Igår eftermiddag fick Författarförbundets 3000 medlemmar en inbjudan till en kurs i egenutgivning. Ett par stycken har redan hört av sig till mig och sagt att kursinnehållet lockar och Eva Ullerud har bloggat att det är bra gjort Författarförbundet!

Det bli en heldagskurs som är gratis för förbundets medlemmar. För att göra den tillgänglig för många medlemmar kör vi på tre orter, Stockholm (21 april), Göteborg (24 april) och Umeå (27 april). För de som inte kan delta i något av tillfällena kommer kursen att spelas in och finnas tillgänglig på förbundets interna forum. De som lyssnar på den i efterhand missar dock kurslitteraturen, ett sprillans nytt ex av #författarboken – från idé till releasefest.

Ökad kunskap gör att färre blir lurade

Jag ser mycket fram emot de här kurserna. För det första får jag prata en hel dag om något jag kan och för det andra känner jag att jag kommer att göra nytta. Jag är inne på mitt andra år som medlem i Författarförbundet och varje gång jag deltar i någon aktivitet träffar jag författare som jag kan hjälpa. Det kan vara författare vars förlag gått i konkurs och lämnat dem med tretusen osålda exemplar av en bok i ett förråd och blir glada av att höra att det finns distributörer att anlita, eller författare som bytt genre, vill ge ut en smalare bok själv och har fått hutlösa offerter på tryck. Jag kommer därför prata en hel del om vad som är rimligt att betala för olika tjänster. Jag planerar inget halleluja-väckelsemöte för egenutgivning men är övertygad om att alla författare har nytta av ökad kunskap om bokutgivning. Det kan översättas med att författare ska ha bättre koll på vad förlag gör/ska göra för sin del av intäkterna. Kunniga författare blir bättre samarbetspartners för seriösa förlag, undviker bondfångare och har verktyg att välja rätt utgivningsväg för varje bok.

Kurs för rutinerade författare

Författarförbundets medlemmar har alla två publicerade böcker i bagaget, antingen utgivna på traditionellt förlag eller egenutgivna och därför tänkte jag hoppa över sådant som varför man anlitar en lektör, vad BTJ är för några och hur man vet att boken är klar – några av de vanligaste frågorna bland nya egenutgivare och istället fokusera på själva bokutgivningen. De här punkterna fanns med i inbjudan.

 • Vad är en egenutgivare eller indieförfattare?
 • För- och nackdelar jämfört med traditionell förlagsutgivning.
 • Bokutgivningens ekonomi.
 • Att sätta priser på sin bok.
 • Ge ut e-bok och tryckt bok.
 • Anlita tryckerier, bokutgivningsföretag, hybridförlag, distributörer.
 • Marknadsföra och sälja böcker.
 • Juridiken vid egenutgivning (Jon Persson, förbundsjurist, informerar).

Vad tycks? Är det något mer jag borde prioritera att ta med? Har du anmält dig?

Läs mer om Författarförbundets verksamhet och om innehållet i #författarboken. Är du inte medlem i Författarförbundet och vill anlita mig för en kurs, hör av dig så får jag se vad jag kan tota ihop.

Kristina Svensson
Kurs i egenutgivning för Författarförbundet

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Kurs i egenutgivning för Författarförbundet

 • 27 april 2015 kl. 17:24
  Permalänk

  Tusen tack för en toppenbra kurs i Göteborg! Jag lärde mig massor och är i full färd med att läsa #författarboken. Jag har redan rekommenderat den till några vänner och det tänker jag fortsätta med!

  Hälsningar från Yvonne, entusiastisk kursdeltagare

  Svar
  • 27 april 2015 kl. 20:38
   Permalänk

   Stort stort stort tack Yvonne för dessa underbara rader! Jag tycker själv att kursen i Göteborg var riktigt trevlig. Härligt att du tipsar andra om boken!

   Lycka till med din bok och berätta gärna hur det går!

   Kristina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.