Det finns faktiskt ledkryss i bilden men de är då inte lätta att hitta. Men tvärs över bilden går vinterleden mellan Tänndalen och Malmbäcksstugan. Även om årets kalendertema är ledkryss valde jag att ta med denna bild för jag gillar färgerna i den. Den är tagen 11 september 2022 från det som då var en ganska liten stig. Nu har den byggts ut och om till cykelled så detta är en vy som många får uppleva. Min första reaktion när cykelleden började byggas var att muttra för mig själv. Det är en vanlig reaktion när det byggs ut och det har byggts ut (väl) mycket i Funäsfjällen de senaste åren och inte alltid på ett sätt som jag uppskattar.

Men så tog jag mig själv i örat och påminde om att det är bra när människor kommer ut i naturen och får uppleva de vackra vyerna. Det är dessutom bra för folkhälsan att människor rör på sig, bra för lokalsamhället att turismen drar in pengar (75% av jobben här uppe är turismrelaterade) och så bra för klimatet att folk semestrar på hemmaplan.

Därför är det trippelt trist när denna utveckling begränsas på grund av propaganda. Igår kom beskedet att propagandan segrar och segregerar. Fjällstugor ska stänga igen och den populära och enkla inkörsporten för barnfamiljer ska begränsas. Istället ska en stuga privatiseras (gissningsvis – men detta är en gissning – att användas för turister som har råd att betala föra att bli utfraktade med fyrhjulingar och helikoptrar). Jag är tyvärr övertygad om att 31 augusti 2023 i efterhand kommer vara ett datum som svenskar minns, ungefär som skotten i Sarajevo.

Rapporteringen från detta är i Stockholmsbaserad media helsnurrig, rubrikerna skulle behöva vändas 180 grader för att spegla hur detta påverkar samhället i stort. Jag ska inte skriva mer om detta nu, jag har en hög med arbete som jag behöver ta tag i men jag länkar till en text jag skrev i maj när denna privatisering fortfarande bara diskuterades.

Kristina Svensson
September 2023: Kamouflerade ledkryss nedanför Lill-Skarven
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.