Egentligen är vresrosor uschliga växter, taggiga och rätt trista. Men samtidigt alldeles underbara när de växer på någon karg kuststräcka. Den rosa färgklicken bland grå eller rosa klippor associerar jag till sommar, segling och grillmiddagar.

Vresrosen härstammar från Asien och kom till Sverige med en av Linnés lärljungar. Det är dock inte Carl Peter Thunberg som sprungit runt och planterat den härdiga rosen längs den svenska västkusten. Dit har den kommit med havsströmmar från Danmark, där den planterats för att binda stranddyner.

I Sverige har man på sina ställen använt tallar i samma ändamål. Nyligen var jag i ett sådant område. Läs gärna om de säregna sanddynerna vid Vesslunda. Det är ett utflyktstips jag skrev för nöjes skull bara för att skriva, fota och berätta om platser är det bästa jag vet. Måste påminna mig själv om att det började som en hobby. Den här våren har reportage jag skrivit även synts i Expressens resemagasin Allt om resor.

Kristina Svensson
Månadens bild: Vresros bland grå stenar
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.