Detta är tredje delen i min lilla miniserie om kampen för att kunna läsa e-boken jag köpt. I det första inlägget sågade jag den otidsenliga informationen på adlibris, i det andra deras android-app (iphone-appen ska dock vara utmärkt har jag hört).

Nu har jag läst Adlibris e-boksguide lite noggrannare och hamnat i en ny återvändsgränd. Förutom deras egna app (den som inte funkar) rekommenderar de Aldiko book reader. Fina fisken, bara det att Aldiko är 9MB och att bara delar av den, för små delar, går att flytta över till SD-kortet på telefonen. Som jämförelse kan jag nämna att Adlibris app upptog 2.84MB, varav ingen del var möjlig flytta till SD-kort, medan Amazon Kindle är 2MB och flyttbar.

Min mobil är en elva månader gammal HTC Desire, en populär mobil som det sålts tusentals av. Tyvärr dras den med kroniska minnesproblem. Den absolut största minnestjuven, Facebook-appen, går dessutom inte att avinstallera (jag har försökt). Jag har rensat ut alla appar som jag laddat ner “för skojs skull”, kvar är bara de jag använder ofta. Ska jag kunna läsa min e-bok verkar valet stå mellan att slänga ut Angry Birds (och hur ska jag då klara av att vänta på en försenad buss någonsin igen?) eller köpa en ny mobil.

Om någon frågar mig varför e-boksförsäljningen utanför amazon inte tagit fart ännu så har jag en teori…

Det bästa med den här övningen är att jag inte behöver vara så stressad över att jag inte fått klart min egen bok för e-boksförsäljning ännu.

Kristina Svensson
Senaste inläggen av Kristina Svensson (se alla)
Behöver ny telefon för att kunna läsa e-böcker
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

10 reaktion på “Behöver ny telefon för att kunna läsa e-böcker

 • 31 augusti 2011 kl. 21:06
  Permalänk

  Good luck with the e-readers. I looked at several and decided to use Aldiko, which has worked well on my HTC myTouch. Hopefully you’ll get it working soon and if you have to delete Angry Birds to get it to work, you could always just read your new e-book while you wait… ;)

  As a slightly more helpful note, if you go into Settings, can’t you move some of your other programs (like Angry Birds) to the SD card to make room for Aldiko? I had to do that a while ago and it seemed to work well.

  Svar
  • 31 augusti 2011 kl. 21:21
   Permalänk

   Hello Woody! I’ve got an app called “SD move” that is supposed to move everything that is possible to move to the SD-card. Well, sooner or later Angry Birds have to go because Facebook just keep growing and growing :-(

   Svar
  • 31 augusti 2011 kl. 21:23
   Permalänk

   BTW do you read Swedish nowadays or is it google translate or similar?

   Svar
   • 1 september 2011 kl. 18:27
    Permalänk

    I’m trying to read it and know enough for some parts to make sense, but still use google translate to help. There just aren’t many Swedish speakers here to learn from.

    Svar
 • 1 september 2011 kl. 09:33
  Permalänk

  Hmm… Kollar jag disk usage påstås Aldiko Premium bara ta 709kb av mitt lagringsutrymme efter jag flyttat det till SD. I applikationslistan står det dock fortfarande 9MB precis som du säger.

  Svar
  • 1 september 2011 kl. 09:38
   Permalänk

   Är det betalversionen?
   Jag vet bara att ifall jag avinstallerar aldriko (gratisversionen) så slutar telefonen gnälla över ont om lagringsutrymme, när jag återinstallerade det så började den gnälla igen.

   Svar
  • 1 september 2011 kl. 10:21
   Permalänk

   Jag köpte betalversionen och bytte. Telefonen gnäller fortfarande över minnesbrist. Satan vad less jag blir! Förr kunde man flytta kontakter från telefon till SIM-kort, hittar inte något sådant (kontakter, maps, facebook är de som tar upp mest utrymme. Facebook går inte bli av med och maps använder jag ofta).

   Svar
 • 5 september 2011 kl. 15:29
  Permalänk

  Hejsan Kristina.

  Jag läser enormt mycket så det där med telefonen funkar inte. Inte tillräckligt med minne. I stället använder jag en läsplatta (Sony PRS 650) och det funkar till hundra procent. Jag har redan laddat ned 160 böcker och har fortfarande minne kvar.

  Svar
  • 5 september 2011 kl. 17:45
   Permalänk

   Hej Bo,

   Ja jag inser att läsplatta (eller padda) är ett måste om man ska konsumera e-böcker. Och e-böcker är ju faktiskt fruktansvärt smidigt när man väl kommer över tröskeln att börja. Stort tack för att din bok var så billig (och trevligt ämne och lockande framsida) att jag kom över tröskeln!

   Hälsningar från Antibes

   Svar
 • 5 september 2011 kl. 17:56
  Permalänk

  För oss som bor utomlands är det nog den enda lösningen om vi vill läsa svenska böcker.

  Hälsningar från Port Camargue :-)

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.