Klicka på bilderna för större storlek (notera att det är tre sidor med bilder, bara att bläddra!)

Lördagen den 20 november var det tidig uppstigning som gällde. Prick 07.00 rullade Bosse ut från Heden med 50 förväntansfulla sternare på väg mot snöpremiär. Den efterlängtade snön dök dock upp lite väl tidigt, och på fel plats, yrde omkring och gjorde väglaget riskabelt. Vi kom fram till metropolen Torsby en timme senare än planerat (nu gjorde det i slutändan ingenting. Vi anlände lagom tills andra träningsgrupper gick på lunch och vi fick tunneln för oss själva).

Lilla Torsby i Värmland har gjort sig ett namn i skidkretsar för sin skidtunnel, en U-formad betongkoloss som ringlar sig som en orm i landskapet och erbjuder skidåkning inomhus. En ganska udda känsla och kanske inget för extrema klaustrofobiker, men lysande för oss som behöver skidträning och inte litar på Kung Bore.

Om Marcus Hellner tränar teknik, ja då bör nog vi andra också göra det

Ett par av IK Sterns tränare var med och erbjöd teknikträning för de som ville. Jag har ju åkt skidor sedan barnsben och tror därför att jag vet hur man gör. Men om Marcus Hellner & Co säger att de behöver utveckla tekniken ytterligare – ja då är det bara att inse att det finns massor kvar att lära sig! Jag ångrade inte att jag nappade på teknikträningen, tvärtom. Jag tror t o m att jag tajmade frånskjut och stakning samtidigt för första gången! Visserligen bara i fem stavtag i taget men i alla fall. Ett fall framåt.

Säsongens första träningspassen på snö tog ut sin rätt. Snön i tunneln är ganska grovkorning och sög fast skidorna ordentligt. Det finns fördelar med låg fart, exempelvis var risken att döna in i tunnelväggen i U-svängen (som kombinerades med en backe) obefintlig. Mina skidor glidvallades efter konstens alla regler till Vasaloppet 1995, men jag tror tyvärr inte jag kan skylla på åren som gott sedan dess, det verkade glida nästan lika trögt för de flesta. Fäste hade jag däremot gott om. Fick tipset att valla med VR60 och det funkade bra.

Fortsatt övning krävs, även på fotosidan

Jag hade i uppdrag att fotografera klubbens arrangemang. Tyvärr blev bilderna inte riktigt så bra som jag önskat. Inser att det är hög tid att skaffa ett snabbare kamerahus. Det nuvarande tar fortfarande riktigt bra bilder utomhus men i halvdunkla ljusförhållanden och med sternare som svischade fram i spåret, blev det en studie i suddiga bilder. Suddig, suddigare och suddigast. Bara att öva vidare, både på skidteknik och fototeknik.

Kristina Svensson
IK Stern i Torsbytunneln
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.