Det är dags att presentera en (till) av mina kommande böcker: #författarboken – från idé till releasefest (och en massa annat som du inte visste om att du behövde veta). Titeln säger precis vad det handlar om. Detta är en komplett och modern handbok där jag berättar om sociala medier, förlagskontrakt, litteraturpriser, spökskrivare, typsnitt, centrala inköp och en hel del annat däremellan på 300 sidor. Jag har dessutom smugit in en och annan anekdot och historisk tillbakablick men fokus ligger på att boken ska vara en trevlig följeslagare längs vägen alldeles oavsett format och utgivningsvägar.

Boken hör officiellt till sommarsäsongen men går att bevaka hos Adlibris och Bokus. Troligen kommer det också att finnas möjlighet till förköp i början av april. Hör av er om ni är intresserade av denna möjlighet eller recensionsexemplar.

Vänta här nu? Finns det inte liknande böcker sedan tidigare? Jodå, flera stycken och den som har läst dem kommer att känna igen sig ibland. Särskilt om du läst Förverkliga din bokdröm som jag är en av författarna till (den andra är Joanna Björkqvist). Skillnaden mellan Förverkliga din bokdröm och #författarboken är att den första bygger på 27 personers erfarenheter med fokus på egenutgivning. Den nya boken behandlar alla former av bokutgivning och innehåller historiska tillbakablickar för att förklara hur bokbranschen fungerar. Den är också fylligare med fler tips. När publiceringen närmar sig kommer jag att beskriva likheterna och skillnaderna noggrannare. Nu ska jag istället berätta om utgivningen.

Valt LITET förlag som samarbetspartner

Det fanns en ledtråd för två veckor sedan när jag aviserade att jag lämnar Lava men jag tror få la märke till mössan på bildcollaget (rätt naturligt, vem bryr sig om förlag när det finns fina hundar i bild :-)). Jag har valt LITET förlag som samarbetspartner för den här utgivningen. Vi har ett hybridupplägg där förlag och författare går in som jämbördiga partners. Båda investerar i utgivningen och båda kommer tjäna på boken men jag som författare får den större delen av kakan.

Eftersom jag vet att en hel del aspirerande författare läser den här webbsajten ska jag säga några ord om hur jag valde LITET förlag. Jag hade nämligen flera bra erbjudanden att välja bland, något som både var en förmån och ett besvär :-). Jag la en helg tillsammans med ett Excelark där jag petade in alla siffror, exempelvis:

 • Fasta investeringar eller startkostnader.
 • Rörliga kostnader för distribution och försäljning (vilket varierar beroende på vilka avtal förlaget har).
 • Sedan gissade jag hur många exemplar av boken som respektive förlag skulle sälja.
 • Min procent på försäljningen eller vinst.

Totalt jämförde jag fyra alternativ varav ett var att ge ut boken på mitt eget förlag. Jag vägde dock inte bara in vilket alternativ jag bedömde att jag skulle tjäna bäst på utan även min gamla käpphäst med varumärke. LITET förlag ägs av Nina Larsdotter som jag känt i några år och vet att vi har en samsyn runt många viktiga frågor. Det betyder inte att hon, eller jag, kan allt eller aldrig gör fel, men värdegrunden är sådan att jag känner mig trygg.

Dessutom är allt som Nina Larsdotter släpper ifrån sig alltid vrålsnyggt. Som exempelvis bokomslaget!

Edit: 17 februari 2015 modifierade stycket med likheter och skillnader mellan böckerna.

Kristina Svensson
Ny bok: #författarboken – från idé till releasefest
Märkt på:                    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

10 reaktion på “Ny bok: #författarboken – från idé till releasefest

  • 11 februari 2015 kl. 21:46
   Permalänk

   Tack Kim!

   Svar
 • 11 februari 2015 kl. 21:05
  Permalänk

  Hej!
  Är mycket intresserad av att köpa boken och tyckte mig förstå att man kan förköpa boken hos dig? Eller menar du att man förhandsbokar den? Är tacksam för svar om detta, annars får jag vänta och köpa den på Adlibris där jag brukar köpa mina böcker.
  Ha det bäst, hör av er,

  Åsa.

  Svar
  • 11 februari 2015 kl. 21:46
   Permalänk

   Hej Åsa,
   Mejlar dig imorgon!
   Kristina
   PS! Kul att du är intresserad av boken.

   Svar
   • 15 februari 2015 kl. 09:22
    Permalänk

    Hej!
    Jag har inte fått något mejl?

    <3 Hör av dej!

    Åsa Persson

    Svar
    • 15 februari 2015 kl. 09:25
     Permalänk

     Hej igen,

     kollade min skräppost och där låg den, så jag läser det nu! Fattar inte att det hamnat där! Varför har det inte hamnat i inkorgen?! Nå, jag har det, nu hör jag snart av mig till dig igen!

     Stort tack!

     Hälsningar Åsa.

     Svar
     • 15 februari 2015 kl. 09:28
      Permalänk

      Dumt ställe för mejlet att hamna, vilken tur dock att du hittade det.
      Vi hörs!

      Hälsningar
      Kristina

  • 17 maj 2015 kl. 11:29
   Permalänk

   Vad roligt att höra!
   Jag har några ex kvar av mjukbandsupplagan jag tryckte upp till kurserna om du vill köpa nu. Hårdpärmsupplagan har jag tyvärr inte fått ännu.

   Svar
 • Pingback:Tre nya böcker om skrivande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.