Nästan varje år har jag med några blommor i fotokalendern och i år valde jag slån. Det är en växt som jag förknippar med Halland. Det kan bero på att min bror och svägerska byggde hus på mark som i princip var ett enda stort slånbärssnår. Det var riktigt sticksigt och eländigt att få väck. Slån beundras bäst på lite avstånd med tanke på taggarna.

Slån är en vanlig växt längs kusten. Betydligt ovanligare är hårginst som är Hallands landskapsblomma. Den blommar i gult i början av juni på ljunghedar i de i södra delarna av landskapet.

Näsbykroks naturreservat

De här slånen har jag fotat i Näsbykroks naturreservat. Det jag fastnade för är hur bra de passar ihop med de gråa stenarna i bakgrunden. Näsbykrok ligger längst ut på spetsen av Ölmanäshalvön. Det är ett riktigt trevligt och populärt ställe för att ta en promenad året runt. Kombinationen med hav, gravrösen och klippor är oslagbar. Det finns flera stigar varav en är rullstolsanpassad. Det är ett favorittillhåll för många Åsabor. Ett exempel är Björn Natthiko Lindeblad som lär ha tillbringat en hel del tid där under sina sista år.

Läs mer om mina utflykter i norra Halland.

Kristina Svensson
April 2022: Blommande slån i Näsbykroks naturreservat
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.