Dagen började illa. Vaknade 05 och inledde med att jaga visitkort från DHL. Ska inte skriva allt jag har lust att säga om det för det är bokmässa idag också. Men hyr in en logistik- och en kunservicekonsult hörni!

Cyklade till bokmässan. Svenska mässan har för syns skull ett par cykelställ utanför entrén. Ekvationen tusentals besökare och parkering för tio cyklar – det är nästan DHL-klass på den!

Dessutom så var det förbjudet att använda dessa tio. Cyklar hänvisades istället till diverse lyktstolpar i korsvägen-korsningen. Eller, jag tror de tänkte sig att man skulle parkera cykeln olåst halvvägs till Mölndal men det vägrade ju jag. Parkerade den istället demonstrativt mitt i. Önskar jag hade haft en banderoll att hänga på: sluta snacka om miljön och skaffa cykelställ! Ska kanske knalla iväg till Göteborg 2021 (monter E01:28) och skälla lite? Var förbi igår och skrev upp cykelvägar.

Resten av dagen var dock kanon!

Här står jag och mår gott i montern! Visst är montern snygg?

Hoi:s monter är mitt emot den temporära Babelstudion i Café Gävleborg (undvik!). När Babel spelades in var det tjuvtjockt, tyvärr tittade dock alla åt fel håll :-).

Läger är riktigt bra, många som kommer från seminarier strosar förbi. Detta är morföräldrarna till min vinnarkollega Oskar Källner!

Jag får tips på typsnitt och format från en rutinerad tryckeriman

Göran Boström på GML print on demand har tryckt min bok. Han gav mig en massa tips på typsnitt och vilka format som är bra när man ska trycka en bok. Fyrkantigt som jag tänkt mig till nästa bok är exempelvis oekonomiskt eftersom man får slänga en hel del papper. Billigaste formatet är 158 x 216 mm, det utnyttjar tryckarket optimalt. Ett annat alternativ är 168 x 245 mm, då kan man utgå från ett annat tryckark.

När det gäller typsnitt ska man välja ett med hög midja, det är lättläst. Han föreslog corporate antiqua, det är dessutom rätt smalt så man kan köra med mycket luft och trycka in mycket text och det är fortfarande lättläst och lite Garamond-känsla att läsa. Tack för tipsen!

(Marie Louise Boström berättade också att min BTJ-recension var riktigt bra för att vara en okänd författare – humör på topp!)

Bokmässan är stor! Det här är bara ett av våningsplanen.

Bokmässan en chans träffa folk live

Ett av nöjena med bokmässan är att träffa folk man tidigare bara mejlat, läst eller twittrat med. Här Stellan Tengroth. Han delade monter med två personer, bra knep för att kunna bemanna monter hela bokmässan och dela på kostnaderna. Jag passade så klart på och köpte Stellans bok. Han köpte också min!

Nationalnyckeln lockar med akvarium i sin monter. Jag gick förbi för att se om Malin Strand jag träffade på Park Annual var där, det var hon inte, i alla fall inte just då.

Att hitta folk som inte är i sin monter är helt hopplöst, telefonnätet låg nere större delen av dagen. Det var lättare twittra än att sms:a för att få tag i folk.

Bästa sätt att marknadsföra sin bok på bokmässan

Ett av mina huvudprojekt på mässan är att spana in olika marknadsföringsknep. Här är ett snyggt vykort för en bok jag tycker låter himla intressant. Kommer nog gå hem med en (annars har jag lovat mig själv att inte gå hem med fler böcker än jag kom hit).

Lars Rambe har gått ut hårt och satt upp målet för mässan: han ska signera 1000 pocketböcker! Här signerar han nummer 42 (till min faster).

Lärdomar från dag ett på bokmässan

Det finns en utställarentré åt fokus-hållet. Den ska jag använda idag!

Medtag flaska som kan fyllas på med vatten från närmaste toalett. Café Gävleborg har varken vatten eller kortterminal.

Försök inte ringa/sms:a folk. Mejla eller twittra istället.

Det här med att släpa runt datorn i handväskan i tron att jag skulle hinna blogga under dagen…

Kristina Svensson
Bilder från dag ett på Bokmässan
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

8 reaktion på “Bilder från dag ett på Bokmässan

 • 23 september 2011 kl. 10:06
  Permalänk

  Bra tips med vattenflaskan! Det ska jag komma ihåg till lördag och söndag när jag ska dit :)

  Svar
  • 23 september 2011 kl. 10:10
   Permalänk

   Vad bra jag kunde vara till nytta! Hoppas du tittar förbi och säger hej!

   Svar
 • 23 september 2011 kl. 13:06
  Permalänk

  Var bara inne och vände idag på mässan. Skulle lämna lite material som skall användas på söndag. Hade väl kunnat stanna en liten stund, men hade en säckkärra att dra på, så lite opraktiskt….

  Skall stå i Forskartorgets lounge på söndag eftermiddag. http://www.havsmiljoinstitutet.se/Aktuellt/Nyheter/nyheterdetalj//havsmiljoinstitutet-pa-bok–och-biblioteksmassan.cid1040166

  Men innan dess skall jag gå på mässan i egenskap av privatperson. Hoppas vi syns i vimlet då, kanske en fika? (på söndagen alltså, antar att du är på mässan samtliga dagar)

  Svar
  • 23 september 2011 kl. 17:19
   Permalänk

   Hej,
   Ja jag passar på och minglar alla dagarna (eller till jag stupar :-)). Söndag kl 11 ska jag prata egenutgivning i vår monter men jag fikar gärna efteråt!

   Svar
  • 23 september 2011 kl. 17:19
   Permalänk

   Ja, det är verkligen mkt folk nu (bilden på mig var tagen mitt i lunchlugnet torsdag). Kul och hektiskt! Önskar du vore här och fick uppleva all positiv energi. Next year!

   Svar
 • Pingback:Läget i Antibes? - Tomatsallad

 • Pingback:100 000 är större än 14 – mattelektion för bokmässan - Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.