Vecka 13 och 14 ska jag ha riktigt roligt. Då ska jag turnera runt i landet med min nya kurs Nå ut med din bok och träffa massor av medlemmar i Författarförbundet och Författarcentrum. Tillsammans ska vi stöta och blöta utmaningen att nå ut med våra ord till läsare. Det handlar om allt från att läsarna ska känna till att våra böcker existerar till att förflytta böckerna rent fysiskt (elektroniskt) till läsarna.

Initiativet till kursen kommer från Författarförbundet. I höstas träffade jag två av de anställda på kansliet. De berättade för mig att de får allt fler frågor som de inte riktigt har svaret på. Exempelvis: Hur distribuerar man böcker? Hur marknadsför man dem? Hur säljer man fler böcker? Jag tänkte ett tag och föreslog sedan kursen Nå ut med din bok som ett sätt att möta dessa frågor. Styrelsen accepterade min offert och vi bokade in tre tillfällen i Malmö, Göteborg och Stockholm i månadsskiftet mars-april 2017.

Andra gången jag ger kurser för Författarförbundet

Kursen kan ses som en fortsättning på den populära kurs i egenutgivning jag höll för Författarförbundets räkning för två år sedan. Efter fem av sex kurstillfällen den gången skrev jag en lång reflektion om det meningslösa med att dela upp författare i egenutgivare och förlagsförfattare, om självsäljsfobi och det enorma intresset för kursen.

Den här gången har Susanne Steneros bokat större lokaler så att alla ska kunna andas och jag ska kunna lyfta en arm utan att mörda någon på kuppen. Dessutom har jag planerat att mixa korta föreläsningspass med många smågruppsdiskussioner. Det blir också en rejäl fikapaus och efterföljande mingel så att alla deltagare ska få chansen att prata med varandra. Jag och förbundsjurist Jon Persson finns såklart tillgängliga för att svara på frågor under dessa delar också.

Kursen i Stockholm blev överbokad direkt och vi har därför ordnat ett extra kurstillfälle, Susanne håller på och erbjuder platser till de som står på reservlistan. I skrivande stund kan det finnas enstaka plats kvar i Göteborg och Malmö. Fick du ingen plats, eller tiderna inte passar, är ett tips att börja med att läsa artikeln som är länkad till i inbjudan: Är du extrovert, introvert eller exhibitionistisk författare?

Kursen bygger på sådant jag skrivit om marknadsföring och distribution i böckerna Författarboken och 10 tips för att leva på din kreativitet. Men det är omstuvat och har fördjupningar här och var. Exakt innehåll kommer att styras av deltagarnas önskemål. Jag skulle vilja få in lite framtidsspaning, hur förutsättningarna för författare förändras i samband med digitaliseringen av samhället. Men när jag visade mitt första utkast till schema för en kompis fick jag rådet att kapa hälften.

Om kursen blir uppskattad kanske jag gör en webbkurs eller en e-bok av kursmaterialet. Om du är intresserad av något sådant får du gärna skriva en rad så att jag vet – jag har ju massor av bokidéer och försöker prioritera sådana som det antingen finns ett stort intresse för eller jag brinner för.

Författarförbundets inbjudan

Nedanstående inbjudan mejlades till alla medlemmar i Författarförbundet och skulle även gå till Författarcentrums medlemmar. Kursen är gratis för medlemmarna och ingår i det som de får för sin medlemsavgift.

Nå ut med din bok

Att nå ut med sina ord till fler läsare är en utmaning för många författare. I kursen Nå ut med din bok går vi igenom alternativ för försäljning och distribution av böcker utifrån format, läsare och vilken typ av marknadsföring som passar respektive författare. Kursen innehåller rikliga tillfällen att utbyta erfarenheter med andra deltagare. Kursen ska hjälpa dig som redan gett ut böcker på egen hand att nå ut ännu bättre, genom att prioritera rätt utifrån dina förutsättningar.

Program:

Kursledare:

Kristina Svensson har skrivit flera böcker för författare och har hållit populära kurser för Författarförbundets medlemmar tidigare. Hon är en av grundarna till föreningen Egenutgivarna, medlem i Författarförbundet och tidigare förläggare på ett hybridförlag.

Jon Persson är förbundsjurist och kan ge tips på vad man bör ha med i kommissionsavtal för att sälja i butik, samarbetsavtal och andra avtal som är aktuella för den som ger ut böcker på egen hand.

Kursinformation/anmälan:
Samtliga kurser avslutas med ett gemensamt mingel.

Kurs i Stockholm
När: Tisdagen den 28 mars kl. 13-17
Var: Författarnas Hus, Drottninggatan 88 B
Anmälan:  Anmäl dig i medlemsdatabasen via denna länk http://movits.sff

Kurs i Malmö
När: Tisdagen den 4 april kl. 13-17
Var: Kockum Fritid, Konferens 3, Västra Varvsgatan 8
Anmälan: Anmäl dig i medlemsdatabasen via denna länk http://movits.sff

Kurs i Göteborg
När: Torsdagen den 6 april kl. 13-17
Var: Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins plats 1b
Anmälan: Anmäl dig i medlemsdatabasen via denna länk http://movits.sff

Efter att inbjudan skickades ut har det blivit klart med ett extra tillfälle i Stockholm måndag den 27 mars samma tid.

(Länkarna i texten ovan kanske slutar att fungera i takt med att kurstillfällena blir fulla.)

Kristina Svensson
Ny kurs: “Nå ut med din bok” – med Författarförbundet

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.