Jag vill börja med att utfärda en varning för Drakhornet! Det finns nämligen tre typer av böcker. Det finns den typ som det inte spelar någon som helst roll hur många priser de fått, eller hur jag kämpar, jag fastnar inte och är jag inte i akut behov av sysselsättning (typ långflyg över Atlanten) så lägger jag ifrån dem halvlästa. Sedan finns det sorten som är trevliga att läsa och uppskattat avkoppling men inte inkräktar på livet i övrigt och så finns de där böckerna som jag inte klarar av att göra en paus i. Som jag läser i ett sträck oavsett tid på dygnet och som lämnar mig hålögd av sömnbrist. Drakhornet tillhör den sistnämnda kategorin.

Drakhornet är en ungdomsfantasty och den etiketten (eller omslaget) hade inte gjort att jag plockat upp just den från ett överfullt bokbord. Men nu tillbringade jag två trevliga dagar på bokmässan ihop med Oskar. Jag hade redan innan bestämt mig för att jag ville byta böcker, av den enkla anledningen att jag är nyfiken på alla som ger ut böcker själva. Men ju mer jag hörde av Oskar, ju mer nyfiken blev jag. En bok som utspelar sig i 1800-talets Sverige, låt gå med lite älvor och troll inblandade, klart jag skulle ha ett exemplar.

Jag kom hem från bokmässan med en hög med böcker, Drakhornet råkade ligga överst, jag började bläddra i den och vips hade jag läst 126 sidor och var sen till ett möte. Ajajaj Oskar – inte bra :-).

Oskar har höga ambitioner för Fafner förlag

Oskar Källner har alltså startat eget förlag och gett ut Drakhornet själv. Han har hittills sålt 500 exemplar, något han är mycket glad och tacksam över eftersom det ryktas att 500 är vad en genomsnittsdebutant säljer, ibland även på de stora förlagen. Boken säljs via de vanliga internetbokhandlarna samt i Science Fiction-bokhandeln i Stockholm och Göteborg. Oskar har även en bakgrund inom gaming-kretsar och det är där, samt genom fantasyfokuserade bokbloggar som han mest har marknadsfört boken.

Boken är utgiven via Publit och omslag, rubriker och anfanger har ett enhetligt utseende som passar till genren. Oskar har höga ambitioner, hans mål är att Fafner förlag ska bli synonymt med kvalitetsfantasy. I första steget ger han ut sina egna alster, i nästa planerar han öppna upp för andra manus. Jag spår att vi inom inte alltför många år kommer se Fafner i egen monter på bokmässan.

3 smarta saker Oskar har gjort

1) Han skriver inom en smal genre han själv älskar och har mycket kontakter inom.

2) Han har kommit med som skribent i Debutantbloggen. Det är en stafettblogg som skrivs av tre-fyra bokdebutanter per år. Den har alltså en upparbetat läsekrets redan.

3) Han skriver en serie med samma karaktärer, det gör att alla läsare som fastnat för ettan antagligen också kommer läsa tvåan, trean och så vidare. Första boken publicerar han dessutom gratis som podcast. Första avsnittet har laddats ner 2000 gånger.

Kristina Svensson
Drakhornet av Oskar Källner
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Drakhornet av Oskar Källner

 • 1 oktober 2011 kl. 11:14
  Permalänk

  Visst är det underbart när man fastnar sådär? jag köpte inte boken eftersom mina barn är för små, men jag skulle kanske gjort det till mig själv?
  Träffade Oskar på mässan och pratade lite om att starta förlag.
  Jättetrevligt att träffa dig IRL
  Ha det
  Kram

  Svar
  • 1 oktober 2011 kl. 20:06
   Permalänk

   Jag instämmer! Kul att träffas och få ett ansikte. Jag har inte glömt bort mitt utlovade gästboksinlägg.
   Jag tycker att du ska köpa Drakhornet vid tillfälle, det var trevlig läsning. Och dina barn blir ju större. Ha en härlig kväll!

   Svar
 • 1 oktober 2011 kl. 22:09
  Permalänk

  Jag följer Debutantbloggen, men först nu blir jag riktigt sugen på att läsa Drakhornet! Måste kolla upp ännu mer…

  Svar
  • 2 oktober 2011 kl. 05:28
   Permalänk

   :-) Skoj! Du kan ju alltid börja med att lyssna på första kapitlet som podcast och se om du fastnar.

   Svar
 • Pingback:Drakhornet | Fantastikportalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.