190 bilder kronologiskt: förberedelser i Sälen, starten, Mångsbodarna, Evertsberg och sedan återsamling i Mora. Klicka på bilderna för större storlek.

Två fullsatta bussar med sternare lämnade Heden lördag morgon rattade av Bosse och Hans från Hisinge buss och med Ove Nord och undertecknad som reseledare. Efter lunch på Hotell John i Filipstad (eller på Statoil eller den närbelägna italienska restaurangen Köket för de lite mer matintresserade resenärerna) nådde vi Sälen kvart över tre. Efter nummerlappshämtning och vallainköp åkte vi till vår förläggning i Sälens skola.

En kväll med frenetisk vallning, antingen egen eller köpt av Erkki, och täta studier av väderprognosen vidtog. Till slut somnade de flesta (åtminstone vi i de snarkfria rummen). Vid fyra var de flesta uppe igen, hämtade vallade skidor, käkade klistergröt för 80 kronor och drog på sig underställen. Vid halv sju tog de flesta plats i startfållan i väntan på första start klockan 07.

Solen bröt fram i Mångsbodarna och Evertsberg

Vi i hejarklacken tog emot överdragskläder efter startlinjen och drog sedan till Mångsbodarna. Efter att ha sett (fotat) ganska många sternare (och en del vurpor från icke-sternare) åkte vi vidare till Evertsberg. Där sken solen – underbart väder för att vara publik! Jag hade svårt bestämma mig vad som var viktigast att fotografera, alla söta härbren eller alla skidåkare i IK Sterns röda färger.

Medan de vältränade sternarna avslutade Öppet spår i rekordfart passade vi på att se upplösningen i skid-VM från Holmenkollen. Tyvärr verkade det vara lite si och så med vallningen av de svenska skidorna i Norge. Även en del sternare verkar ha “valt fel skidor” och fick slita extra hårt med dåligt glid. Men när vi i bussen anlände till Mora var de snabbaste sternarna redan där.

Dagens längsta kö – på fel plats

Totalt sett avlöpte skiddagen på utan större incidenter för de flesta sternare (med undantag för en axel ur led). Tävlingen om dagens längsta kö står mellan busskö och duschkö. Den första orsakades av en inhyrd ledbuss från SL som skickats till Dalarna med sommardäck (!). Den satte sig på tvären på en bro och alla bussar med åkare på väg till och från duscharna satt fast. Kön till duscharna växte sedan till en timme – dagens längsta kö.

Trots detta var bussarna fullsatta rekordtidigt. Den första gav sig av kvart i sex, den andra tjugo över åtta. Efter ytterligare ett stopp i Filipstad rullade vi i sista bussen in på Heden igen kl 03. Ett späckat dygn var till ända.

Tack till alla trevliga sternare som förgyllde resan! Vi ses igen nästa år. Då ska jag också åka skidor hela vägen. Och om jag av någon anledning skulle glömma bort det löftet, så ska jag åtminstone packa extra sockar (fotografering kräver vissa offer men mina tår tinade inte upp förrän måndag förmiddag).

Intresserad av fler bilder och texter från IK Stern aktiviteter? Klicka på IK Stern.

Kristina Svensson
Bilder från Öppet spår 2011
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

En reaktion på “Bilder från Öppet spår 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.