I år var jag på Bokmässan som författare med två böcker i två montrar samt två seminarier. Det var den roligaste Bokmässan hittills! Min plan före mässan att vara litterär och springa på en massa seminarier gick helt åt fanders, jag har inte varit på ett enda (förutom mina egna). Ärligt talat är jag lite osäker på vart tiden tog vägen, men jag har i alla fall mobilen full med kryptiska anteckningar som jag ska uttyda och agera på (lär vara sysselsatt fram till 2017 ungefär). Om jag inte sagt det förr så är Bokmässan ett gyllene nätverkstillfälle. En och annan bok kan också byta ägare men för min del är det mötena som är poängen. Här kommer några nedslag från min bokmässa 2015 med särskilt fokus på kollegor och samarbete.

Mingla eller monter?

Ska man stå stilla i en och samma monter och vänta på att folk kommer förbi eller ska man själv vara den som minglar runt och hälsar på i andra montrar? Det är inte en helt lätt fråga när man som jag känner ungefär lika många utställare som besökare. Eftersom jag i år var på mässan som författare och inte var tvungen att ansvara för någon monter passade jag på och gick runt en del och lät respektive förlag ta hand om försäljningen av respektive titel. Det var riktigt skönt att slippa den biten och jag tror att jag uppskattade det extra mycket eftersom jag vet hur mycket arbete och pengar det ligger bakom en till synes enkel monter.

Före mässan försökte jag få ut att säkraste stället att träffa mig på var i LITET förlags monter runt två varje dag. Jag tyckte att jag nämnde denna information rätt ofta (kände mig som en spammande papegoja där ett tag) men jag mötte ändå människor som sa ”jaha och vad gör du på mässan i år?” eller letade efter mig i montern vid andra tider. Eftersom jag tittade förbi montern lite nu och då hela mässan mötte jag en del av de senare. Jag vet ju själv hur svårt det kan vara att pricka en exakt tid och plats på mässan när det knappt går att röra sig så jag är rörd över de som kom förbi precis vid tvåsnåret.

Bästa reklamen för #författarboken är läsarna

En och annan som köpte #författarboken var egentligen på jakt efter förlag och gick till LITETs monter i detta ärende men de allra flesta köpte boken för att de kände till den eller hade blivit rekommenderade att köpa den. Den sistnämnda kategorin var absolut störst. En kvinna som såg min namnskylt före mitt andra seminarium sa att hon hade blivit rekommenderad att köpa boken av flera personer.

Detta gör mig så glad och tacksam! Tack alla entusiastiska läsare för att ni sprider min bok!

Jag har också fått positiv feedback när jag gått runt bland montrar och hälsat på personer som gått mina kurser eller som jag lärt känna via nätet. Här kommer några exempel »jag har använt den som referensbok hela vägen«, »den är verkligen riktigt bra« samt »jag sträckläste den och blev arg när jag blev för trött för att läsa vidare«.

Särskilt det sistnämnda imponerade på mig. Jag skulle inte trott att #författarboken var något man sträckläste utan snarare ett uppslagsverk man bläddrar i vid behov.

Trevliga reseguides-kollegor hos Karavan

Den andra montern som jag besökte med jämna mellanrum var Historiska Medias mitt i mässsmeten. På en orange vägg med texten Karavan Reseguider stod hela raden med guideböcker snyggt uppställda. I år har antalet titlar växt så att det känns som en riktig serie. Jag är förstås stolt över att en av dem är min och har tittat förbi och klappat om Mitt Nice med jämna mellanrum. Jag har ingen aning på hur många ex som såldes men varje gång jag tittade förbi så hade högarna med påfyllning under bordet minskat.

Tack vare denna bok har jag fått ett helt gäng med trevliga reseguides-kollegor. Bredvid mig på bilden står Andreas Karlsson aka Mitt Kapstaden och Anna Lena Stålnacke som just kommit ut med färgsprakande Mitt Marrakech. Jag träffade också Marko T Wramén eller Mitt Amsterdam tillsammans med familj vid ett annat tillfälle.

Vi har givetvis mycket att prata om, som att jämföra hur vi lagt upp arbetet och utbyta tips på effektiva sätt att göra researchen på (att göra research till reseguide är inte riktigt lika glamoröst som man man kan tro :-)). Vi har också ett gemensamt intresse av att böckerna säljer bra och det är lätt att göra reklam för kollegans bok, bara att nämna att det finns fler böcker i serien till alla följare, fans och vänner som gillar att resa.

Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson är överallt

Bokmässan är gigantisk och det finns en hel del människor som jag ville träffa men aldrig såg till. Sedan finns det Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson som jag träffade precis jämnt. Det var förvisso ingen slump att vi sammanstrålade i sal E1 klockan 10 på lördagen eftersom vi skulle stå på scen ihop då. Men varje gång jag gick och lunchade (olika tider varje gång) eller tassade iväg för att höja koffeinhalten i blodet så nog sprang jag på dem. Lika trevligt varje gång, Kim och Lennart är två rakt igenom äkta personer och därmed givetvis goda kollegor. Vårt samarbete inleddes faktiskt över en lunch under förra bokmässan, resulterade i ett gemensamt seminarium under årets och nu diskuterar vi en fortsättning. Detta exempel visar att ett slumpvis möte på bokmässan kan leda till spännande samarbeten, förutsatt att man tar tag i sina anteckningar efter mässan.

Är du nyfiken på vad vi pratade om på scen kan du läsa Din egenutgivning – 3 skrivproffs ger sina bästa tips.

Täbyförfattarna och Egenutgivarna

Förutom ovan nämnda kollegor spanade jag efter medlemmar i Täbyförfattarna och Egenutgivarna. En del av oss valde att tipsa om varandras böcker före och under mässan.

Det är riktigt intressant att se hur många nuvarande och tidigare medlemmar i Egenutgivarna som var på mässan. De fanns överallt som besökare, författare, förläggare och egenutgivare. Det är fantastiskt vilket nätverk av driftiga personer som bildats genom föreningen. Det ska bli intressant att följa utvecklingen och se hur det ser ut om några år. Blir det ännu fler på kommande mässor?

Samarbete funkar som en pick-nick

Samarbete har varit ett genomgående tema för mig under årets mässa, både pågående och uppstart av nya samt diskussioner om fenomenet som sådant. Jag är en varm förespråkare för att se andra författare som kollegor som man kan göra roliga projekt ihop med och försöker leva som jag lär. Alla har dock inte fattat vad samarbete betyder utan det finns människor som vill åka snålskjuts och de kan man bli lite trött på, särskilt efter en intensiv mässa. Jag är inte ensam om denna känsla. Under mitt, Kim och Lennarts seminarium fick vi en fråga från publiken om vad man ska göra i en författargrupp när alla bara vill prata om sitt manus och få sitt manus läst och ingen vill läsa och ge feedback på någon annans.

Jag brukar likna samarbete vid en regelbundet återkommande pick-nick. Någon tar med sig dryck, en annan bakar bröd medan den tredje tänder grillen. Andra tar med sig sallad, efterrätt och tallrikar. Helheten när alla rätterna står uppdukade på bordet är större än delarna och det skulle bli en rätt trist fest om en tog med sig korv och resten kom tomhänta. Samma principer gäller för samarbeten mellan författare.

 1. Välj rätt deltagare. Samarbeta med de som är duktiga, som du litar på och som du vill umgås med.
 2. Släng ut de som inte bidrar. Det där lät kanske hårt men jag börjar få nog av de som förväntar sig att andra ska serva dem. Om man aldrig har tid att laga något och inte har lust att köpa take-away så kanske man inte ska vara med helt enkelt. Själva utslängandet kan ju göras på trevligt sätt men det är ju bättre att rensa i deltagarlistan än att hela projekt äventyras.
 3. Bjud in. Istället för att vänta på en inbjudan som kanske inte kommer spika datum och bjud in. En fördel är att det ligger i dina händer att det blir av.
 4. Var generös. Det väsentliga är att pick-nicken blir av, inte millimeterrättvisa. Ibland kan någon behöva hugga i lite extra. Förhoppningsvis jämnar det ut sig i längden (i annat fall se punkt 2).

Jag kommer att behöva påminna mig själv om en del av dessa punkter. I höst behöver jag prioritera hårdare för jag har mycket att göra efter denna roliga mässa.

Vill du se fler bilder från mässan så är ett inlägg på dinbokdrom.se med bilder på gång. Eller läs mitt referat från seminariet Hur ska biblioteken sortera bland egenutgivarna?

Bilden på mig är tagen av Agneta M Lindh, trion av Claes Nero och resten av mig. 

Kristina Svensson
Reflektioner från Bokmässan 2015 om samarbeten
Märkt på:                        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Reflektioner från Bokmässan 2015 om samarbeten

 • 28 september 2015 kl. 18:32
  Permalänk

  lika roligt och informativt som alltid när jag läser dina inlägg kristina, och som salt i såren känner jag ju extra mkt att jag VERKLIGEN missat massor med grejor på bokmässan i år ;-)

  Svar
  • 28 september 2015 kl. 18:35
   Permalänk

   Beklagar det där med salt i såren men årets mässa var riktigt trevlig. I alla fall för mig :-).

   Svar
 • 3 oktober 2015 kl. 10:21
  Permalänk

  Hej Kristina. Vad kul det var att gå på årets mässa. Nu har jag just ägnat min första morgon åt din andra bok om att skriva och ge ut böcker. En bok i rättan tid. Den första tidens eufori hade liksom lagt sig och nu behövdes en nytändning föratt orka ta mig an arbetet med att sträva vidare efter att gå från månskensförfattare till indieförfattare. Jag gick kraft och inspiration av din första bok i ämnet och börjar redan känna arbetsglädjen infinna sig igen. Lycka till med allt. P.S. Välkommen att prata om dina reseböcker på Klubb Aktersalongen. // State Lycke

  Svar
  • 8 oktober 2015 kl. 08:14
   Permalänk

   Hej State,
   Tack för att du letade upp mig på Bokmässan och tack för de fina orden! Tidvis är det verkligen ett slit att vara författare men hjälps man åt och peppar varandra så går det lättare.
   Jag kommer gärna fler gånger till Klubb Aktersalongen, både som gäst och som inspiratör.
   Lycka till med arbetsglädjen!
   Kristina

   Svar
 • Pingback:Bilder och tankar från Bokmässan 2015 | Förverkliga din bokdröm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.