Varför började jag skriva på denna serie? Jo det var.:

  • Externa omständigheter i form av ett ljudligt och lerigt mångårigt byggprojekt
  • Jag ville förvandla ett tråkigt måste till en rolig utflykt
  • Många engagerade läsare av min reseblogg

Ovanstående är de vi ska tacka för att jag började arbeta med Smultronställen. Bygget tvingade mig att fly min lägenhet i Mölndal och tillbringa åratal i kappsäck med att bilpendla till släktingar på andra sidan Sverige.

Min inneboende nyfikenhet gjorde att jag började göra avstickare från motorvägen varje gång jag körde mellan Göteborg och Stockholm. Korv på macken i all ära. Det blir lätt tjatigt att äta samma sak och se samma träd. Det är roligare att svänga av och se var man hamnar.

Boken är skapad tillsammans med läsare

Ibland hamnade jag mitt ute i ingenstans och ibland gjorde jag riktiga fynd. Eftersom jag är berättare hamnade en del av mina erfarenheter (och vedermödor) på min reseblogg, på Instagram taggade #mellanGbgochSthlm eller på Facebook.

Dessa inlägg har gjort att de ställen jag skrivit om har fått fler besök (några kanske fått färre också beroende på vad jag skrivit om dem), och att jag fått många förslag på nya pärlor att besöka. En del av förslagen kommer från läsare som bor i trakten, andra kommer från de ställen jag besökt. Många av de personer som driver gårdsbutiker eller caféer är engagerade driftiga personer som peppat mig och gett mig tips på kollegor jag bör besöka.

Min drömbok

Jag har rest och spridit vidare. Vi kan säga att jag har varit sambandscentralen som gjort mitt bästa för att förgylla människors resor. Nu finns det också en bok att bläddra i för att få inspiration inför färden. Eller ge bort.

För jag har satt ihop en bok – den bok jag själv skulle vilja ha. Jag är oförbätterlig när det gäller en sak, jag blandar in allt jag är fascinerad av. Så den som tänker sig en lista med fikaställen rakt upp och ner kommer att bli överraskad av att möta historiska figurer, blommor och lite annat smått och gott. Dessa detaljer är insprängda mellan gårdsbutiker och kaffeställen, eller kanske tvärtom.

Serie av böcker

Nästa dröm att förverkliga är att skriva fler delar. Jag samlar material varje gång jag har ärende någonstans i Sverige. För det är ingen som betalar mig för att resa runt och upptäcka saker utan detta är något jag gör när jag ändå är ute och far av andra skäl.

Jag bjuder också regelbundet in läsare att komma med förslag och har en mapp där jag antecknar alla idéer. Kanske blir det andra vägen, den över Örebro som blir nästa bok, eller en från Stockholm till Funäsdalen eller kanske från Göteborg söderut till Malmö. Men först blir det en delvis annorlunda bok, som också är initierad av externa omständigheter, nämligen mina upptäcktsfärder till fots i västra Härjedalen medan corona härjade som värst i Sverige.

Följ arbetet med kommande böcker

Vill du följa arbetet med att samla material till kommande böcker? Ge mig tips? Följ då mig i sociala medier eller (hellre) prenumerera på min reseblogg.

Här hittar du mer info om första delen: Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.