Hej!

Superkul att du har förbeställt min bok! Jag är överväldigad över alla fina tillrop under kampanjtiden och det stora stödet. Jag riktar ett extra tack till dig som spridit boken vidare, jag hade inte fått ihop så många förbeställningar utan din hjälp. Till slut var det 111 personer som utnyttjade erbjudandet att förbeställa via Kickstarter. Dessutom har en dröse beställt vid sidan om. På denna sida hittar du:

  • Bilder du kan ladda ner om du vill trycka en tavla
  • Tidsplan för bokutgivningen
  • Lite frågor och svar
  • Tips på läsning medan du väntar
  • Info om hur dina vänner kan beställa en bok

Tidsplan för leverans till jul

Tidsplanen framöver ser ut som följer. På måndag sätter min fantastiska formgivare Anneli Pettersson tänderna i manuset och 1500 bilder. Det ska inte vara 1500 bilder i boken, utan jag har gett henne många att välja på. Kanske lite väl många men de är uppdelade i 90 olika mappar och en del är samma motiv både stående och liggande för att öka flexibiliteten.

När Anneli har trollat med formgivningen samt valt bilder ska en del bildtexter skrivas. Därefter blir det full fart med korrekturläsning innan de tryckfärdiga filerna skickas till vännerna på Bulls Graphics. Enligt plan ska de få filerna i slutet av oktober, det är en smula tajt och vi startar formgivningen en aning senare än jag hade hoppats så håll gärna en tumme för detta moment.

Under de tre veckor som boken trycks kommer jag beställa fotokalendrarna från Crimson, förfrankerade bubbelkuvert från PostNord och lite annat smått och gott. Detta så att allt är förberett när böckerna kommer. Då vidtar det spännande momentet att signera dem och lägga rätt bok i rätt kuvert. Jag använder då de adresser och namn jag fått in via enkäten på kampanjsidan (swishbeställningarna har jag en separat lista till). Julklappspaketen kommer jag nog skicka med DHL och resten med PostNord (här kan det också behövas en tumme eller två att de verkligen kommer fram!).

Funäsdalssjön en septembermorgon

Behöver du fler böcker?

Jag kommer att trycka fler böcker än de som beställts under kampanjen. Överskottet kommer jag skicka till ett företag som heter Stjärndistribution. De kommer fixa så att boken finnas till försäljning via nätbokhandeln samt vara beställningsbar överallt där böcker säljs. Förhoppningsvis kommer boken också till våren att finnas lokalt hos många återförsäljare.

Vill du ha fler signerade exemplar som julklapp, eller har någon kompis som missade deadline kan jag ordna det med betalning via swish. Det är i så fall toppen med beställning före mitten av november för då kan jag beställa hem rätt antal frankerade kuvert. Det finns lite olika kontaktvägar (jag skriver inte ut mitt telefonnummer på nätet men jag har sådan också).

Vill du ha en tavla med fjällmotiv?

I väntan på boken kanske du vill göra en tavla med någon av bilderna? Här är sex bilder som antingen jag gillar eller har blivit populära på Instagram samt är tillräckligt stora för att trycka (några av de bilder som blivit poppis på Instagram är för små för att duga till tryck). Om du gillar någon av bilderna, använd länkarna nedan för att ladda ner valfri bild och styr sedan till din favoritfotobutik. De finns i mellanstorlek respektive stor. Mellan tänker jag ska kunna funka som digital bakgrund, medan stor är tryckstorlek. De är lagrade på Dropbox, det gick inte att ladda upp här.

Bilderna är fria att använda för dig men om du publicerar någon av dem på nätet behöver du ange mitt namn som fotograf och länka till bokens URL.

Kreditkort, titel och bokens utformning

Får du mejl från Kickstarter om ditt kreditkort?

I och med att kampanjen avrundades kl 20 den 7 oktober så drog Kickstarter pengar från samtliga kreditkort. Men några av korten kräver autentisering. Så har du fått mejl från Kickstarter om kreditkort är det troligen det som spökar. Om du vill slippa att få ett automatiskt mejl var 48h timme så är det toppen att gå in och fixa det.

Hur blir boken?

I kampanjen skrev jag att ju fler förköp desto fler bilder och snyggare bok. Nu när kampanjen är avslutad ska jag sätta mig ner och räkna lite på hur långt pengarna räcker efter att jag dragit av PostNords (substantiella) del av kakan. Jag har som sagt också fått in en del beställningar och löften vid sidan om och dessa gör att jag vågar satsa lite mer.

Vad kommer boken heta?

I den fjärde uppdateringen på kampanjsidan skrev jag om mina titelfunderingar. Jag har fått många kloka synpunkter – kruxet är att de spretar åt alla håll! Så jag har ännu inte riktigt bestämt mig om boken ska byta titel till Strövtåg i Funäsfjällen eller ej. Det förändrar inte innehållet utan det handlar om vilken titel som gör boken lättast att hitta.

Skog med stormhattar i Tänndalen

Håll gärna kontakten

Vill du hålla koll på vad jag skriver nästa gång går det att prenumerera på ”ny bok-brev”. De brukar dimpa ner i inkorgen en eller två gånger per år. Nästa bok ska enligt plan gå i samma stil som denna, men handla om franska rivierans historia (där blir det mer mat och mindre geologi). Men detta år visar att det är svårt att planera i förväg. Kanske kammar jag mig och skaffar ett vanligt heltidsjobb efter nyår?

Jag vill också tipsa om att det går att prenumerera på min reseblogg där jag blandar allsköns reseberättelser. Just nu är frekvensen låg eftersom jag fokuserar på denna bok men det finns tio års material att botanisera bland. Exempelvis finns det en hel del berättelser från research till denna bok samt en halv bok med fikaställen och sevärdheter på vägen till Härjedalsfjällen. Om inte det räcker har jag som sagt skrivit en bunt böcker tidigare.

Om du följer mig i sociala medier ska du inte bli orolig om jag försvinner in i radioskugga ett tag. Dels känner jag en viss matthet efter den här kampanjtiden och dels väntar ett par riktigt intensiva veckor för att leverera boken.

Hälsningar

Kristina