Kristina Svensson blir glad av att berätta fakta

Jag har alltid trott att minsta lilla fakta, oavsett ämne, kan berättas på ett underhållande och intresseväckande sätt – det handlar bara om hur det berättas. Den här övertygelsen har följt mig genom hela livet, via examen i vetenskapskommunikation, jobb som museipedagog och chefsroller i näringslivet. Nu har jag äntligen hittat yrket där jag får nörda ner mig i ett ämne och sedan berätta om det precis på mitt sätt. Jag är författare av faktaböcker!

Mitt skrivande börjar alltid med nyfikenhet. Jag läser allt jag kan hitta om ett ämne. Samtidigt funderar jag på vad som är mest relevant för mina läsare och hur det kan formuleras på ett lättsamt och inspirerande sätt. Utmaningen för mig är att sätta stopp för researchdelen. Det finns ju alltid någon ny artikel att läsa.

Min nyfikenhet på bokutgivning började när jag gav ut min debutbok på egen hand 2010. Året efter träffade jag andra som gjort samma resa och vi startade föreningen Egenutgivarna. Därifrån rekryterades jag till ett hybridförlag, en tid som gav mig nyttig erfarenhet av att vara förläggare för andras böcker. 2015 tog jag språnget och satsade på att vara författare och föreläsare på heltid.

Min dröm är att alla författare oavsett hur de ger ut sina böcker läser #författarboken och lär sig grunderna i bokutgivning. Jag är övertygad om att det skulle leda till att färre blir blåsta av bondfångare, att de som blir antagna till traditionella förlag får en större förståelse för vad förlaget gör för sin andel av intäkterna och att fler blir indieförfattare – framtidsrörelsen där författarna är bokbranschens stjärnor.

Tidigare publicerad på LITET förlag

Texten ovan är skriven sommaren 2015 i samband med utgivningen av #författarboken på LITET förlag. Så här såg det ut då.

kristina-svensson-litet

Webbsajten plockades bort i samband med att LITET förlag försattes i konkurs av sin ägare Nina Larsdotter, senare Nina Cronee. Originalet går att läsa via Internet Archive men jag har även valt att återpublicera den ovan. Boken som nämns är utgiven i ny upplaga på eget förlag med titeln Författarboken.