxenvarianten görs med saltade jordnötter och ljus väl kolsyrad lager (kul partytrick men det förbättrar varken ölen eller jordnötterna).

På den andra bilden demonstrerar Sheila Galt ett experiment som visar hur mycket fortare det går att tömma en flaska på vätska ifall man sätter snurr på vätskan först, inte bara häller ut det. (Det är för övrigt så man vinner ölhävartävlingar men berätta inte var ni läste det tipset).

 

Kristina Svensson
Vattentema med Teknikklubben

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.