Vid foten av Fjärås bräcka i norra Halland hittar vi Li gravfält. Det innehåller över hundra resta stenar. Kanske är de 125, kanske något färre eller något fler. Det gör det till det största gravfältet i Halland. Stenarna var ännu fler än gång i tiden, möjligen runt 200 men några har försvunnit i och med att man använde delar av gravfältet som grustäkt. Det sägs att det var ett besök av den populäre kungen Karl XV som fick stopp på detta. Han blev imponerad av fältet och i tidens andra tänkte han sig att detta var ett bevis för storheten bland forntida folk. Efter hans besök restes en del stenar som trillat omkull upp igen. Det är därför man inte är helt säker på antalet idag. Kanske reste man några extra.

En gång i tiden tänkte man sig att detta gravfält var från de tidiga delarna av forntiden, stenåldern eller bronsåldern, men under en utgrävning hittade man järnföremål vilket placerar in det under järnåldern. Nuförtiden är dateringen specificerad till den del av järnåldern som vi kallar för vikingatiden. Man tänker sig att människor använde gravfältet i trehundra år mellan 800 och 1100. Om min klocka är korrekt så lär gravfältet ha legat ganska nära strandkanten. Under yngre stenålder låg havsytan ungefär femton meter högre än idag och i slutet av järnålder ett par meter.

De utgrävningar som är gjorda har en del år på nacken och det finns säkert många fynd kvar i marken. Med fynd menar jag inte några guldskatter utan snarare krukor med brända ben. Men de skulle kunna berätta en hel del om de som levde där. Själva stenarna är av Fjäråsgnejs. Det är samma bergart som man valde när Götaplatsen i Göteborg skulle byggas nästan tusen år senare. 

Halland är ett av mina pågående projekt

Texten ovan har jag plockat ur ett av mina pågående bokmanus. Jag har ett gäng manus som jag arbetar med så fort jag hinner. När jag skriver detta är Hallandsmanuset ett som inte kommit så långt jämfört med de andra. Det betyder dock inte att det hamnar sist i publiceringskön, allt beror på var jag befinner mig i år samt vilken bok som flest efterfrågar. Titta gärna in igen eller ta en titt bland publicerade böcker.

Kristina Svensson
Februari 2022: Hallands största gravfält från vikingatiden
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.