De första, trognaste och ofta bästa kunderna för alla oss som ger ut våra böcker på egen hand är vänner och bekanta. De kan dock bli ännu bättre om de allihop köper två eller flera böcker. När jag frågade några kollegor i föreningen Egenutgivarna hur många böcker de säljer till vänner varierade svaren mellan 20 och 200. Tänk om de alla köpt två böcker istället, då skulle siffrorna vara 40 till 400. Inte nog med att dessa siffror är trevligare för egot, det ökar också kretsen av läsare som kan prata om boken och rekommendera den i sin tur.

Motivation för att vännerna ska köpa två böcker

Först och främst så gör vännerna dig som författare en tjänst genom att köpa flera böcker. Sedan är en signerad bok en personligare gåva än vinflaskan, chokladasken, upplevelsepaketet eller andra vanliga gå-bort-presenter. Böcker är förnämliga presenter, de är exempelvis lätta att göra platta paket av och de flesta läser böcker.

Jag har skrivit om detta tidigare och en av de som läst och tagit till sig detta är Annika Åkervall. Hon håller själv på och skriver en bok och jag coachar henne med tips längs vägen. Som tack fick jag häromdagen boken Invalido av Christian Wass. Det är en bok som Annika i sin tur läste innan den var utgiven och hon var på hans releasefest. Jag blev riktigt glad för presenten, dels var det roligt att hon tagit till sig av ett av mina tips, dels så har jag hört mycket gott om boken.

Christian Wass bok Invalido har fått mycket bra kritik

Jag har läst lyriska recensioner, hört Christian på radio och följt hans Facebook-sida och tänkt att den boken vill jag läsa. Men inte kommit mig för att skaffa den. Det finns säkert många andra som jag, som hör talas om intressanta böcker, men som inte får tummen ur att skaffa dem. De blir kanske precis som jag, glada om de får en bok i present.

Ett tips till alla författare där ute är alltså att erbjuda paketpris. En bok kostar si och så medan två kostar mindre. Eller erbjuda fri frakt vid köp av två böcker.

Kristina Svensson
Jag har fått Invalido av Christian Wass i present
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Jag har fått Invalido av Christian Wass i present

 • 4 juli 2012 kl. 09:50
  Permalänk

  Japp, det är inte dumt. På mitt förlags hemsida får man fri frakt om man köper två eller flera böcker och det har faktiskt lockat vänner att köpa fler än en.

  Svar
  • 5 juli 2012 kl. 17:09
   Permalänk

   Vad bra! Jag gav ut min bok lagom till jul och ett par vänner passade på och köpte flera stycken och gav bort i julklapp. Sådant blir man ju extra glad över.

   Som mottagare tycker jag också det är en extra dimension att den som köpt boken känner författaren.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.